Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 maja 2009, 14:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
OK, w takim razie obwowiązyje te zaswiadczenie w niemczech i PL > http://www.viggen.pl/v/index.php?option ... &Itemid=53
No to też znam, ale w poniedziałek np. jadę do CZ. :P

Nie mogę tylko zrozumieć, dlaczego przez ustawodawców, jako tak ważny przedstawiany aspekt czasu pracy kierowców i warunków socjalnych, nie może doczekać się wspólnego zaświadczenia dla całej Unii, lub też dlaczego wcześniej linkowane zaświadczenie zawiera tylko 3 punkty poświadczające nieprowadzenie pojazdu i w końcu po co ITD i BAG wspólnie opracowało zaświadczenie o odbywaniu odpoczynku tygodniowego, skoro jest opcja ręcznego rysowania rewersu wykresówek.
Te niedomówienia, nieścisłości sprawiają, że mimo jednego dokumentu dla całej Unii, jest wiele różnych sposobów dokumentowania tego samego i wiele różnych interpretacji służb kontrolnych.

Ja póki co pozostaje przy ręcznym obrysowywaniu rewersu każdego przypadku, w którym nie mam dostępu do tacho, a okoliczność nie mieści się w żadnym z trzech punktów unijnego zaświadczenia (urlop, chorobowe, prowadzenie pojazdu wyłączonego z 561 i AETR).
Zadzwonię też do ITD, choć jak można się spodziewać ich stanowisko będzie tylko jedną z możliwych interpretacji.

Post Wysłano: 03 cze 2009, 12:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Rozmawiałem z inspektorem ITD. Potwierdził rysowanie odpoczynków na rewersie wykresówki bez jakichkolwiek dodatkowych opisów oraz to, że za odbycie odpoczynku regularnego tygodniowego w pojeździe nie ma sankcji. Dziwne to trochę, ale takie jest stanowiska inspektora, z którym rozmawiałem.