Strona 10 z 45 [ Posty: 887 ] Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 1245 Następna
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8765643

Blondi naprawde super pozycja. Sciagnalem i narazie przejrzalem ale sporo tresci i informacji. Wszystko ladnie i przejrzyscie opisane i zilustrowane. Dzieki za ten link. Na pewno sie przyda.

Post Wysłano: 14 lut 2008, 9:24

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Podobno w internecie chodzi niemiecki film o zabezpieczaniu ładunków. Czy ktoś wie gdzie go znaleźć?

Post Wysłano: 14 lut 2008, 16:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Radzę wydać pare złoty na fachowe podręczniki, dzisiaj do mnie przyszła taka pozycja (oraz "vademecum zawodowego kierowcy"):
Obrazek

Obrazek

W środku pełno przykładowych zdjęć prawidłowo i źle zabezpieczonych ładunkow, opisów, wzorów, tabel.

Pełny opis na stronie netpolska.com

Post Wysłano: 23 kwie 2008, 21:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dziś na załadunku papieru przy sąsiedniej rampie stał Niemiec i miał ciekawe klamry do naciągania pasów. Mianowicie przy mocowaniu dolnym zaciskał pasy poruszając rączką od klamry nie z dołu do góry (jak to jest w standardowych), tylko z góry na dół. Rączka było trochę dłuższa a sama przekładnia trochę innej budowy. Bardzo fajne rozwiązanie i o wiele wygodniejsze mocowanie pasów. Spotkał się już ktoś z czymś takim i może podać przykładowych producentów takich rozwiązań?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jak zabezpieczyć na firance 66 palet delikatnej spożywki? palety układane oczywiście wzdłuż, wypełniają w zasadzie cała skrzynię, masa palety to niespełna 300 kg.
Spotkałem się z opiniami, że pasy MUSZĄ być i koniec, ale w przypadku tego towaru spowodują raczej jego zniszczenie...

Użytkownik

Użytkownik

napisz co to jest bo pojecie "delikatnej spożywki" nikomu nic nie powie

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Np. produkty typu instant, w plastikowych słoiczkach. Paleta owinięta folią.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Cytuj:
Jak zabezpieczyć na firance 66 palet delikatnej spożywki? palety układane oczywiście wzdłuż, wypełniają w zasadzie cała skrzynię, masa palety to niespełna 300 kg.
Spotkałem się z opiniami, że pasy MUSZĄ być i koniec, ale w przypadku tego towaru spowodują raczej jego zniszczenie...
66 palet na firance? Tzn. ze bylyby dwa pietra paleta, jedna na drugiej. Jak Ty to sobie wyobrazasz?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
66 palet na firance? Tzn. ze bylyby dwa pietra paleta, jedna na drugiej. Jak Ty to sobie wyobrazasz?
Tak jest. 2 piętra po 33 palety. Jak to zabezpieczyć?

Brakuje jeszcze jednej palety i załadowany:
Obrazek

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Szczerze mowiac, myslalem ze 66 palet mozna zaladowac tylko na dwu poziomowa chlodnie. Pierwszy raz widze cos takiego zeby paleta na palecie stala, te produkty na palecie pod spodem sie nie gniota? Nie niszcza?

Ja nie mam pojecia jak to zabezpieczyc, zdziwilo mnie tylko te 66 palet. Niech bardziej doswiadczeni koledzy sie wypowiedza.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jedna paleta to niespełna 300 kg i ciężar tej u góry rozkłada się na dość sporej powierzchni dolnej.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby przewiezienie tego chłodnią lub izotermą. Innym rozwiązaniem byłoby, gdyby te produkty były zapakowane w jakichś "sztywnych" paczkach żeby można było to spiąć pasami. Sytuacja jaką przedstawiłeś jest trochę trudna do opanowania, ale na pewno da się coś z tym zrobić. Chętnie przeczytam opinie innych.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wrotki

Jest takie jedno rozwiązanie. My używamy narożników skręconych z desek o długości około 1m albo 1,20m (10sztuk wtedy wystarcza). Rozkładają one nacisk pasa równomiernie na rząd palet. Najlepsze rozwiązanie moim zdaniem, tylko musiałbyś sobie takie deseczki ustrugać :D No ale na przyszłość to jak znalazł

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

pierwsza sprawa:
to notatka ładującego, że ładuje to zgodnie ze swoją wewnętrza instrukcją (ponieważ na paletach nie ma znamion do ilu warstw może być ładowany), w razie zniszczenia tych palet na dole odpowiedzialnośc on bierze na siebie. należy to zgłosić spedytorowi i zapytać czy są na zleceniu transportowym wskazówki odnośnie sposobu załadowania i zabezpieczenia.

druga sprawa:
to zabezpieczenie. pod palety na dole - te skrajne podkładasz kawalki gumy, natomiast górne palety spinasz tylko ostatni rząd oczywiście używając narożników z czuciem, aby nie zgnieść towaru i będzie OK.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 71830
Samochód: saicento z kratką

NA końcu można też delikatnie docisnąć pustymi paletami, żeby przy jakimś gwałtowniejszym ruszeniu czy wyboju nie pojechały nam do tyłu.
Obrazek

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
pod palety na dole - te skrajne podkładasz kawalki gumy, natomiast górne palety spinasz tylko ostatni rząd oczywiście używając narożników z czuciem, aby nie zgnieść towaru i będzie OK.
Póki co nie dysponuję matami, ani kawałkami gumy. Na wyposażeniu mam oprócz pasów tylko kątowniki tego typu:

Obrazek

i deskę poprzeczną:

Obrazek

Dziękuję za porady.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5792092
Samochód: VW T5

Koledzy wszystko na temat zabezpieczania ładunków znajdziecie tu http://www.akademiamocowania.pl/
My jak z kuzynem ładujemy gabaryt o wymiarach 2,85 szerokości 14,00 długości 3,10 wysokości i o pasie około 10 ton
to dajemy na naczepę 4 gumy pod ramy, 4 pasy pod plandekę i około 10 pasów na plandekę.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie ma jak to ładunki nienormatywne...

DK13, Kołbaskowo

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Idealny przykład na "Polak potrafi"

Ja mam następujące pytanie:

Jak zabezpieczyć ładunek w postaci piętnastu kręgów blachy grubości 8mm i średnicy 3m? Chciałbym, aby rozpatrzyć to w dwojaki sposób: w pierwszym dysponujemy tylko pasami transportowymi, a w drugim odciągami łańcuchowymi.

Strona 10 z 45 [ Posty: 887 ] Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 1245 Następna