Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 cze 2009, 11:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam. Nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale w razie W proszę przenieść, ale do sedna. Mój tata jest kierowcą zawodowym. W pierwszej swojej firmie jeździł ciężarówką z tachografem analogowym. Więc już się do niego przyzwyczaił. Jednak był zmuszony zmienić pracę i przeszedł do innej firmy w której tej na początku jeździł z tacho analogowym. Kupiono nową ciężarówkę lecz już z tachografem cyfrowym. Firma wyrobiła mu kartę i posadziła bez żadnego szkolenia czy kursu z obsługi tego tachografu na to auto. Wiecie, że starszemu kierowcy bawić się czymś cyfrowym to masakra. Więc zaznaczał jak mu tam inni kierowcy powiedzieli. Po zatrzymaniu przez ITD dostał bardzo wysoki mandat za "złą obsługę tachograu cyfrowego". Moje pytanie brzmi: Czy istnieje jakiś przepis, artykuł w którym jest powiedziane że firma ma obowiązek lub prawo przeszkolić kierowce z obsługi tachografu cyfrowego ? Podobno taki przepis istnieje i potrzebuje waszej pomocy w znalezieniu takowego

Post Wysłano: 21 cze 2009, 11:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: midlum

A czy dostał instrukcję obsługi tachografu, do każdego jest dołączona.

Post Wysłano: 21 cze 2009, 14:09

Użytkownik

Użytkownik

Do kazdego auta dołącza instrukcje, w instrukcji jest spory rozdzial dotyczacy obslugi tachografu.

To juz bylo przy analogowych potem elektronicznych szufladowych i przy cyfrowch rowniez jest, jezeli auto ma juz cyfrowe to na bank musi byc do niego jescze instrukcja...

Post Wysłano: 21 cze 2009, 17:44

Użytkownik

Użytkownik

Tak zgadza się. Jest instrukcja, ale czy firma nie ma obowiązku przeszkolić kierowcę z obsługi tacho czy to już leży w interesie kierowcy przestudiowanie instrukcji ?

Post Wysłano: 26 cze 2009, 23:19

Użytkownik

Użytkownik

A czy firma cie przeszkala z obslugi lodówki? radia samochdowego? pilota z regulacji poduszek? To w interesie Kierowcy jest zeby zapoznac sie ze sprzętem, podstawą do tego jest instrukcja o ktorej juz mowilem.

Post Wysłano: 27 cze 2009, 8:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

w kazdym autku jakim jezdzilem zawsze była instrukcja Tachografu Cyfrowego; niemniej jednak pracodawca jest zobowiązany przeprowadzić przeszkolenie pracowników z obsługi tego urządzenia(nigdy takiego nie przechodziłem ...). nie powiem Ci teraz dokładnie jaki przepis o tym stanowi, ale jak znajde to dopisze

Post Wysłano: 27 cze 2009, 18:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Do tego kurs obsługi firanki , szmaty burt, robicie z siebie daunów i macie pretensje że was tak traktują.[z całym szacunkiem do tej niezawinionej i ciężkiej choroby]

Post Wysłano: 27 cze 2009, 23:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

zgodze sie ze nie jest to bardzo skomplikowane urzadzenie, na które potrzeba tygodniowy kurs. ale jezeli ktos nie miał z tym doczynienia i nie ujmując nikomu jest w wieku w którym jakis już zauważalny procent nie jest otwarty na nowości technologiczne to powiedzmy godzinne przeszkolenie i wyjasnienie z tego zakresu by sie przydało, gdyż każda zmiana zapis jest stały, zostaje archiwizowany, a błąd w tej sztuce może drogo kosztowac i pamietajmy ze nieznajomosc prawa nie zwalnia od odpowiedzialnosci za nie(tak samo nieumiejetnosc obslugiwania tachografu :P leży tez w interesie pracodawcy upewnić sie ze kierowca umie obslugiwać cyfrowe tacho - niejako jego obowiązek i on może poniesc konsekwencje
PS. nie udało mi sie znaleźc nic na temat obowiązku przeprowadzenia takiego przeszkolenia przez pracodawce, ale kilka razy o tym czytałem/słyszałem wiec 100% nie moge powiedziec

Post Wysłano: 27 cze 2009, 23:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 71830
Samochód: saicento z kratką

Cytuj:
zgodze sie ze nie jest to bardzo skomplikowane urzadzenie, na które potrzeba tygodniowy kurs.
albo już zakończ pisanie w tym wątku, albo pokaz jakiś paragraf na "obowiązek szkolenia kierowcy z elektronicznego tacho"

Post Wysłano: 28 cze 2009, 8:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

http://www.tachograf.pwpw.pl/tach-cmsws ... AQ.aspx#46
pytanie 30.
Kto jest odpowiedzialny za przeszkolenie kierowców w zakresie przepisów i obsługi tachografu?
Pracodawca jest zobowiązany do poinformowania pracownika o obowiązujących przepisach dotyczących czasu pracy kierowców oraz do przeszkolenia z zakresu obsługi tachografu

http://www.viking.zafriko.pl/str/o_mnie/pomocne
Dodatkowo wymaga się aby:
• kierowca posiadał umiejętności (np. nabyte w drodze przeszkolenia) prawidłowego obsługiwania Tachografu Cyfrowego, w tym jego drukarki, czytania i rozumienia symboli określających poszczególne czynności wykonywane w czasie prowadzenia pojazdu lub jego postoju, rozumienia i właściwego interpretowania sygnalizacji wizualnej na wyświetlaczu Tachografu Cyfrowego, jego sygnalizacji świetlnej i dźwiękowej,
...
5. Przedsiębiorco, pamiętaj o:
Przeszkoleniu w zakresie obsługi tachografu cyfrowego
Twój kierowca powinien przejść stosowne szkolenie w Twojej firmie odnośnie obsługi tachografu cyfrowego oraz norm czasu pracy, co powinno zostać poświadczone stosownym oświadczeniem, złożonym przez kierowcę. W przeciwnym wypadku Ty odpowiadasz za błędy kierowcy.

http://www.witd.szczecin.pl/info.htm
W interesie również przedsiębiorcy jest, aby „jego” kierowcy byli odpowiednio przeszkoleni w zakresie obowiązujących przepisów oraz byli ludźmi kompetentnymi.

na tym zakończe pisanie w tym wątku

Post Wysłano: 28 cze 2009, 9:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 71830
Samochód: saicento z kratką

I ten tekst stanowi prawo?
Ojciec tego gościa ma wydrukować to i z tym iść się bronić?

Post Wysłano: 28 cze 2009, 10:43

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Do tego kurs obsługi firanki , szmaty burt, robicie z siebie daunów i macie pretensje że was tak traktują.[z całym szacunkiem do tej niezawinionej i ciężkiej choroby]
Pokazanie czynnosci związanych z obsługą które wymieniłeś to podstawa przy przyjeciu do pracy. Z punktu widzenia kierowcy to pewnie błacha sprawa co? Bo w razie uszkodzenia można zawsze na coś wine zwalić a szef zapłaci za naprawę. Jasne. Tylko dla niektórzych oczywiste sprawy dla innych już takie nie są. Ja jeżdżę na wannie - gdyby nie wczesniejsza nauka i wkazanie mi na co trzeba uważać przy załadunku/rozładunku to pewnie już tylna klapa byłaby wyrwana na zawiasach, naczepa leżala by kilka razy na boku a ciągnik siodłowy w czasie kiprowania pojechałby sobie do przodu w siną dal.

Kiedyś przyjmowaliśmy kierowcę, oczywiście mówił że juz jeździł na wannie bez problemu. Jak zobaczyłem jego tarczki po tygodniu to sie załamałem. Przerwy robione były "przy okazji", tarczki przerysowane 24 godz. Ale to nauczka dla mnie teraz czy ktoś jeździł 1 rok czy 20 lat wszystko tłumaczę od początku.

Post Wysłano: 29 cze 2009, 0:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Rozumiem tylko jak dostałem autko z digitalem to w moim interesie było się zapoznac z instrukcją co mi zajeło dwa dni w chwilach wolnych, więc nie problem.

Post Wysłano: 30 cze 2009, 9:36

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Rozumiem tylko jak dostałem autko z digitalem to w moim interesie było się zapoznac z instrukcją co mi zajeło dwa dni w chwilach wolnych, więc nie problem.

Możesz mi powiedzieć ile Ty masz lat ?

kselu1 dzięki bardzo za te informacje i zrozumienie ;)

Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]