Witam
Hmmmmm ciekawa dyskusja, sorry lecz pokuszę się o skomentowanie kilku wypowiedzi i tak po kolei:
Cytuj:
Koledzy doradźcie jaką nawigacje do auta ciężarowego zeby prowadziła do konkretnych ulic słyszałem że firma mio jest bardzo dobra!!! pozdrawiam
Praktycznie nikt konkretnie Tobie nie doradzi, zależy co chcesz kupić , ile przeznaczysz na urządzenie pieniędzy, czy chcesz urządzenie do nawigacji czy wolisz palmtopa. Ilu będzie dyskutantów każdy będzie miał inne zdanie, lepsze lub gorsze o danym urządzeniu oraz mapie jaka jest wgrana do systemu. Postaram się trochę opisać jak i co "zjeść"
- urządzenia do nawigacji są produkowane przez różnych producentów np TomTom, Mio, Garmin lub jakieś tam "No Name" występujące pod rożnymi nazwami np. Lark itd.itd. ( szkoda czasu na ich wymianę - chodzi o nazwy )
Urządzenia takie mają wgrane mapy zamówione przez producentów tych urządzeń. ( używam dla takich urządzeń do nawigacji nazwę - "gotowce" ).
Znani producenci "gotowców"
tacy ja TomTom, Mio, Garmin - wgrywają pod takimi samymi nazwami swoje mapy.
Natomiast "Larkopodobne " oraz inne " No Name " sprzedawane w Tesco oraz pozostałych SuperHiperMarketach
mają wgrane różne mapy - jedne gorsze drugie lepsze.
Najczęściej to nie urządzenie lecz Mapa jaka jest wgrana jest największym atutem takiej nawigacji, oraz soft obsługujący to urządzenie
W większości takich urządzeń jest możliwa zmiana map, jednak najpierw trzeba takie urządzenie "złamać", generalnie ważnym jest na jakim systemie ( program systemowy) takie urządzenie pracuje.
Według mojej oceny wadą takich urządzeń jest to, ze po pewnym czasie ( najczęściej zmiana wersji map lub programu głównego z niższej na wyższą wersję )
należy przygotować sporo kasy aby ponownie wykupić licencję. Wtedy będziemy nadal cieszyć się legalnym urządzeniem oraz najświeższą wersją mapy.
Cytuj:
Kazdemu polecam zakup palmtopa,tam mozesz sobie wgrac rozne mapy i testowac na trasach.
Cytuj:
Mapy sa dostepne w sieci za darmoche ............
Nic nie ma za darmochę, wszystkie mapy są płatne. Domyślam się, że piszesz o pirackich rozwiązaniach. Hmmmmmmm .... w zasadzie to każdy program, mapę, film czy nagranie mp3 można z sieci zassać lecz w ciągu 24 godzi po wypróbowaniu należy z dysku, karty lub innych nośników usunąć.
Palmtop - uważam za bardzo dobre rozwiązanie, jest to urządzenie wielofunkcyjne tak jak Laptop, praktycznie nazywam Palmtopa minimini Laptopem
. Każdy kto pozna zasady pracy na Palmtopie potwierdzi moje słowa. Praktycznie można na tym urządzeniu wykonać wszystkie operacje jak na Laptopie czyli : ogladać filmy, korzystać z netu ( jeżeli ma takie możliwości - nie wszystkie modele mają karty sieciowe), odczytać pliki PDF, Worda, Excela, oglądać fotki, robić zrzuty ekranowe, grać itd. Nie wspomniałem o najważniejszym :
wykorzystać do nawigacji po wgraniu jakiejkolwiek mapy. A tutaj naprawdę nie ma ograniczeń - praktycznie można wgrać każdą mapę jaka została "wyprodukowana" , nooo może nie wgracie Map&Guide lecz jest wersja na Palmtopa o nazwie Map&Guide Travelbook.
Cytuj:
BZDURY!
Wystarczy,że nawigacja będzie odblokowana to możesz korzystać z różnych map.
Jak pisałem wyżej - nie wszystkie urządzenia da się "złamać" - jednak jest ich mało. Większość - spokojnie i bez większych problemów można odblokować.
Cytuj:
Ja polecam nawigację Mio P360 + mapka Tom Toma najnowsza
Tata jeździ na niej juz hm... prawie 1,5 roku oczywiście z czasem zmienia mapę na nowszą. I mówi że nigdy go źle nie poprowadziła. Czasem głupiała ale to jak każda.
Sorry, że się "czepiam", lecz wydaje mi się kolego szanowny
z tego co piszesz - jesteś wiekiem młody.
Zatem
ZAPAMIĘTAJ, że
Mio P360 nie jest nawigacją , jest to urządzenie o nazwie
Palmtop - dające możliwość użycia
Mio P360 jako - urządzenia do nawigacji.
Przepraszam lecz nie chciałem Ciebie urazić, lecz zwrócić uwagę na tą konkretną sprawę. Wiele osób myli urządzenia do nawigacji z Palmtopami.
Chciałem zauważyć, że to nie mapa ani urządzenie "głupieje". Każdy człowiek używający Urządzeń oraz rożnych map pomagających kierowcom dotrzeć do celu musi wiedzieć o tym, że to człowiek powinien wiedzieć jak zaplanować trasę, a urządzenie nam ją obliczy i wytyczy. TO JEST TYLKO POMOC. Podstawą są : Mapy Papierowe oraz znajomość topografii lub jak kto woli geografii.
Korzystając z "nawigacji" zawsze otwieram mapę papierową a potem dopiero wytyczam sobie trasę taką jaką ja chce jechać. Nigdy "taka maszynka" nie będzie wytyczać automatycznie trasy za mnie. Zawsze wprowadzam korekty lub planuje trasę. TomTom ma taką opcję. Może kiedyś w miarę wolnego czasu opiszę to dokładnie. Wtedy dopiero jest przyjemność korzystania z "nawigacji".
Cytuj:
Rzeczy od wszystkiego są do niczego...
I tu się całkowicie z Tobą
s.szymon - nie zgadzam. Właśnie Palmtop jest urządzeniem wielofunkcyjnym i w niczym to nie przeszkadza aby był wykorzystany do "nawigacji" oraz innych celów, jak wspomniałem jest to "minimini" Laptop. Nie będę nawet na ten temat dyskutował. Wiem o czym piszę i do czego to urządzenie można wykorzystać.
Natomiast za porażkę uznaję jak widzę kogoś kto do "nawigacji" wykorzystuje telefon komórkowy. To faktycznie jest przesada.
Cytuj:
Rownie dobrze mozemy zrobic tak z nawigacja,wyciagamy karte pamieci i nikt nic nie znajdzie.
Znajdzie, znajdzie ....... to nie jest w dzisiejszych czasach dla średnio zaawansowanego lub przeszkolonego funkcjonariusza problem
Cytuj:
To nadal kradzież
Jeżeli "zassałem" , wypróbowałem i w ciągu 24 godzin usunąłem - to nie jest kradzież. TAK
Ot nie obrażać się, napisałem co o tym wszystkim myślę, wyraziłem swoje zdanie jako "już stary i troszkę doświadczony" człowiek
Nie chciałem nikogo obrazić lecz starałem się w miarę przejrzyście zebrać niektóre wątpliwości do "kupy" i w miarę czytelnie odpowiedzieć.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników biorących udział w naukowej dyskusji. Pamiętajcie, że w ten sposób sobie pomagamy, uczymy się. Jeżeli choć jeden człowiek napisze, ze porady starego "wizury" są w miarę pomocne, będę zadowolony, że komuś pomogłem.
Pozdrawiam 4all - wizura
P.S. Siek
dzisiaj rozpisałem jak nigdy