Mam kolejny problem z moim Manem 26.403. Otóż przy hamowaniu szczególnie w koleinach czuć że samochód ściąga w lewo. Tarcze i klocki z przodu są nowe. Czy istnieje możliwość usunięcia tego problemu przez regulację hamulców, czy to bardziej złożony kłopot?
hej,tez miałem taki problem a mianowicie przy hamowaniu ściągało mnie w jedna stronę. a wiec na początku podnieś na lewarkach przód mana i naciśnij hamulec nożny i niech druga osoba sprawdzi czy oba koła hamują bo jak ściąga w lewo to prawdopodobnie coś nie tak z prawym kołem to znaczy albo docisk nie podstawia i wtedy hamuje to koło z opóźnieniem albo może być i tak(ja tak miałem ) że sprężyna w siłowniku pękła owinęła sie wokół tego trzpienie to wychodzi przy hamowaniu i po prostu koło nie hamowało, najlepiej odkręć siłownik i sprawdź czy przy hamowaniu siłownik dobrze hamuje. pozdrawiam
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
To zacznijcie od regulacji hamulców z przodu klucz nasadowy 10 a z tyłu nasadka 12. Niestety po tylu latach siada samoregulacja hamulców lub są nadmierne luzy np na tulejach od prowadnic zacisków. Jeśli pęknie sprężyna w siłowniku to z regóły siłownik nie odbija wystarczy go odkręcić od zacisku i zobaczyć czy pracuje
GG: 0
Samochód: Man F2000 6X4 Actros 8X6 Man L2000
Ja w 27.414 miałem ten sam problem tylko z hamulcami tarczowymi.
Na podnośniku koła hamowały równo a pod obciazeniem sciagalo.
pomogla wymiana membrany (niedroga i łatwa naprawa)
wiem ze to troche inny temat ale moze komus sie przyda
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 0 gości