Cytuj:
Witam was tu wszystkich zgromadzonych
Mam pytanko dotyczace wlasnie cementonaczepy. Jestem w trakcie zakupow maszyny budowlanej (na siodle) ktora bedzie potrzebowala ok 5 m3 cementu dziennie. Chce tez kupic cementonaczepe, ktora posluzy mi jako silos na budowie i te 5 m3 wdmuchiwac na maszyne. Problem jest taki ze w ciagniku jest juz instalacja hydrauliczna i ona tam musi zostac, ale na maszynie mam sprezarke, ktora jest troszke inna niz te kompresory na ciagniki... Ma bowiem do 6 bar'ow cisnienia i ok 310 m3 na godzine wydajnosci.. Czy nie uszkodze cementonaczepy podlaczajac sprezarke z maszyny do silosu i silos z powrotem do maszyny?
Kilka sposobów na rozwiązanie tego problemu się znajdzie:
1. Nie kupuj cementonaczepy lecz kup silos, rozwiązanie tańsze, prostsze i wygodniejsze. Silos zajmuje mniejszą powierzchnie, naczepa większą.
2. Jeżeli jesteś zdecydowany na naczepę to kup już mniejszą Zrembowską cn18 lub cn22 ładowność 19-23ton. Jeśli chcesz coś zachodniego to już kilkakrotnie większa kasa.
Odnośnie sprężarki to ja już wolałbym założyć podwójną przystawkę i zamontować kompresor lub tańsza wersja: silnik elektryczny + sprężarka SŁUPSK i też bedzie dmuchać ale tylko wtedy gdy zasilanie 400V niedaleko.
3. Ewentualnie zostaje jeszcze opcja zrobienia reduktora na sprężarce który zbiłby ciśnienie do 2-2,5bar, ale to już eksperyment. Zależy też jak daleko i wysoko trzeba cement przedmuchać.