Autor
Wiadomość
Tytuł:
Post Wysłano: 07 gru 2007, 0:49

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Pytanie odnośnie winiet w EU, jak to się ma do 7,5t czy 12t dmc czy też obowiązują? Niemcy mają free do 12 t ale jak kraje beneluksu i gb?
W Anglii płaci się gdy się stoi. Gdy się jeździ, są zadowoleni. Mówiąc wprost , platne są parkingi, gdy się stoi powyżej 2 godzin. Od ok.12 do 18 funtów za dobę.Miejsc ,gdzie można bezpłatnie stanąć jest niewiele, a jeśli już, to różnie z bezpieczeństwem wygląda.Co nie znaczy,że na płatnych jest dużo lepiej.Bywa nierzadko, że budzi się człowiek z zestawie lżejszym o kilkaset kg.Zależy jak dawno tankował.Lub/ i ma przewiewną plandekę.Ażurową.

Tytuł:
Post Wysłano: 07 gru 2007, 14:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Świetnie opisane jest system opłat za drogi dla Niemiec na stronie Toll-Collect.de którą podał MCA, w szczególności internetowy przewodnik jak się posługiwać urządzeniem stacjonarnym, gdzie można je znaleźć, i jak posługiwać się urządzeniem pokładowym- jak ja lubię ten niemiecki porządek :wink:

Gdyby ktoś miał problem z nawigacją na stronie podaje linki do przewodników multimedialnych:

opłaty przez urządzenie pokładowe zabudowane

opłaty przez urządzenie pokładowe w wersji odkrytej

opłaty przez urządzenie stacjonarne

Tytuł: Re: Winiety
Post Wysłano: 14 cze 2009, 18:04

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

witam..
koledzy mam pytanie gdzieś zapodział mi sie druk do kontroli od winiety ,naklejka na szybie jest .chodzi mi oto czy można gdzieś to zgłosić aby otrzymać wtórnik czy cos takiego .winieta roczna.pozdrawiam

Post Wysłano: 14 cze 2009, 22:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: midlum

nie chcę cię martwic ale raczej nie otrzymasz wtórnika a bez tego winieta jest nieważna.u nas w firmie robi się ksero zaraz po zakupie. miałem taki przypadek i kupe korowodów z ITD

Post Wysłano: 16 cze 2009, 14:12

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
nie chcę cię martwic ale raczej nie otrzymasz wtórnika a bez tego winieta jest nieważna.u nas w firmie robi się ksero zaraz po zakupie. miałem taki przypadek i kupe korowodów z ITD
to zes mnie posieszył ,ale podiade na poczte i sie dowiem moze oni cos mi doradzą ,przeciez nie bede teraz znów kupował nowej winiety jak ta ma 3 mies ,moze cos sie da załatwic przeciez musi byc jakies rozwiązanie.

Post Wysłano: 01 lip 2009, 11:10

Użytkownik

Użytkownik

Witam wszystkich i bardzo prosze o pomoc a mianowicie chodzi mi o tą karteczkę co jest dawana przy zakupie winiety czyli odcinek kontrolny który pokazuje się na bramkach i wczoraj jak jechałem samochodem niechcący wywiało mi go z samochodu i teraz jestem bez tej karteczki w firmie powiedzieli mi że muszę kupić nową winete na swój koszt a była to roczna i troszke kasy jest 3tys :( jest jakaś możliwość by wydano duplikat tej karteczki dziękuje serdecznie ża jaką kol wiek pomoc.

Post Wysłano: 03 lip 2009, 17:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
chodzi mi o tą karteczkę co jest dawana przy zakupie winiety czyli odcinek kontrolny który pokazuje się na bramkach i wczoraj jak jechałem samochodem niechcący wywiało mi go z samochodu
No ja swój odcinek chyba zalaminuję i przytwierdzę łańcuchem do kokpitu.
No to, że firma nie chce płacić za nową winietę to niby logiczne, ale jeśli wunieta kosztuje np. 3600 zł, a miała już 6 miesięcy, to powinieneś firmie zwrócić 1800 zł, a nie fundować im winietę na pełny rok.

Post Wysłano: 04 lip 2009, 21:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Chciałbym wtrącić swoje 3 gr, by wyprostować pewne, nieprawdziwe informacje dotyczące krajów nadbałtyckich. Otóż winietę kupujemy tylko przy wjeździe na LT. Jednodniowa, na zestaw, kosztuje 20 litów (można kupić za inne waluty) i jest ważna 24h od momentu zakupu. Dobrym sposobem na łatwe odklejanie winiet jest naklejenie jej parokrotnie na koc, tapicerkę, sweter (inwencja wskazana ;) przed naklejeniem na szybę.

Pozdróżowanie przez LV, EST i FIN jest bezpłatne.

Aha, na Czechach rownież płacimy za drogi. Dobrym rozwiązaniem dla często tamtędy podróżujących jest Premid - niewielkie urządzenie podobne do austriackiego GoBoksa - płacimy za wynajęcie urządzenia, które później można wielokrotnie "doładować" (minimum za 30 euro) na stacjach przygranicznych lub na granicy czeskiej.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 05 lip 2009, 8:25

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
No to, że firma nie chce płacić za nową winietę to niby logiczne, ale jeśli wunieta kosztuje np. 3600 zł, a miała już 6 miesięcy, to powinieneś firmie zwrócić 1800 zł, a nie fundować im winietę na pełny rok.
Tylko że ta firma za 1800zł kupi 3 winiety miesięcze - odkąd nie ma półrocznych jest duży problem z tego typu sprawami.

Natomiast ciebie bruno666 przestrzegam przed zalaminowaniem druku winiety. Jeśli tak zrobisz... utraci ona ważność. Najlepiej wsadzić w opakowanie platikowe po legitymacji szkolej i jest spokój.

Post Wysłano: 07 wrz 2009, 21:49

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6690415

Witam!
Jest problem bo nigdzie nie można kupić dobówki ponizej euro 4, a kosztuje ona według cennika tyle samo co powyzej euro 4. Czy taka winieta bedzie ważna dla samochodu nie spełniającego wymagań euro 4???

Post Wysłano: 09 wrz 2009, 22:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Witam!
Jest problem bo nigdzie nie można kupić dobówki ponizej euro 4, a kosztuje ona według cennika tyle samo co powyzej euro 4. Czy taka winieta bedzie ważna dla samochodu nie spełniającego wymagań euro 4???

Nie będzie ważna. To chyba logiczne.

Post Wysłano: 11 wrz 2009, 23:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6690415

no ale jak nie ma nigdzie innej a kosztuje tyle samo to ja już nic nie rozumiem po co wogóle robić różne winiety skoro obie kosztują tyle samo. Parodia normalnie, a czy jest wogóle winieta dobówka poniżej euro 4??

Post Wysłano: 25 wrz 2009, 1:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4287442
Samochód: Volvo V40

Jak to jest z winietami w Portugalii i Estonii.

Post Wysłano: 03 paź 2009, 20:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika