Cytuj:
...Ale chyba zgodzicie się ze mną, że włączone światła awaryjne "pobudzają" wyobraźnię innych samochodów jadących w pobliżu manewrującego samochodu.
oczywiście, również pobudzać wyobraźnię innych kierowców może kierowca cofający ciążarówki który jest rozebrany, używa świateł drogowych, ciągłego sygnału dźwiękowego lub krzyczący przez otwarte okno kukuryku. możemy również wyjść z auta i przed cofaniem obić gęby wszystkim kierującym w pobliżu, to na pewno pobudzi ich wyobraźnię.
powiedz mi w takim razie co powinien zrobić kierowca cofający i zamierzający skręcić jadąc tyłem?
jazda do tyłu jest taką samą jazdą jak do przodu. sygnalizowana jest światłem cofania, a w nowszych autach ciężarowych przerywanym sygnałem dźwiękowym o określonej głośności. natomiast wszelkie zmiany kierunku jazdy sygnalizujemy jak jadąc do przodu, czyli kierunkowskazami.
pobudzać wyobraźnie mają dzieła artystyczne.
kierowca powinien działać tak jak nakazuje prawo ponieważ tworzy ono jakiś schemat zachowań wiadomych ogółowi, samodzielne interpretacje nie są wskazane, bo będą one niezrozumiałe dla innych użytkowników. sygnalizujemy dla innych nie dla siebie.