Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Pierwsza praca
Post Wysłano: 28 paź 2009, 16:28

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4621717

Witam wszystkich forumowiczów

Jestem posiadaczem prawo jazdy C+E, mam zrobiony kurs na przewóz rzeczy i badanie psychologiczne. Udało mi się dostać prace w niedużej firmie transportowej, gdzie będę mógł zdobyć doświadczenie. Mam tylko jedną wątpliwość. Pracodawca powiedział, że muszę zrobić jeszcze dwa badania i dal mi kserokopie tych badan od jednego ze swoich kierowców. Jedno znich stwierdza: brak przeciwskazan zdrowotnych do kierowania pojazdami silnikowymi wymienionych kat. natomiast drugie stwierdza brak przeciwskazan zdrowotnych na stanowisku kierowcy. Pogubilem sie w tym momencie wiec prosze was o pomoc, bo nie wiem ile i jakie badania musze jeszcze zrobic?

Post Wysłano: 28 paź 2009, 16:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8745401

musisz zrobić tylko badania u lekarza pracy na brak przeciw wskazań do prowadzenia pojazdów powyżej 3,5 t. Poproś pracodawce, żeby dał ci skierowanie na takie badania bo bez tego ani rusz :)

Kurs na Przewóz Rzeczy-Jest
Karta Kierowcy - Jest

Post Wysłano: 28 paź 2009, 17:12

Cytuj:
musisz zrobić tylko badania u lekarza pracy na brak przeciw wskazań do prowadzenia pojazdów powyżej 3,5 t.
Nie u każdego. Musi być uprawniony do przeprowadzania badań dla kierowców.
Cytuj:
Poproś pracodawce, żeby dał ci skierowanie na takie badania bo bez tego ani rusz :)
Dokładnie. Byłem w ośmiu miejscach i wszędzie wymagali takiego papierka, mimo iż to ja płaciłem za te badania.

Post Wysłano: 28 paź 2009, 17:18

Użytkownik

Użytkownik

Czyli podsumowując: Muszę zrobić jedno badanie, u lekarza pracy uprawnionego do badania kierowców?

Post Wysłano: 28 paź 2009, 20:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4029913
Samochód: Mietek Aszrot

Cytuj:
Czyli podsumowując: Muszę zrobić jedno badanie, u lekarza pracy uprawnionego do badania kierowców?
idziesz do lekarza medycyny pracy, a on wyśle Cie do okulisty, laryngologa, neurologa, na badania audiogramem itd...

Post Wysłano: 28 paź 2009, 20:40

Cytuj:
Cytuj:
idziesz do lekarza medycyny pracy, a on wyśle Cie do okulisty, laryngologa, neurologa, na badania audiogramem itd...
Tak powinno być, a jak jest...

Post Wysłano: 28 paź 2009, 22:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4029913
Samochód: Mietek Aszrot

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Tak powinno być, a jak jest...
A tak nie jest? Ja w Białymstoku chodząc po lekarzach i szukając żeby zrobic jakoś szybko i u każdego lekarze wyliczali mi tyle badań, że kopara opadała i tylko kase by wyciągali tak myślałem(teraz wiem, że może to i dobrze, że miałem te wszystkie badania), na CE jak robiłem badania to w porównaniu do C doszło mi jeszcze kilka innych, jakieś pole widzenia, ekg, ciemnie itd... prześwietlili chyba całego na wylot:)

Post Wysłano: 28 paź 2009, 23:14

Użytkownik

Użytkownik

Jutro idę do lekarza pracy i dowiem się co i jak. Jak uda mi sie zalatwić sprawe zdam relację. Może ktoś skorzysta.

Post Wysłano: 30 paź 2009, 20:23

Użytkownik

Użytkownik

Sprawę rozwiązałem tak: Zrobiłem badanie u lekarza pracy ponieważ tego ominać się nie da. Koszt 30zl:) Natomiast orzeczenie lekarskie o braku przeciwskazan do kierowania pojazdami kat. C+E wyciągnąłem z wydziału komunikacji w postaci kserokopi z odpowiednimi pieczątkami o zgoności z oryginałem, koszt 5zl :) Badanie robiłem na poczatku 2009 kiedy zapisywałem się na kurs prawa jazdy C+E, więc wydaje mi się, że jest wciaż aktualne. W każdym razie mój pracodawca je przyjął:)

Post Wysłano: 03 lis 2009, 16:27

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Natomiast orzeczenie lekarskie o braku przeciwskazan do kierowania pojazdami kat. C+E wyciągnąłem z wydziału komunikacji w postaci kserokopi z odpowiednimi pieczątkami o zgoności z oryginałem, koszt 5zl :) Badanie robiłem na poczatku 2009 kiedy zapisywałem się na kurs prawa jazdy C+E, więc wydaje mi się, że jest wciaż aktualne. W każdym razie mój pracodawca je przyjął:)
Z tego co kojarzę, to są dwa różne orzeczenia, więc może być tak, że nie posiadasz odpowiedniego orzeczenia o braku przeciwskazań (chodzi o lekarza uprawnionego i podstawę prawną wpisaną w orzeczeniu).
Ja robiłem E do C w czerwcu br. Żeby się zapisać na kurs musiałem przedstawić stosowny dokument od lekarza. Podczas wymiany prawa jazdy "wklepałem" sobie od razu w ten dokument ukończony kurs na przewóz rzeczy i odpowiednie badania (te same co dajesz pracodawcy) i niestety musiałem iść do lekarza po drugie zaświadczenie. Pierwsze z początku robienia kursu nie było honorowane przez WK.

Post Wysłano: 03 lis 2009, 19:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4545397
Samochód: scania 124L

Cytuj:
Sprawę rozwiązałem tak: Zrobiłem badanie u lekarza pracy ponieważ tego ominać się nie da. Koszt 30zl:) Natomiast orzeczenie lekarskie o braku przeciwskazan do kierowania pojazdami kat. C+E wyciągnąłem z wydziału komunikacji w postaci kserokopi z odpowiednimi pieczątkami o zgoności z oryginałem, koszt 5zl :) Badanie robiłem na poczatku 2009 kiedy zapisywałem się na kurs prawa jazdy C+E, więc wydaje mi się, że jest wciaż aktualne. W każdym razie mój pracodawca je przyjął:)
:arrow: to nie te badania masz co potrzeba a pracodawca się pewnie myli albo ma to gdzieś.

tydzień temu załatwiałem te badania, one są na tym samym formularzu wypisane co te na kurs prawa jazdy, tylko w tych na kurs prawa jazdy masz bezterminowo napisane i pieczątka lekarza, a te które robiłem ze skierowania masz wbite że termin następnego badania za 5 lat i sa dwie pieczątki więcej z czego jedna na czerwono.

ja musiałem iść najpierw do okulisty który wystawia ci zaświadczenie o zdolności do prowadzenia pojazdów, potem laryngolog i jeszcze zmierzyć cukier. ja byłem tylko u okulisty, a reszte załatwiłem u lekarza medycyny pracy bo był on również specjalista laryngologiem.

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]