Szukam fotek wojskowego Steyra z naczepą do przewozu ciężkiego sprzętu. Ma on lub miał nietypowy kolor bo pomarańczowy i zasłynął z tego że gdzieś w drodze na Mazury zgubił czołg który przewoził jakieś 5 może więcej lat temu. Może ktoś posiada coś na jego temat - nawet nie wqiem czy on jest jeszcze w służbie.
Witam wszystkich, jestem posiadaczem 5 pojazdów opel Blitz, oraz Lublina Gaz 51 a także wiele innych autozabytków . Patrząc na te zdjecia nie wiem czy sie śmiać czy płakać. jeśli zajrzycie na moją strone www.blitzteam.pl znajdziecie na niej zdjecia oryginalnych pojazdów i myśle że tak jak ja stwierdzicie że jedyne co ten pojazd ma wspólnego z Oplem Blitz to znaczek, krzyże na drzwiach, oraz przednie haki których akurat w żadnym z moich pojazdów nie posiadam:( szkoda mi pojazdu który posłużył za bazę na tak kiepską replikę
_________________ B - sierpień 2006, C - lipiec 2009, E - wrzesień 2009
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec” (George Carlin)
Na nic koni kupa, gdy kierowca dupa!
Na pierwszym zdjęciu to jest ZIŁ-135, wyrzutnia rakiet ale bez rakiety.
Cytuj:
Wyrzutnię 9P113 zbudowano na ośmiokołowym podwoziu ZIŁ-135 LM, którego wszystkie osie są napędzane, a pierwsza i czwarta skręcane. W pojeździe zastosowano dwa silniki gaźnikowe, o mocy 180 KM każdy. Przed zespołem napędowym znajduje się trzyosobowa kabina załogi, wykonana z tworzywa sztucznego.
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec” (George Carlin)
GG: 0
Samochód: MAN
Cytuj:
Ciekawie jak był rozwiązany układ przeniesienia napędu z dwóch silników, przez dwie skrzynie biegów?
No właśnie. Jeżeli te silniki pracowały jednocześnie to wyprowadzenie mocy musiało przecież być połączone jakoś... może miały sprzężone wały korbowe lub coś...? A może było sprzęgło hydrokinetyczne...?
Cytuj:
Odgrzebałem z dysku zdjęcia z Operacji Południe, najprawdopodobniej z 2007 roku (wg danych exif)
Fajne foty. To była jakaś impreza militarna tak? Oprócz obecnego sprzętu widzę również niemieckie transportery opancerzone z II wojny światowej...
No właśnie. Jeżeli te silniki pracowały jednocześnie to wyprowadzenie mocy musiało przecież być połączone jakoś... może miały sprzężone wały korbowe lub coś...? A może było sprzęgło hydrokinetyczne...?
Raczej ani to ani to. Znalazłem ten pojazd w książce Podbielskiego Samochody ciężarowe, specjalne i autobusy. Tam pisze że każdy silnik napędzał koła jednej strony pojazdu. Chociaż w tej książce też znalazłem kilka błędów przy okazji opisów innych pojazdów, także nie można jej całkowicie ufać.
Cytuj:
Tak, zlot miłośników wraz ze swoimi pojazdami, organizowany co roku w Bielsku-Białej
O fajnie. Mam jeszcze takie pytanie trochę odbiegające od tematu: jak oni tam transportują te pojazdy na miejsce? Bo widzę na przykład czołg T-34, transportery gąsienicowe, kołowe... wolno takimi pojazdami poruszać się po drogach czy muszą je wieźć na lawecie?
Cytuj:
Raczej ani to ani to. Znalazłem ten pojazd w książce Podbielskiego Samochody ciężarowe, specjalne i autobusy. Tam pisze że każdy silnik napędzał koła jednej strony pojazdu. Chociaż w tej książce też znalazłem kilka błędów przy okazji opisów innych pojazdów, także nie można jej całkowicie ufać.
Ale chodzi o przód-tył czy lewa-prawa?
Cytuj:
lewa-prawa
Dziwne, trudne w konstrukcji, skomplikowane, ekonomicznie nieuzasadnione i kłopotliwe, w ogóle podejrzane
Witam.
Podobnie dwa silniki posiada kołowy opancerzony transporter BTR - 60 / 70.
Gdy czytałem nt. jego użytkowania w konflikcie Afgańskim oraz Czeczeńskim żołnierze woleli właśnie te - starsze egzemplarze transporterów. Ponieważ w wyniku ewentualnego trafienia silnika zasadniczego. Można było odjechać na silniku pomocniczym. Nowsze konstrukcje jak BTR - 80 i ten najnowszy BTR - 90 już takiego udogodnienia nie mają.
Minusem natomaist tego było to iż z tego co słyszałem i czytałem trzeba było podczas jazdy na obu silnikach naciskać dwa sprzęgła (?).
Pozdro
_________________ Gumisie, Lubisie ... lubie wszystkie misie
sory że nie pisałem wcześniej, ale gdzieś mi haso umkneło a w sprawie tych nie otwierających sie zdjeć strony www.blitzteam.pl to tylko zdarzało sie tak przy dużym fiacie co spróbuję naprawić i KDFie- gdzie i tak akurat nie mam więcej fotek,
odpowiadając na pytanie kolegi na temat transportu pojazdów na zloty w większości odbywa się to na lawetach, w przypadku czołgów niemalże zawsze, więc podczas zlotów często prawie drugie tyle to lawety
co do nastepnego stwierdzenia że pojazdy militarne , a w połaczeniu z określeniem zabytkowe i pomnożeniu przez ilość posiadanych przez kolekcjonera sztuk rzeczywiście bywa to kosztowne, gdyż pojazdy muszą jakoś wyglądać, co wymaga remontu a tym samym wkładu finansowego, a chcąc jeszcze jeździć po zlotach to już w ogóle, najlepiej mieć kasy jak lodu i wtedy można sie tym bawić z pełnym rozmachem
Część pojazdów min GAZ 69, ZIŁ 157 czy star 266 są na wyposażeniu naszej Żorskiej Grupy Operacyjnej.Dzięki za zdjęcia.
przecieżw moim poscie są opisane,ok teraz z Żor z inscenizacji obrony Żor w sierpniu zeszłego roku:
gośc z ostatniej fotki mial do mnie pretensje że go "oślepiłem" lampą....
wczoraj był znów pokaz sprzętu w Żorach oto co udało ni sie zfotografowac:
troche zepsułem ale nie liczysie jakośc ale trud włożony w organizację tej imprezy...
Serdeczne podziękowanie składam na ręce panów: pułkownika Mirosława,całej ekipie z ŻGO,oraz komendanta WKU w Rybniku, chłopaki do zobaczenia w Rybniku na obchodach święta WP
_________________ Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 5 gości