Witam od pewnego czasu jadąc np 40km/h i po puszczeniu gazu zaczyna gwizdać turbina początkowo działo się to mięczy obrotami 1200 a 2000 obecnie gwizda już nawet przy 3000 i na każdym biegu co może być jak dodaje gazu gwizda ale cicho prawie nie słychać a po puszczeniu gazu głośno co może być czy to oznaka kończącej się turbiny
może nieszczelność na przewodach?albo z IC uciekają powietrze?-jeżeli jest słabszy
Nie wiem o jaki gwizd chodzi,ogólnie jeżeli jest to turbo VGT o tzw.zmiennej geometrii łopatek turbiny (a Ty takie masz) to słychać je przede wszystkim na niskich obrotach,a po przekroczeniu 2 tys już prawie wcale (przynajmniej u mnie tak jest)
I tak powinno być,bo jak gwizda cały czas to możliwe że coś jest z nim nie tak...
ostatnio wyczytałem że turbo ma żywotność ( bardzo ogólnie bo zależy jak było eksploatowane)
do około 200tys.km..ale w sumie nie wiem jak się do tego ustosunkowywać...ja mam przebieg 240tys przeszło i turbo ok.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 9 gości