Strona 13 z 45 [ Posty: 887 ] Przejdź na stronę Poprzednia 111 12 13 14 1545 Następna
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Powinieneś być przy załadunku i mówić gdzie i co kłaść.
czyli mam przez to rozumieć ze gdzie będzie środek ciężkości ładunku zależy oddemnie czyli przy każdym załadunku mam brać długopis kartkę metrowe itp i podkladac pod wzow i samemu wyliczać środek ciężkości?
Tak, zależy od Ciebie. Najważniejszy jest nacisk na osie, a jeśli chodzi o środek ciężkości (w pionie), najlepiej żeby był jak najniżej. Dobrze mieć wagę na osi ciągnącej, możesz szybko sprawdzić czy jest ok.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: ducato 2.8 jtd

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Powinieneś być przy załadunku i mówić gdzie i co kłaść.
czyli mam przez to rozumieć ze gdzie będzie środek ciężkości ładunku zależy oddemnie czyli przy każdym załadunku mam brać długopis kartkę metrowe itp i podkladac pod wzow i samemu wyliczać środek ciężkości?
Tak, zależy od Ciebie. Najważniejszy jest nacisk na osie, a jeśli chodzi o środek ciężkości (w pionie), najlepiej żeby był jak najniżej. Dobrze mieć wagę na osi ciągnącej, możesz szybko sprawdzić czy jest ok.

Dziękuje serdecznie za pomoc i w zamian mam coś dla was a mianowicie znalazłem w google książkę w pdf. Która jest po polsku a co najwarzniejsze jest za darmo i dotyczy tematu książka zwie się '' MOCOWANIA ŁADUNKÓW W TRANSPORCIE DROGOWYM wytyczne odnośnie dobrej praktyki europejskiej'' dodam ze książka została opracowana przez Komisja Europejska. Dyrekcją Generalna ds. Energi i Transportu. Znajdziemy w niej przykłady mocowan wszelakich ładunków rozmaite wzory i aspekty prawne dotyczące tego tematu a i obowiązujące normy europejskie itp. Itd.

Użytkownik

Użytkownik

Warto przeczytać całą książkę, albo nawet wydrukować bo w końcu mamy szeroki zakres wiedzy w ojczystym języku. Jeszcze ewentualnie niech ktoś obeznany w temacie napiszę co o niej sądzi.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 71830
Samochód: saicento z kratką

http://k.2a.pl/pliki/misc/cargo_securin ... nes_pl.pdf
link dla leniwych

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Papier w rolach:

Fotky byli ale nie ma. // s.szymon

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Na leżąco Ci załadowali ? Pierwszy raz widzę.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10095414

Cytuj:
Może ja się nie znam i nie mam doświadczenia w Transporcie takich towarów, ale ten sposób wydaje mi się prawidłowy, a i broszurach dotyczących mocowania ładunków tak jest przedstawiony.

E - jest
D - jest
kurs na przewóz rzeczy jest buahaha :P

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: kadetem tera

Cytuj:
On też pierwszy raz to widział :mrgreen:
ale to przeze mnie wykrakałem stojąc pod tablicą i oglądając sposoby załadunku :(

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

bele papieru do produkcji płyt gipsowo-kartonowych wozi się na stojąco, jednak kierowca musi mieć maty pod bele, aby nie odcisnęły się śruby i inne elementy, które wystają z podłogi.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Wozi się i tak i tak.

Tak się składa, że przeważnie wozimy papier z IP w Kwidzynie i łądują różnie.
Zależy jak firma zamawiająca sobie zażyczy. Tzn. jaki mają sprzęt do rozładunku. :wink:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zdziwiłem się, ja woziłem tylko i wyłącznie na "sztorc". Od bobin, po 2,80 metra wysokie rolki dla Mondi w Mszczonowie. Oczywiście maty, narożniki i pasy. I trzeba uważać żeby na łączeniach płyt podłogowych woda nie wyszła....bo będzie nieciekawie. (tak jak to było u mnie).

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja tez woziłem wyłącznie w pionie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

I ja zazwyczaj spotykałem się z przewożeniem w pozycji stojącej i niekoniecznie z matami - to zależało od firmy ładującej papier ;) Czepiali się dość mocno szczelności dachu i właśnie podłogi. Wiadomo - narożniki gumowe/plastikowe, by nie poodgniatać rolek od pasów i jazda. Wydaje mi się, że trudniej leżące zabezpieczyć, aczkolwiek są kliny, więc to chyba bez różnicy jak załadują.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11187010
Samochód: BMW E36 M52b20

Kilka razy spotykałem się z transportem papieru i zawsze był stawiany na stojąco. Niemiec przeważnie dawał gumy po rolkę na górę narożniki i to wszystko. Tak jak pisał Bajzel zawszy było pytanie czy dach szczelny.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

U niemca:
- maty (chyba ok. 50 sztuk na 15 rol)
- duże narożniki
- duże klamry do pasów
- chronić przed wilgocią

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 12480418
Samochód: Opel Vivaro 2.5 CDTi

My woziliśmy latem papier, tyle, że nie w rolkach, a już gotowy do użycia, to był toaletowy. W miejscowości Berga rozerwaliśmy dach na początku wakacji, nie naprawiliśmy go aż do sprzedaży zestawu, w między czasie z papierem lecieliśmy ze 3 czy 4 razy. Jeden facet to przyszedł zdjęcia dachu robić. Zawsze troche pogadali a załadowali i tak, a nam udawało się bo nie padało nigdy. Dach był sklejony taśmą i regularnie sklejaliśmy co około 10 dni, bo zaczynało juz przeciekać :)

“Żaden mężczyzna nie przyzna się, że jest kiepskim kochankiem lub kierowcą”

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Bruno jaki tonaż i ile ogólnie Ci załadowali ?

Ja zazwyczaj ładowałem 160/2800 to wchodziło 7-8 rolek i było 24,5 tony ;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: służbowy

Sorki za jakość zdjęć, ale robione komórką

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

pasami były spięte tylko ostatnie dwie rolki, dodatkowo puściłem dwa pasy od początku naczepy, wzdłuż do samego końca.
Wymogiem wysyłającego i odbiorcy było nie dociskanie rolek do podłoża.
Pod każdą rolką wbite dwa kliny od tyłu.
Najdziwniejsze dla mnie przy tym ładunku ( z północy Szwecji do Belgii) było to, że będąc kontrolowanym w Niemczech policjanci nic nie powiedzieli na sposób zabezpieczenia ładunku :lol: Szkoda, że protokół kontrolny zdałem z Cmr.
Zdjęcia porobiłem aby powiadomić moją firmę o rodzaju ładunku i sposobie zabezpieczenia - właśnie na wypadek kontroli - obawiając się nieziemskiego mandatu.

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Bruno jaki tonaż i ile ogólnie Ci załadowali ?
Oj nie pamiętam. Te zdjęcia są z przed pół roku. To był papier gazetowy zapewne, bo wzięła to Agora w Tychach.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Bobiny to się wozi tak:

Obrazek

bo na leżąco raczej nie da rady :) Papier w rolach na paletach ładujemy na stojąco, natomiast "luzem" na leżąco z klinami i pasami. Niestety nie mam fotki żeby pokazać jak to zabezpieczam.

Strona 13 z 45 [ Posty: 887 ] Przejdź na stronę Poprzednia 111 12 13 14 1545 Następna