Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Załóżmy że kieroca jeździ cały tydzień od poniedziału do piątkut do godz. 15 i rusza dopiero w poniedziałek o godz 3.00. Oto moje pytania:

1. Które z tych pól wypełniacie 15.przebywal na urlopie wypoczynkowym (*) czy 6. przebywal na urlopie lub odczywal w ramach dziennego okresu odpoczynku (*)

2. Wiadomo, że najlepiej wypełnić urlop od 15 w piątek do 3 w poniedziałek. Ale co jeśli kierowca się spóźni i wyjedzie o godz 7 w poniedziałek a nie ma możliwości wystawienia ponownie zaświadczenia.

3. Co jest jeśli kierowca jeździ przez 5 tygodni w koło komina np. w Gdańsku a siedziba firmy jest w Bielsku-Białej - i nie zjeżdza na baze jak radzicie sobie z zaświadczeniami?

4. Czy moigę napisać kierowcy zaświadczenie od soboty godz. 0:00 do niedzieli godz 23:59 bo wiem na pewno że 2 dni będzie stał, a on sam sobie narysuje na tarczkach pauzę w piatek od 15:00 do północy i od poniedziału od godz 0:00 do godziny o której będzie wyjeżdżał?

5. To samo co pytanie w pkt.4 tylko czy da się coś takiego zrobić jeśli kierowca ma kartę cyfrową?

Użytkownik

Użytkownik

Zaintersowanie tematem przekroczyło moje najśmielsze wybrażenie, dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 112549

OD 14.12 nie potrzeba karty urlopowej na większość krajów EU urlopowka potrzebna jest na Wlochy, Francje Polska, Austrie tu jest rozporządzenie które to reguluje http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode ... 3:cs&page=

PrusaX

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
OD 14.12 nie potrzeba karty urlopowej na większość krajów EU urlopowka potrzebna jest na Wlochy, Francje Polska, Austrie tu jest rozporządzenie które to reguluje http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode ... 3:cs&page=
Jak to nie potrzeba a jak udokumentujesz brak 2 tarczek kiedy nie jeździłeś? Przecież na dole tego rozporządzenia jest nawet wzór zaświadczenia.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 112549

jakie tarczki? od 3 lat tarczki na oczy nie widziałem, poza tym to rozporzadzenie mówi: Formularz zaświadczenia powinien być stosowany wyłącznie wówczas, jeśli na podstawie zapisów tachografu, z obiektywnych przyczyn technicznych, nie jest możliwe wykazanie, że przepisy rozporządzenia (WE) nr 561/2006 są przestrzegane.

PrusaX

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6032020

Ty jak ty. Ja na przykład jeżdżę na tarczkach i dajmy na to idę na urlop, czy coś nagłego mi wyskoczy, a w tym czasie ktoś jedzie za mnie. Jak udokumentujesz kilometry i stan, że to właśnie Ty w tym okresie nie prowadziłeś pojazdu?

Druga kwestia.
Cytuj:
Formularz zaświadczenia powinien być stosowany wyłącznie wówczas, jeśli na podstawie zapisów tachografu, z obiektywnych przyczyn technicznych, nie jest możliwe wykazanie, że przepisy rozporządzenia (WE) nr 561/2006 są przestrzegane.
Cytuj:
(1) Podstawowym źródłem informacji w ramach kontroli drogowych są zapisy tachografu. Brak takich zapisów może zostać usprawiedliwiony jedynie w przypadku, gdy zapisy tachografu, w tym wpisy odręczne, nie były możliwe z przyczyn obiektywnych. W takim przypadku należy wystawić zaświadczenie potwierdzające te przyczyny.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
jakie tarczki? od 3 lat tarczki na oczy nie widziałem, poza tym to rozporzadzenie mówi: Formularz zaświadczenia powinien być stosowany wyłącznie wówczas, jeśli na podstawie zapisów tachografu, z obiektywnych przyczyn technicznych, nie jest możliwe wykazanie, że przepisy rozporządzenia (WE) nr 561/2006 są przestrzegane.
Czyli jeśli powiedzmy jeździsz na stałe jednym samochodem i miesiąc nie wyjmujesz swojej karty kierowcy z tachografu - ja to tak rozumiem, wtedy faktycznie jeśli tacho cyfrowe rysuje pauzę w dni wolne to faktycznie może nie trzeba.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]