Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 13 sty 2010, 15:12

Ostatnio mój znajomy zapytał mnie jak wygląda sprawa pierwszeństwa na skrzyżowaniu, którego przykład zamieściłem poniżej:

Obrazek

Na niebiesko zaznaczyłem przebieg drogi z pierwszeństwem. Cała sprawa rozchodzi się o to, że ponoć w testach na prawo jazdy jest identyczne pytanie, a odpowiedzi sugerują to, że pojazd jadący w tym przypadku "z dołu" musi ustąpić również pierwszeństwa przejazdu tym z lewej strony (!) pomimo, że sam jest z ich prawej strony. Według mnie nie ma żadnego rozgraniczenia, że znak "STOP" nakazuje ustąpienia pierwszeństwa wszystkim na skrzyżowaniu. Co innego gdyby było to wyjazd z drogi wewnętrznej czy ze strefy zamieszkania. Co sądzicie na ten temat?

Post Wysłano: 13 sty 2010, 15:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3745303
Samochód: VOLVO FH12, 420.

Sądzę, że "stop" i "ustąp pierwszeństwa" to znaki nakazujące ustąpić pierwszeństwa w rónym stopniu. Tylko, że "stop" wprowadza konieczność zatrzymania się przy ustępowaniu pierwszeństwa.

W przedstawionej sytuacji, wg mnie pojazd mający znak "stop" ma pierwszeństwo przed pojazdem mającym znak "ustąp pierwszeństwa".

Post Wysłano: 13 sty 2010, 17:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ale może zamiast się domyślać może zacytujmy znaczenie znaków.
A-7 "Ustąp pierszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierszeństwem przejazdu.
B-20 "Stop" 1. zakaz wjazdu bez zatrzymania się przed drogą z pierszeństwem przejazdu, 2. obowiązek ustąpienia pierszeństwa pojazdom poruszających się tą drogą.

pojazd wjeżdżający od znaku "Ustąp" nie dostaje żadnego pierszeństwa.
a pojazd wjeżdżający na znaku "Stop" ma udzielić pierwszeństwa pojazdom poruszającym się po drodze z pierwszeństwem i nikomu więcej.
pozostałe sytuacje reguluje pierwszeństwo z prawej.

Post Wysłano: 13 sty 2010, 17:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Dla mnie sytuacja jest jasna.
Jeśli pojazd jadący od dołu poza znakiem stop ma informacje o przebiegu drogi z pierwszeństwem, to wie, ze ustepuje tylko pojazdom na niej się znadujacych, a z lewa go nic nie interesuje.

Post Wysłano: 13 sty 2010, 19:52

Dla mnie sytuacja tutaj też jest oczywista, ale chodzi o to rzekome pytanie na testach sugerujące, że ten jadący od znaku "STOP" puszcza wszystkich.

Post Wysłano: 13 sty 2010, 21:38

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
ale może zamiast się domyślać może zacytujmy znaczenie znaków.
A-7 "Ustąp pierszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierWszeństwem przejazdu.
B-20 "Stop" 1. zakaz wjazdu bez zatrzymania się przed drogą z pierWszeństwem przejazdu, 2. obowiązek ustąpienia pierWszeństwa pojazdom poruszających się tą drogą.
Brak "W" x3. Pewnie kopiowane z jakiejś strony, której autor ma problemy z ortografią ;)

Wolfzan: sprawdź w testach porządnie, bo "ponoć" i "słyszałem" to wiesz ;] Informacja niepotwierdzona.

Post Wysłano: 13 sty 2010, 21:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Tak jak tu było wspomniane, to nie ma znaczenia czy z lewej i z dołu mają ustąp, czy oboje mają stop czy jeden ustap a drugi stop albo na odwrót.

Obowiązuje tutaj ta sama zasada.
Znany jest przebieg drogi z pierwszeństwem, ani jeden obywatel ani drugi na drodze z pierwszenstwem nie jest, oboje musza więc ustąpić pierwszenstwa pojazdom na tej drodze, a sytuacje pomiędzy nimi samymi rozwiązuje zasada prawej ręki.

Post Wysłano: 13 sty 2010, 22:49

Droga z lewej strony na której stoi znak ustąp pierwszeństwa i droga z dołu ze znakiem STOP są względem siebie równorzędne więc obowiązuje na nich zasada prawej ręki. Pierwszy ruszy pojazd z pod znaku STOP a dopiero później z pod znaku "ustąp pierwszeństwa".

Post Wysłano: 14 sty 2010, 7:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Brak "W" x3. Pewnie kopiowane z jakiejś strony, której autor ma problemy z ortografią...
te błędy to moja robota

Post Wysłano: 14 sty 2010, 10:23

Cytuj:
Wolfzan: sprawdź w testach porządnie, bo "ponoć" i "słyszałem" to wiesz ;] Informacja niepotwierdzona.
Znalazłem to pytanie, ale tutaj pod znakiem stop jest pokazany przebieg drogi z pierwszeństwem i wszystko jest oczywiste, zaraz będę wiedział czy na tym skrzyżowaniu w rzeczywistości są te tablice.

Obrazek

Post Wysłano: 14 sty 2010, 20:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: MAN

Z tego co przedstawia ten obrazek to jest wszystko OK moim zdaniem.
Mamy tutaj dwie drogi drugorzędne i pomiędzy nimi obowiązuje reguła prawej ręki...

Post Wysłano: 17 sty 2010, 14:07

Dzisiaj przejeżdżałem przez to skrzyżowanie. Kombinacja znaków wygląda następująco:

Obrazek

Dla mnie sytuacja jest oczywista. Zastanowiło mnie to pytanie w testach, o którym wspominał znajomy, ale jak widać nie miał racji.

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]