Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 sty 2010, 17:09

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Jaką mogę dostać karę za jazdę ciężarówka bez wymaganego wieku ale ze wszystkimi papierami tzn. przewóz rzeczy, ważny psycholog i odpowiednie prawo jazdy ale mam niestety 20 lat.

Post Wysłano: 23 sty 2010, 17:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Chłosta i 2 lata ciężkich robót publicznych. :lol:

A tak na poważnie. Kontrola drogowa to jest nic. Najbardziej prawdopodobny scenariusz jest taki, że po kontroli ITD dalej już nie pojedziesz, firma będzie musiała przysłać kierowcę spełniającego wszystkie wymagania. Może być mandat za jazdę "bez uprawnień" i kara dla firmy.

Przy jakiejś kolizji drogowej zapomnij o odszkodowaniu a w razie wypadku z ofiarami lepiej nie pytaj.

Post Wysłano: 23 sty 2010, 17:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8426213
Samochód: Scania R420

Cytuj:
...Może być mandat za jazdę "bez uprawnień" i kara dla firmy.
Lub nawet utrata licencji na transport.. :]

Post Wysłano: 23 sty 2010, 17:36

Użytkownik

Użytkownik

A ja uważam że jeśli ktoś otrzymuje stosowne prawo jazdy wydane przez kompetentną instytucję a później nie może jeździć bo nie ma wieku to jest tu coś nie tak. To po co wydaje się dokument bez pokrycia. O tuż Polska cała.
Mam nadzieję że Cię łagodnie potraktują kolego.

Post Wysłano: 23 sty 2010, 17:50

Cytuj:
A ja uważam że jeśli ktoś otrzymuje stosowne prawo jazdy wydane przez kompetentną instytucję a później nie może jeździć bo nie ma wieku to jest tu coś nie tak. To po co wydaje się dokument bez pokrycia. O tuż Polska cała.
Chyba z Tobą jest coś nie tak....

Zbierz 100 000 podpisów i próbuj wprowadzić nową ustawę, wtedy będziesz mógł pisać takie teksty. Skoro przepis mówi tak, a nie inaczej, to co tu jest nie tak?

Post Wysłano: 23 sty 2010, 18:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
mając prawo jazdy oczywiście, że możesz jeździć, ale nie wykonywać zawod kierowcy.
kup sobie auto w celach hobbystycznych i możesz jeździć do woli.

Post Wysłano: 23 sty 2010, 18:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 428634
Samochód: mercedes 2553

Tez uważam że jest to dziwne bo otrzymałeś prawo jazdy, masz wszystkie badania itp. jesteś zdolny do prowadzenia pojazdu to dlaczego nie można wykonywać zawodu kierowcy ? W Niemczech czy w Holandii nie ma takiej ustawy i jest ok, mając 18 lat prawo jazdy możesz tam jezdzić.

Post Wysłano: 23 sty 2010, 18:19

Śiwy-814, idź do banku, obrabuj go, a jak Ci zatrzymają, to zapytaj dlaczego Cię zatrzymali? przecież wziąłeś sobie tylko pieniądze...

Post Wysłano: 23 sty 2010, 18:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Tez uważam że jest to dziwne bo otrzymałeś prawo jazdy, masz wszystkie badania itp. jesteś zdolny do prowadzenia pojazdu to dlaczego nie można wykonywać zawodu kierowcy ? W Niemczech czy w Holandii nie ma takiej ustawy i jest ok, mając 18 lat prawo jazdy możesz tam jezdzić.
rozporządzenie o Kwalifikacji Wstępnej i Okresowej obowiązuje w całej UE, a jak mi wiadomo i Niemcy i Holandia są w UE.

jaka jest różnica między jeżdżeniem a wykonywaniem zawodu kierowcy, taka jak między dłubaniem w zębach a wykonywaniem zawodu stomatologa.

zobacz tutaj jak wygląda dłubanie w zębach i nie ma to nic wspólnego z zawodem kierowcy: viewtopic.php?f=16&t=23964.

Ostatnio zmieniony 23 sty 2010, 18:35 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 23 sty 2010, 18:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Śiwy-814, idź do banku, obrabuj go, a jak Ci zatrzymają, to zapytaj dlaczego Cię zatrzymali? przecież wziąłeś sobie tylko pieniądze...
Dobra nie denerwuj sie. Moim zdaniem ta ustawa jest w ogóle nie potrzebna. Na zachodzie mogą jezdzić bez wieku a w polsce jest z tym problem dziwna sprawa.

Post Wysłano: 23 sty 2010, 18:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Rozmawiałem niedawno z takim młodym kierowcą z Niemiec. Mówił, że u nich jest wymóg 21 lat.

Post Wysłano: 23 sty 2010, 18:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Rozmawiałem niedawno z takim młodym kierowcą z Niemiec. Mówił, że u nich jest wymóg 21 lat.
Teraz może sie to zmieniło ale jak w zeszłym roku oglądałem "Na osi" tak z 4-5 miechów temu to prowadzący mówił że mają to niby w niemczech zmienic. A na innym forum czytałem że jeszcze to nie weszło, wiec nie wiem. Ale jak użytkownik Pazdz rozmawiał z kierowcą z Niemiec to wie lepiej :) pozdro.

Post Wysłano: 23 sty 2010, 18:43

Cytuj:
Dobra nie denerwuj sie. Moim zdaniem ta ustawa jest w ogóle nie potrzebna. Na zachodzie mogą jezdzić bez wieku a w polsce jest z tym problem dziwna sprawa.
Według mnie też wiele rzeczy jest nie tak w tym kraju, ale co zrobisz? Jest od 21 i trzeba się do tego dostosować. Poza tym ja uważam, że jest to dobre. Minimalny wiek dla kategorii D z powodzeniem można by podnieść do 24 lat. Za kilka lat zrozumiesz dlaczego tak uważam.

Post Wysłano: 23 sty 2010, 18:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

DYREKTYWA 2003/59/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 15 lipca 2003 r.
w sprawie wstępnej kwalifikacji i okresowego szkolenia kierowców niektórych pojazdów
drogowych do przewozu rzeczy lub osób...

...Artykuł 16
Wejście w życie
Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie z dniem jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym
Unii Europejskiej.
Artykuł 17
Adresaci
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 lipca 2003 r.
W imieniu Parlamentu Europejskiego
W imieniu Rady
Przewodniczący
P. COX
Przewodniczący
G. TREMONTI

Post Wysłano: 23 sty 2010, 21:38

Użytkownik

Użytkownik

jw.

Zreszta juz byla o tym mowa na tym forum i nie tylko wiec nie wiem o czy wy tu mowicie. W calej unii EU(polska tez) mozesz jezdzic pelnym zestawem od 18 roku zycia(potrzeba kwalifikacji wstepnej). Oczywiscie u nas jeszcze nie dostosowano prawa do dyrektywy ale juz projekt w sejmie jest.

Post Wysłano: 24 sty 2010, 0:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4086883
Samochód: Ducato

mieszkalem w niemczech i z tego co udalo mi sie dowiedziec tam trzeba trzeba bylo i nadal trzeba miec 21 zeby jezdzic powyzej 7,5t

moze baaardzo dawno temu tak bylo ze mozna bylo tam jezdzic normalnie od 18. tak samo jak kieeedys razem z B przybijali C1. ale nie pamietam do ktorego roku.

Post Wysłano: 24 sty 2010, 8:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
mieszkalem w niemczech i z tego co udalo mi sie dowiedziec tam trzeba trzeba bylo i nadal trzeba miec 21 zeby jezdzic powyzej 7,5t

moze baaardzo dawno temu tak bylo ze mozna bylo tam jezdzic normalnie od 18. tak samo jak kieeedys razem z B przybijali C1. ale nie pamietam do ktorego roku.
kiedyś chyba do początku lat '80-tych w Niemczech kat. B obejmowała samochody do 7,5t DMC.

te stare prawa jazdy wymieniono w połowie lat '90-tych. miałem okazję oglądać prawo jazdy 70-letniej pani mające właśnie takie prawo jazdy.

Post Wysłano: 25 sty 2010, 12:43

Użytkownik

Użytkownik

ja od 19roku zycia jezdze na zestawie dmc 42t i zgodnie z przepisami bo na uzytek wlasny nie trzeba miec skonczone 21 lat :roll:

Post Wysłano: 30 sty 2010, 1:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4287442
Samochód: Volvo V40

Jak to wygląda na tym przykładzie, muszę mieć całe 21 lat skończone, co jeśli pracodawca chce mnie wysłać w trasę 1 dzień przed ukończeniem 21 lat i w razie kontroli to ukarają mnie ze nie mam ukończonych 21 lat czy ten jeden dzień mogą darować. :roll:

Post Wysłano: 30 sty 2010, 9:16

Użytkownik

Użytkownik

Panowie chyba się powtarzam,ale myślę że ten temat jest odpowiedni:
Mam w tej chwili 19 lat, i miejmy nadzieję że do końca kwietnia zrobię C+E (C już mam). Chcę przewozić karuzele lunaparkowe,które są własnością mojej mamy. Robię to tylko po to, by je przewieźć z festynu na festyn. Tak więc nie zarabiam na tym, że je przewożę, ale na tym że one zarabiają na festynie. Wobec tego czy potrzebuję COKOLWIEK więcej niż samo prawo jazdy? Naczytałem się że nie, ale wolę się upewnić (Tu szczególnie prośba o odpowiedzieć do kolegi Cyryl, ze względu na fachowość). Pozdrawiam