Witajcie.
Mam pytanko mianowicie czy przewożąc rzeczy pojazdem do 3,5t czyli tzw. busem muszę mieć kurs na przewóz rzeczy?
Zależy mi na szybkiej odpowiedzi.
Pozdrawiam Michał
_________________ Maszyna Symulator Pojazdów Szynowych
Zapraszam na stronę http://www.eu07.pl a w razie problemów zachęcam do odwiedzenia forum.
GG: 0
Samochód: na baterie
a mnie od pewno czasu zastanawia transport samochodem dmc do 3,5t z przyczepą dmc 2t ,w takim przypadku cały zestaw ma ponad 3,5t wystarczy prawo jazdy B+E ,trzeba mieć tacho i licencje na transport ale czy kierowca musi mieć KW ? przecież prawo mówi wyraźnie że trzeba mieć w przypadku zestawu lub samochodu pow. 3,5t ale nie ma KW na kat.B
a mnie od pewno czasu zastanawia transport samochodem dmc do 3,5t z przyczepą dmc 2t ,w takim przypadku cały zestaw ma ponad 3,5t wystarczy prawo jazdy B+E ,trzeba mieć tacho i licencje na transport ale czy kierowca musi mieć KW ? przecież prawo mówi wyraźnie że trzeba mieć w przypadku zestawu lub samochodu pow. 3,5t ale nie ma KW na kat.B
w komisie samochodowym w którym pracuję jeździmy właśnie takim zestawem jakim wymieniłeś (czyli bus laweta + przyczepa laweta ) i nie posiada on tacho. a jeździ już pare lat i przy kontrolach nie było z tym problemu. Nie wymagany też jest ani kurs na przewóz rzeczy ani KW.
GG: 0
Samochód: na baterie
to że wiele takich samochodów jeździ bez tacho to każdy wie ale wymagane jest tacho chyba że macie samochód zarejestrowany na osobę prywatną a nie na komis(firmę) było to wiele razy omawiane na tym forum ,ale nikt nie pytał co z kursem na przewóz rzeczy w takiej sytuacji
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 25 gości