Witam
Wprawdzie jest tu temat o modelach z Lego, ale jest już dość zakurzony, poza tym wydaje mi się że lepiej było założyć osobny temat.
Praktycznie wcale nie piszę postów, ale od czasu do czasu czytam co piszecie na tym forum. Wahałem się czy w ogóle pokazać się tutaj z tym modelem, ale jestem ciekaw co modelarze wyjadacze powiedzą o modelu zrobionym z... klocków Lego.
Przed Państwem w pełni funkcjonalny model Kenwortha W900 w wersji Rotator (czyli najbardziej zaawansowana wersja, z obrotowym dźwigiem i wysuwanymi podporami).
Skala to ok. 1:17.
Fotka porównawcza:
Widok ogólny:
Kabina:
I silnik. Nie jest to dokładny model, raczej typowy zapychacz miejsca
To co widać powyżej to
akumulatorek, który zasila wszystkie funkcje. Model do napędu wykorzystuje dwa duże silniki, o takie:
Zaś wszystkie pozostałe zmotoryzowane funkcje (oprócz kompresora pneumatycznego) wykorzystują takie silniki:
(zainteresowanych specyfikacją tych silników odsyłam
TUTAJ)
zarówno funkcje zmotoryzowane, jak i kompresor nie będą działać jeśli nie włączy się głównego włącznika. Gdy jest włączony, sygnalizowane jest to miganiem kogutów.
Pneumatyka:
Cały układ pneumatyczny składa się z:
- Kompresora złożonego z dwóch kompresorków i silnika wysokoobrotowego, załączanego i wyłączanego poprzez wyłącznik ciśnieniowy
- 4 czerwonych siłowników starego typu podnoszących bom
- 4 dużych siłowników (dwa podnoszą widelec, jeden odpowiada za jego wychył, jeden siłownik odpowiada za unoszenie drugiej osi)
- 4 dużych siłowników odpowiedzialnych za stabilizację całości (dwa w podporach tylnych, dwa w podporach przednich, wysuwanych)
- Manometru, który pokazuje aktualny stan ciśnienia w układzie
- Airtanka (zbiornika na powietrze)
Funkcje:
Począwszy od strony lewej:
Obrót dźwigu / wyciągarka / podnoszenie bomu / podnoszenie widelca / wychył widelca
Podpory / podnoszenie osi / wysuwanie bomu
Rozkładanie dźwigu:
Podpory:
Podnoszona oś:
Widelec:
Główna część większości holowników. Przy nieumiejętnej obsłudze (kompresor dobija do 1,5 bara) może robić za katapultę
Ramię jest podnoszone przez dwa duże siłowniki, za wychył odpowiada jeden siłownik.
Makaron pneumatyczno - elektryczny znajdujący się nad tylnymi osiami pomińmy milczeniem...
Film:
http://www.youtube.com/watch?v=_Jn8Znk77XU
Galerie
Flickr
MOCPages
Model jest w 100% zrobiony z elementów Lego.
I jak Panowie? Może być?