Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 lut 2010, 22:56

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Przeglądałem dzisiaj internet i natknąłem się na 2 część jaj z jajami.
http://www.tvn24.pl/2310029,12690,0,0,1,wideo.html

Post Wysłano: 16 lut 2010, 23:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10660641
Samochód: AXOR

Brakuje mi słów.
3 lata problemów przez inspektora który chciał zabłysnąć :/

Post Wysłano: 16 lut 2010, 23:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
3 lata problemów przez inspektora który chciał zabłysnąć :/
To, że jakiemuś krokodylowi odwaliło to jest nic, bo na kretyna zawsze można trafić. Ale, że później ITD szło w zaparte i ponawiało karę po jej odwołaniu jest po prostu szczytem... sam nie wiem czego :)

Cieszę się, że po wyroku w ITD spalili buraka i bali się nawet pokazać przed kamerami. Po tej akcji ta instytucja straciła cały mój szacunek :]

Post Wysłano: 17 lut 2010, 4:00

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

przyglądalem się tej sprawie juz wczesniej i tak sie zastanawiam....

ITD w tym przypadku nie miało racji ale gdyby sie przyjrzec od innej strony, to:

wg. słownika ferma
"duże gospodarstwo rolne o charakterze specjalistycznym, zajmujące się konkretną, określoną działalnością rolniczą: chowem lub hodowlą niektórych zwierząt. Nastawiona przede wszystkim na sprzedaż produktów rolnych."

facet jest rolnikiem i ma ferme, ok, ale jak widzimy jest to zorganizowana i masowa produkcja jaj, więc jak dla mnie powinien mieć założoną działalość gospodarczą, a jak ma działalość to powinien mieć licecje na przewóz.... rolnik jest nazywany wiele razy przedsiębiorcą w tym reportarzu, więc jest przedsiębiorcą czy rolnikiem do cholery!!??

on nie sprzedaje jaj pośrednikowi który je pożniej pakuje itd, tak jak jest np w przypadku mleka gdzie rolnik sprzedaje mleko do przetwórcy. jaja są pakowane bezpośrednio przez tego rolnika i odrazu sprzedawane w detal wiec wg mnie juz nie powinien byc rolnikiem tylko wlasnie przedsiębiorcą.

widać tu bardzo dobrze jakie chore są niestety polskie przepisy, rolnik siedzi na KRUSie (który już dawno powinni zrównać z ziemią) placi marne podatki, dostaje dostacje, emeryture za nasze pieniądze a żyje jak przedsiębiorca....

Post Wysłano: 17 lut 2010, 11:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
jak dla mnie powinien mieć założoną działalość gospodarczą, a jak ma działalość to powinien mieć licecje na przewóz.... rolnik jest nazywany wiele razy przedsiębiorcą w tym reportarzu, więc jest przedsiębiorcą czy rolnikiem do cholery!!??
W omawianym przypadku to nie ma żadnego znaczenia. Mówimy o przewozie na własne potrzeby firmy i tutaj licencja nie jest wymagana - niezależnie od tego czy gość jest rolnikiem czy nie jest.

Post Wysłano: 18 lut 2010, 2:49

Czy dobrze pamiętam z kursu? W przypadku przewozu na potrzeby własne powinno być wystawione zaświadczenie ze starostwa powiatowego?

Post Wysłano: 18 lut 2010, 20:20

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Czy dobrze pamiętam z kursu? W przypadku przewozu na potrzeby własne powinno być wystawione zaświadczenie ze starostwa powiatowego?
Tak trzeba mieć to zaświadczenie.

Wracając do głównego tematu. Dobrze ten prawnik wyjaśnił, bo teoretycznie można spojżeć na to na 2 sposoby:
1. Jajka na ciężarówce były rolnika i jechał je sprzedać do marketu
2. Market wcześniej zakupił te jajka i rolnik miał je dostarczyć w danym terminie

Jednak uważam że urzędnicy są nazbyt gorliwi. Wydają zbyt srogie deceyzje, które wiążą się z dużymi karami. I do tego wydają je bez mrugnięcia okiem i spojżenia na całą sprawę obiektywnie. Takie reportaże będziemy oglądać dopóki urzędnicy za zła decyzję nie będą odpowiadali w bardziej znaczący sposób, a nie jak jest to teraz, że urzędnik doprowadzi do bankructwa cały biznes przez głupią decyzje a potem w razie pomyłki karą jest odebranie premii w wysokości 60zł.

Post Wysłano: 19 lut 2010, 12:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Najlepsze jest to że za głupotę urzędnika i tak nie zapłaci on sam, ale budżet państwa, czyli my wszyscy.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]