Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 lut 2010, 16:45

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Czy jest możliwość przyznania punktów karnych bez mandatu. Dodam że otrzymujący punkty karne nie został poinformowany ?

Post Wysłano: 23 lut 2010, 16:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 3793380

jedno bez drugiego raczej nie jest możliwe

Tytuł:
Post Wysłano: 23 lut 2010, 16:54

Użytkownik

Użytkownik

Dodam że miałem zabraną kategorię B. Wyrokiem sądu zostawiono mi C+E. Nagle po 2 miesiącach dowiaduję się, że przekroczyłem ilość punktów osobówką. Co zrobić w takiej sytuacji ?

Tytuł: Re:
Post Wysłano: 23 lut 2010, 17:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dodam że miałem zabraną kategorię B. Wyrokiem sądu zostawiono mi C+E. Nagle po 2 miesiącach dowiaduję się, że przekroczyłem ilość punktów osobówką. Co zrobić w takiej sytuacji ?
jak dla mnie to jest to bardzo dziwne :roll: bo z tego co wiem to jak zabierają prawko to na wszystkie kat. no ale jeśli sąd tak zdecydował no to co poradzić... możesz zrobić jedno: pójdź na policję do wydziału ruchu drogowego i zapytaj jak to możliwe, tam też sprawdzą Ci kiedy miało miejsce zdarzenia tzn. kiedy i gdzie Cie zatrzymali za co ile punktów dostałeś i jaki mandat.

Post Wysłano: 23 lut 2010, 17:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

Cytuj:
a dlaczego był wyrok sądu???
coś musiałes konkretnego odwalić!!!!

Post Wysłano: 23 lut 2010, 17:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

tak postępuje się w stosunku do kierowców, których złapano za kierownicą po alkoholu. aby nie zabierać możliwości wykonywania zawodu zabiera się kat. B zostawiając C, i wyższe.

w myśl zasady, że jeżdżenie pojazdem osobowym po alkoholu jest bardziej niebezpieczne niż 40 tonowym zespołem pojazdów.
to taka polska specjalność.

natomiast jeżeli kolega ma zatrzymane prawo jazdy kat. B to nie ma co się martwić przekroczeniem punktów, bo i tak tego prawka mu nie zabiorą.

Post Wysłano: 23 lut 2010, 17:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

a może to było tak, że kolega miał już troszkę punktów powiedzmy 20 i spowodował wypadek albo coś podobnego, naliczyli mu pkt ale zostały one wstrzymane do wyroku sądu. a po wyroku zostały normalnie doliczone. tak myślę, że może być ale tylko kolega Cristovao89x wie co nabroił

Post Wysłano: 23 lut 2010, 17:50

Użytkownik

Użytkownik

Dla mnie jest to troszkę śmieszne, jeśli ktoś traci prawo jazdy to chyba wszystkie kategorie. Co jeśli jedziesz pijany ciężarówką, co wezmą tylko C a kategorie B zostawią? Bezsensu, przecież nie mając kategori B niemożna zdawać na C i wyższe, czyli w moim rozumowaniu posiadać takich kategorii bez B niemożna. No ale w Polsce wszystko jest możliwe.

Tytuł:
Post Wysłano: 23 lut 2010, 17:58

Użytkownik

Użytkownik

Chodzi mi o to że 2 miesiące temu na wyroku sądu nie było nic że mam przekroczone punkty i zostawione kategorie C+E. Dziś nagle dostaję pismo że policja się dojrzała, że przekroczyłem limit punktów i zabierają mi C+E. Kogo to jest wina ? Nie chodzi mi o zabranie kategori B tylko o ten punkty, że wcześniej nie byłem poinformowany.

Post Wysłano: 23 lut 2010, 18:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ponieważ korzenie naszej rzeczywistości tkwią w socjaliźmie pewne rzeczy są przenoszone, mimo iż sam socjalizm upadł.

kierowcę zawodowego łapią po alkoholu, dochodzi do rozprawy i taki gość mówi: faktycznie jechałem po alkoholu, ale jak zabierzecie mi prawo jazdy stracę pracę, a ponieważ jestem jedynym żywicielem rodziny ja pójdę bezrobocie, a rodzina do miejskiego ośrodka pomocy społecznej (lub coś w tym rodzaju).

ponieważ sąd ma naleciały z latami respekt przed klasą robotniczą i zostawienie prawa jazdy kat. C jest tańsze dla społeczeństwa, wydaje takie nielogiczne wyroki.

jednak na dłuższa metę i tak źle się to kończy. kierowca mając C, C+E bez B i tak jeździ osobówką, a taki salomonowy wyrok nie odstrasza go od siadania za kółkiem po alkoholu.

Post Wysłano: 23 lut 2010, 18:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Kogo to jest wina ?...
wydaje mi się, że Twoja, Tobie zabrali prawko chyba za twoje przewinienia, Tobie naliczyli punkty, chyba też za Twoje przewinienia.
jedynie gdyby ktoś inny nawywijał, a Ty zostałeś ukarany.

natomiast gdy masz zatrzymane prawo jazdy, to informowanie Cię o przekroczonych punktach i tak nie ma sensu.

Post Wysłano: 23 lut 2010, 18:15

Użytkownik

Użytkownik

Prawo jazdy miałem zabrane w październiku 2009 roku. Nie przyjąłem mandatu. Wyrok sądu był w grudniu tam nic nie było, że mam przekroczone punkty karne. Nagle dostaję pismo dziś, że policja dopatrzała się, że przekroczyłem limit. Nie mogli mi tego powiedzieć październiku ? Mógłbym udać się na kurs zmniejszający liczbę punktów. Sąd nie jest lepszy skoro też o tym wiedział. Mógł podać w wyroku. A tak wyrok się uprawomocnił, że posiadam kategorie C+E. A teraz mam płacić za błędy policjantów.

Post Wysłano: 23 lut 2010, 18:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

musiałbyś dokładnie opisać sytuację, bo tak postepują w przypadku jazdy po alkoholu, ale piszesz coś o nie przyjęciu mandatu, więc nie wiem dokładnie o co chodzi.

jeżeli oczekujesz informacji, musisz dokładnie wyjaśnić jak do tego doszło.

Post Wysłano: 23 lut 2010, 18:23

Użytkownik

Użytkownik

No tak złapali mnie po alkoholu moja wina. Tylko nie przyjąłem mandatu, nikt mi nie powiedział o punktach karnych ile dostanę i ile obecnie mam. Był październik 2009 roku. Wyrok sądu w grudniu był, że zabierają mi kategorię B, zostawiają C+E. Skoro miałem ponad limit pkt. karnych czemu nie napisali w wyroku ? Wyrok się uprawomocnił. Dziś dostaję pismo, że policja się nagle skapnęła o punktach. No to kogo wina ? To oni prowadzą postępowania, papierkowa robota. Nie chodzi mi, że zabrano mi B. Tylko czemu wtedy nie powiedzieli o mojej liczbie punktów, czemu sąd tego nie ujął w wyroku ? Co nagle wczoraj postanowili mi dać 10 pkt. za free ? Nie rozumie tego.

Post Wysłano: 23 lut 2010, 21:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

bo sąd zabrał ci B-za jakieś tam coś...to wszystko...
a uprawnienia do kierowania pojazdami(prawo jazdy) wstrzymał ci zapewne organ wydający-bo ci się nazbierało,a info doszło po nowym roku(rejestr) :/
sądu w to nie mieszaj...to różne instytucje(sąd policja wydz. komunikacji),nie muszą o wszystkich wszystkiego wiedzieć...
punkty karne nie trafiają na twoje konto od razu,może to trwać 5 godzin,dzień tydzień albo miesiąc...mogą być zawieszone(w przypadku nie przyjęcia mandatu)ale prędzej czy póżniej trafią na twoje konto...chociaż zdażały się przypadki,że nie na to konto,na które powinno...ale to stare dzieje :mrgreen:

Post Wysłano: 25 lut 2010, 12:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
bo sąd zabrał ci B-za jakieś tam coś...to wszystko...
a uprawnienia do kierowania pojazdami(prawo jazdy) wstrzymał ci zapewne organ wydający-bo ci się nazbierało,a info doszło po nowym roku(rejestr) :/
sądu w to nie mieszaj...to różne instytucje(sąd policja wydz. komunikacji),nie muszą o wszystkich wszystkiego wiedzieć...
punkty karne nie trafiają na twoje konto od razu,może to trwać 5 godzin,dzień tydzień albo miesiąc...mogą być zawieszone(w przypadku nie przyjęcia mandatu)ale prędzej czy póżniej trafią na twoje konto...chociaż zdażały się przypadki,że nie na to konto,na które powinno...ale to stare dzieje :mrgreen:
zgadzam się z kolegą, ja zresztą też o tym pisałem. punkty są wstrzymane do wyroku sądu a później naliczane na konto, następnie jeżeli przekroczysz 24pkt to przysyłają papierek, że przekroczyłeś dopuszczalny limit pkt karnych i zabierają prawko!

Post Wysłano: 19 mar 2010, 17:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8694441

Koledzy odnośnie punktów karnych.
Czy mam mozliwość anulowania punktów karnych w liczbie 6, jeżeli prawo jazdy mam dopiero 10 miesięcy?

Jeśli nie, to czy po upływie 12 miesięcy od wydania prawa jazdy mogę się ubiegać o anulowanie tych punktów?

Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, 18:13 przez marpiel, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 19 mar 2010, 18:12

Użytkownik

Użytkownik

Tutaj znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie:
http://drogowe.republika.pl/pkt.htm

Post Wysłano: 20 mar 2010, 8:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

cytuje:
nikt mi nie powiedział o punktach karnych ile dostanę i ile obecnie mam

nie ze jestem upierdliwy ale po nicku wnioskuje ze prawo jazdy nie masz długo... ale ile masz punktów i za co przez ten krótki czas nie wiesz

jak Cie zatrzymali i odmówiles przyjecia mandatu to podejrzewam ze informowali ile za to grozi punktów karnych, z tym ze sa one nieaktywne az sad "udowodni nam wine" :) możliwe ze tego nie pamietasz...

skoro odmowiles przyjecia mandatu to chyba oprócz jazdy po pijanemu cos jeszcze było, moze przekroczenie predkosci ... i jak miales jakies 10pkt wczesniej to czemu sie tak dziwisz

Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]