Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 lut 2009, 12:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czy istnieje coś takiego jak użyczanie certyfikatu kompetencji zawodowej? Ewentualnie na jakich zasadach się to robi? W wielu ogłoszeniach pojawia się, że jest możliwość użyczenia certyfikatu bez zatrudnienia osoby go posiadającej.

Post Wysłano: 26 lut 2009, 12:40

Użytkownik

Użytkownik

Bez zatrudnienia się nie da.

Post Wysłano: 26 lut 2009, 18:53

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3745303
Samochód: VOLVO FH12, 420.

No wlasnie trzeba podpisac z osoba posiadajaca taki certyfikat umowe o prace. Moze byc 1/8 etatu za 1/8 minimalnej krajowej.

Post Wysłano: 27 lut 2009, 14:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
No wlasnie trzeba podpisac z osoba posiadajaca taki certyfikat umowe o prace. Moze byc 1/8 etatu za 1/8 minimalnej krajowej.

To jest właśnie chore w tym naszym kraju ze certyfikat to fikcja bo można go obejść za kase przez podstawionych slupów.
Zapewne polowa firm a raczej ich szefow, menadżerów nie potrafiła by zdac egzaminu na CKZ. Później tacy ludzie prowadza firmy transportowe i jeżdżą po cenach dumpingowych bez wyobraźni i pełnego rachunku kosztów.Jaka jest ich wiedza na temat przepisów o transporcie drogowym ? Zresztą już w którymś poście jakis kolega świetnie przytoczył jak wyglądają spotkania zrzeszenia przewoźników i jaki jest ich poziom. Dzis ich rynek powoli weryfikuje i odpadaja a kryzys potrwa jeszcze dlugo.

Post Wysłano: 26 mar 2009, 14:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ostatnio zdałem certyfiakt kompetencji przewoźnika i powiem szczerze jest bardzo ciężki!!! Pytania dotyczące samego transportu nie są złe ale pytania z bankowości, finansów, leasingów są na wysokim poziomie!!
Jeśli ktoś chce sprawdzić swoją wiedze transportową to polecam egzamin kompetencji przewoźnika :)

Post Wysłano: 26 mar 2009, 19:16

Użytkownik

Użytkownik

Zgadzam się z obu powyższymi wypowiedziami. Miała to być weryfikcja i podniesienie poziomu fachowości u ludzi zajmujących się transportem, ale przeważyło nasze narodowe cwaniactwo i szukania sposobów na obejście przepisów.
Choć z jeżdżeniem po niskich stawkach to bym tego faktu nie wiązał.To temat wyraźnie szerszy.

Post Wysłano: 28 cze 2009, 20:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: kadetem tera

Czy coś się w tym temacie zmieniło czy dalej wystarczy zatrudnić byle kogo?

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Post Wysłano: 28 cze 2009, 20:49

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Nic się nie zmieniło.

Post Wysłano: 11 lip 2009, 18:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ostatnio zdałem certyfiakt kompetencji przewoźnika i powiem szczerze jest bardzo ciężki!!! Pytania dotyczące samego transportu nie są złe ale pytania z bankowości, finansów, leasingów są na wysokim poziomie!!
Jeśli ktoś chce sprawdzić swoją wiedze transportową to polecam egzamin kompetencji przewoźnika :)
Masz racje. Sam to przerabialem w styczniu. Zdalem za 1ym ;)

Post Wysłano: 18 mar 2010, 11:11

Użytkownik

Użytkownik

Certyfikatu się nie użycza .
Można podpisać umowę z osobą która taki certyfikat ma i na tej podstawie można posługiwać się jej certyfikatem. i wcale nie musi to być umowa o prace.

Chętnych którzy potrzebują certyfikatu kompetencji zawodowych przewoźnika zapraszam na moja stronę internetowa

www.dormio.com.pl

Wszystko jest legalnie i na fakturę VAT

Post Wysłano: 21 mar 2010, 13:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Użyczanie w formie udostępniania!! Wiadomo że nikt fizycznie nikomu nie daje certyfikatu tylko go udostepnia. To nie jest forum poprawnej polszczyzny, wiec nie ma co łapać za słówka.
Od kilku zaufanych osob slyszałem że od 2012 skończy sie udostepnianie certyfikatów. Tzn taki pracodawca bedzie musial daną osobę zatrudnić przynajmniej na 1/2 etatu. Wtedy juz taka osoba bedzie musiala fizycznie zajmować sie daną firmą transportową a nie zbijała kase z certyfikatu, którego udostępniła wielu osobą.

Post Wysłano: 21 mar 2010, 14:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Już chyba weszło w życie to że certyfikat kompetencji zawodowych dostanie każda os. która skończy studia wyższe o kierunkach związanych z transportem, wiec liczba os. posiadających certyfikat znacznie wzrośnie.

Post Wysłano: 21 mar 2010, 18:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Już chyba weszło w życie to że certyfikat kompetencji zawodowych dostanie każda os. która skończy studia wyższe o kierunkach związanych z transportem, wiec liczba os. posiadających certyfikat znacznie wzrośnie.

Nie weszło!!!!!!!! Ja w zeszlym roku konczylem Politechnike Poznanska o kierunku Transport i normalnie Polibuda wysylala nas na te kursy!!! mam kumpli z roku nizej i jest tak samo. jeden z nich nie zdał i dalej podchodzi do egzaminu. I on o taki czyś nic nie slyszal!!!???
Po drugie jak chciałem zlozyc papiery do ITD to pani powiedziala ze duża wiarygodność daje certyfikat kompetencji przewoźnika dlatego że jest egzamin panstwowy jednakowy dla wszystkich w kraju, ktorego zdanie opiewa o wszechstronną wiedze transportowa. A w Polsce są studia i studyjka wiec zrobić sobie licencajt zaocznie z transportu to o niczym nie świadczy!!
Ja studiowalem 5 lat transport i tej wiedzy co jest potrzebna aby zdać certyfikat to moze bylo z 15% wiec bez kursu przygotowawczego na na egzamin do certyfikatu nie mialbym szans.
A powiedz mi kolego skąd masz takie wiadomosci że kazda osoba z wyzszym wyksztalceniem dostanie certyfikat?? chetnie z tym artykulem zapoznam, ale wątpie w to...

Post Wysłano: 21 mar 2010, 20:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Proszę bardzo już pokazuję http://orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/naz ... 2401_u.pdf Tekst ustawy ustalony ostatecznie po rozpatrzeniu poprawek Senatu Ustawa z dnia 12 lutego 2010 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie niektórych innych ustaw art 38 a i b

Jak wiadomo ta nowelizacja wprowadziła skrócone KW to podobno tekst ostateczny nowelizacji to zostało już podpisane przez prezydenta więc chyba jest tak jak pisałem.

A tutaj jeszcze stara ustawa o transporcie drogowym.
http://gitd.gov.pl/pliki/prawo/ustawa1.pdf

Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]