Witam forumowiczów. Mam takie oto pytanie. Wiec będe zakupywał auto ciężarowe za granicą i będe chciał wrócic nim na kołach. Jakie będe potrzebował dokumenty pozaprawkiem aby zgodnie z prawem to auto przyprowadzić (czy potrzebuje psychotesty i badania lekarskie) Dodam ze auto będzie na mnie lub na rodzica.
dzięki kastyk czyli rozumiem ze w tym przypadku nie potrzebuje badań ani psychotestów. Auto będzie własnie prowadzone z miejsca zakupu. Oczywiście czasy jazdy obowiązują:)?
dzięki kastyk czyli rozumiem ze w tym przypadku nie potrzebuje badań ani psychotestów. Auto będzie własnie prowadzone z miejsca zakupu. Oczywiście czasy jazdy obowiązują:)?
Nie ma za co dziękować. Chciałem tylko zauważyć, że punkt 5 i 6 ustępu 1 art. 39a mówi o, odpowiednio, kwalifikacji wstępnej i szkoleniu okresowym, a nie o badaniach lekarskich.
Tak, dozwolone czasy obowiązują, wg art 561/2006/WE.
_________________ Janusz Kastyk Ahoj, przygodo! Przygodo... ahoj? Wiozę się pomału... http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek
kastyk jeli mam zrobione prawko przed wrześniem 2008 to również wymagana jest kwalifikacja wstępna? Dodam ze mam zrobiony kurs na przewoz rzeczy
A po co Ci kwalifikacja wstępna, skoro masz kurs na przewóz rzeczy? Czytaj ustawę, tam jest wszystko napisane.
W dużym skrócie, w twoim przypadku: kurs na przewóz rzeczy = kwalifikacja wstępna. Obowiązują Cię jednak kształcenia okresowe.
_________________ Janusz Kastyk Ahoj, przygodo! Przygodo... ahoj? Wiozę się pomału... http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek
GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy
Cytuj:
Jesteś pewny? Przecież nie wykonuje przewozu drogowego rzeczy/osób.
EDIT :
Hmmm... może i racja, ponieważ: "przewóz drogowy" oznacza każdą podróż odbywaną w całości lub części po drogach publicznych przez pojazd, z ładunkiem lub bez, służący do przewozu osób lub rzeczy
_________________ Pozdrawiam - Łukasz
Był DAF XF 105.510 SSC 6x2 <- Kto śmiał to usunąć? Mam uczulenie na dzieci Neo, i pseudokierowców z prawego fotela!
Jesteś pewny? Przecież nie wykonuje przewozu drogowego rzeczy/osób.
EDIT :
Hmmm... może i racja, ponieważ: "przewóz drogowy" oznacza każdą podróż odbywaną w całości lub części po drogach publicznych przez pojazd, z ładunkiem lub bez, służący do przewozu osób lub rzeczy
No to jeszcze bądź tak miły i podaj nr artykułu i literę odpowiedniego rozporządzenia
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 21 gości