Autor
Wiadomość
Tytuł: Umowa zlecenie
Post Wysłano: 26 mar 2010, 21:19

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3536965

czesc, poszukuję pracy ale bez doświadczenia za bardzo ofert nie ma. Więc będę chyba musiał zaczynać od mniejszych samochodów. I tu znalazłem ofertę na busa ale na umowę zlecenie.
Więc proszę mi napisać czym różni się to od umowy o pracę. Wiadomo że to będzie na czas określony ale czy są odprowadzane wszystkie składki do zus, emerytalne, rentowe itp ?
Wiem że nie będę miał urlopu ani płatnego chorobowego. A co w razie wypadku ? Czy będę płacił za szkody czy z ich AC jeśli mają ? CZy liczy to się do lat pracy ?
Proszę napiszcie mi na czym w umowie zlecenie ja stracę ? Czy jeśli nie dowiozę towaru na czas to mogą mi dać jakąś karę? Wogóle to pracujecie na umowie zlecenie czy nie ? Lepiej brać co jest w ofertach czy lepiej się w to nie bawić ?

Post Wysłano: 26 mar 2010, 21:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Podstawowe różnice między umową o pracę a umową zleceniem

Czytaj pod tymi linkami jakie są różnice:

http://www.praca-umowy.jrr.pl/umowa-zlecenie.html

http://prawo.money.pl/aktualnosci/okiem ... 57158.html

http://www.pracuj.pl/prawo-pracy-artyku ... ia.htm#top

http://www.egospodarka.pl/tematy/praca- ... e-zlecenie

Poczytaj również Kodeks Pracy

Dodatkowo :
Cytuj:
Bardzo często podejmując pierwszą lub kolejną pracę jesteśmy tak zestresowani, a zarazem szczęśliwi, że wreszcie udało nam się ją "złapać", że nie zdajemy sobie do końca sprawy, na jakie warunki zgodziliśmy się. Ma to kolosalne znaczenie zwłaszcza wtedy, gdy chodzi o rodzaj umowy o pracę, jaką podpisaliśmy. Tutaj chciałbym omówić dwa rodzaje umów: umowę o pracę i umowę zlecenie.
Niewątpliwie, dla nas pracowników, bardziej korzystna jest umowa o pracę. Osoba wykonująca umowę o pracę podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, natomiast osoba wykonująca zlecenie może podlegać obowiązkowi ubezpieczenia społecznego tylko w niektórych, opisanych przez prawo, przypadkach.
Jeśli chodzi o wypłatę należnych nam środków za wykonaną pracę w umowie o pracę powinna być ona wypłacana co miesiąc, natomiast wynagrodzenie za wykonanie zlecenia powinno być wypłacone po wykonaniu zlecenia ( lub też w inny sposób określony w umowie między zleceniodawcą i zleceniobiorcą ).
Kolejną znaczącą różnicą to miejsce i czas wykonywania pracy. W umowie o pracę to pracodawca musi nam wskazać gdzie i kiedy mamy wykonywać nasze obowiązki, a pracując w oparciu o umowę zlecenie te dwa czynniki zależą całkowicie od nas.
W pierwszym rodzaju omawianych umów pracownik w trakcie wykonywania pracy podlega stałemu nadzorowi pracodawcy ( lub osoby przez niego delegowanej ), natomiast w drugim wariancie umowy zleceniobiorca powinien jedynie stosować się do wskazówek dającego zlecenie.
Pracodawca zatrudniając pracownika w oparciu o umowę o pracę może w każdej chwili zmienić zakres jego obowiązków. Takie działania w oparciu o umowę zlecenie mogą spowodować wypowiedzenie umowy przez pracobiorcę.
Umowa o pracę może być zawarta tylko i wyłącznie z osobą fizyczną. Umowa zlecenie nie jest już tak restrykcyjna i dopuszcza zarówno osobę fizyczną jak i prawną.
Ostatnią, co nie znaczy, że najmniej ważną kwestią różniącą te dwie formy umów to akty prawne je regulujące. Umowa o pracę opiera się na kodeksie pracy, a umowa zlecenie na kodeksie cywilnym.

Pracodawcy decydując się na umowę zlecenie zwykle kierują się względami ekonomicznymi. W przypadku studentów zleceniobiorców firma nie płaci składek ZUS, dodatkowo zleceniodawca ma większą swobodę zawierania i rozwiązywania umowy zlecenia. Zatrudniający chcąc uniknąć uznania umowy zlecenia za umowę o pracę powinni akcentować w umowie brak bezpośredniego kierownictwa podczas wykonywania umowy, brak wyznaczonego miejsca i czasu wykonania usługi.

Umowa zlecenie (cywilnoprawna)
Regulują ją przepisy kodeksu cywilnego (art. 734-751), a nie kodeksu pracy. Jej przedmiotem jest wykonanie określonej czynności, jednak – w odróżnieniu od umowy o dzieło, przy której ważny jest rezultat – tu liczy się sama praca, nawet jeśli nie prowadzi ona do konkretnego skutku. Dlatego często określa się ją umową starannego działania.

Podpisują ją ze sobą dwie strony: zleceniodawca i zleceniobiorca. Co ważne – nie występuje tu zależność pracownika od pracodawcy, co oznacza, że zleceniobiorca nie ma obowiązku wykonywać czynności objętych umową w określonym miejscu i czasie, nie jest też nadzorowany. Podczas gdy umowa o pracę może być zawarta tylko z osobą fizyczną, to wykonania zlecenia mogą się podjąć również osoby prawne i inne podmioty. Zleceniobiorca może pracować osobiście lub wyznaczyć do tego zastępców.
Dla pracodawcy istotny jest fakt, że osoba wykonująca zlecenie w większości przypadków nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego (chyba że jest to jej jedyne zatrudnienie lub jest ona jednocześnie pracownikiem zleceniodawcy).

Umowę zlecenie stosuje się najczęściej przy pracach krótkoterminowych, np. sprzątanie w biurze przez kilka miesięcy, uczenie pracowników firmy języka obcego, zamiatanie liści lub śniegu przed wejściem do budynku firmy.
Trzeba jednak uważać, by nie pomylić umowy zlecenia z umową o pracę. Jeżeli ściśle określone zajęcie wykonywane jest w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, pod jego kontrolą i nadzorem, wówczas konieczne jest podpisanie umowy o pracę. Inaczej pracodawca może narazić się na karę.

Pozdrawiam

kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych
kierowców”.

Ostatnio zmieniony 26 mar 2010, 21:43 przez wizura, łącznie zmieniany 4 razy.

Post Wysłano: 26 mar 2010, 21:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

Pierwszy link
http://www.newtrader.pl/Czym-jest-umowa ... p_8,10.php
Drugi link
http://msp.money.pl/wiadomosci/podatki/ ... 24097.html

Miłej lektury.

Od siebie dodam, że już dłużej niż 2 dni nie mam zamiaru pracować na zleceniu, albo umowa o prace albo do widzenia. Ale są znam takich, którzy wolą zlecenie.

Post Wysłano: 03 kwie 2010, 15:18

Użytkownik

Użytkownik

Przepraszam,że podpinam się pod ten temat.
Mam pytanie odnośnie zaświadczeń jakie powinien wystawić zleceniodawca, kierowcy wyruszającemu w trasę.
-zaświadczenie o nie prowadzeniu pojazdu (urlopówka)
-zaświadczenie o spełnieniu wymagań odnośnie transportu drogowego
Proszę mi powiedzieć kto powinien te zaświadczenia wystawić,czy są one potrzebne ?
Od dwóch dni szukam w necie ,ale nic ciekawego nie znalazłem. może coś przeoczyłem. proszę w miarę możliwości skierować mnie do odpowiedniej ustawy.

Post Wysłano: 03 kwie 2010, 18:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

Szef, kierownik, albo osoba odpowiedzialna za transport we firmie.
Do ustawy Cię nie skieruje, ale zrobi to ktoś inny napewno :)

Post Wysłano: 03 kwie 2010, 20:40

Użytkownik

Użytkownik

Wiem dobrze kto wystawia zaświadczenia pracownikowi,ale ja nie jestem pracownikiem,tylko zleceniobiorcą i w tym wypadku jest chyba trochę inaczej. Zleceniodawca twierdzi, że nie moze mi wystawić tych zaświadczeń.

Post Wysłano: 03 kwie 2010, 21:43

Cytuj:
Wiem dobrze kto wystawia zaświadczenia pracownikowi,ale ja nie jestem pracownikiem,tylko zleceniobiorcą i w tym wypadku jest chyba trochę inaczej. Zleceniodawca twierdzi, że nie moze mi wystawić tych zaświadczeń.
To nie ma nic do rzeczy. Ma Ci wystawić takie zaświadczenie.

Post Wysłano: 05 kwie 2010, 23:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Cytuj:
Oczywiście, że ma do rzeczy.
Jeśli zleceniobiorca prowadzi własną działalność gospodarczą, polegającą na wykonywaniu usług transportowych, to jego obowiązkiem jest dokumentowanie swojego czasu pracy i uprawnień pozwalających na wykonywanie zawodu. Zleceniodawcy wtedy takie rzeczy nie obchodzą.
Zleceniobiorca wystawia więc sam sobie zaświadczenie o działalności, gdzie wyraźnie jest napisane:
Cytuj:
All the fields in this form must be filled in and it must be signed both by the company representative and by the driver in order to be valid. For self-employed drivers, the driver signs once as the company and once as the driver.
co w (moim) tłumaczenu znaczy:
Cytuj:
Wszystkie pola w tym formularzu muszą być wypełnione, a formularz musi być podpisany przez przedstawiciela firmy oraz kierowcę, pod rygorem nieważności. Samozatrudnieni podpisują formularz i jako firma, i jako kierowca.
Zleceniobiorca wystawia sobie również stosowne Oświadczenie o spełnieniu wymagań ustawy, wzór do wyszukania w Google w ramach pracy domowej :)

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 06 kwie 2010, 7:14

Użytkownik

Użytkownik

Mój ziomek(pochodzę tez z okolic Korycina,Janowa :) )ma rację,ale nie w moim przypadku. Ja nie prowadzę działalności gospodarczej !

Post Wysłano: 06 kwie 2010, 10:52

Użytkownik

Użytkownik

cześć, żeby nie zakładać nowego tematu więc kontynuuję ten.
Chodzi o to że jest oferta na stanowisko kierowca ale trzeba mieć własną działalność założoną. I teraz w czym tu jest haczyk ?
Wiem że płacę sam sobie zus, ubezpieczenie itp ale jeszcze w czym tracę ? Czy jestem osobiście odpowiedzialny za kradzież ładunku ? Czy jak go ukradną to płacę za niego ? Czy jest jakiś wypadek to czy ja płacę za uszkodzone auto ?
No i czy po to jest to zrobione że jak każą mi się śpieszyć bo niezdąże z ładunkiem to powiedzą mi że nie zapłacą a więc muszę przekroczyć tacho i jak mnie złapią krokodyle to ja płacę za mandat a nie pracodawca ? Po to jest to zrobione ?
Wiecie ja nie mam doświadczenia więc szukam co popadnie ale nie chcę na wstępie już się zdołować. To jest praca dla kierowców bez doświadczenie na przyuczenie.
I jeszcze jedno. Jak to jest że a firma jest na drugim końcu polski a kierowców szuka w całej Polski ? Czy mają tyle filii zrobionych czy po prostu potem będzie trzeba jechać pociągiem do auta żeby w trasę jechać ?

Post Wysłano: 07 kwie 2010, 18:50

Użytkownik

Użytkownik

ponawiam pytanko.

Post Wysłano: 08 kwie 2010, 10:08

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Oczywiście, że ma do rzeczy.
Jeśli zleceniobiorca prowadzi własną działalność gospodarczą, polegającą na wykonywaniu usług transportowych, to jego obowiązkiem jest dokumentowanie swojego czasu pracy i uprawnień pozwalających na wykonywanie zawodu. Zleceniodawcy wtedy takie rzeczy nie obchodzą.
Nie sprecyzowaliśmy czy mówimy o zleceniobiorcy w rozumieniu osoby zatrudnionej na umowę zlecenie, czy zleceniobiorcy pracującego na własnej działalności. Mnie chodziło o ten pierwszy przypadek.

Post Wysłano: 04 paź 2010, 9:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Na tej stronie jest sporo o umowie zlecenie, moze znajdziesz tu odpowiedz: http://www.umowaoprace.pl/umowa-zlecenie

Post Wysłano: 04 paź 2010, 17:07
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Przez 6 miesięcy to autor tego tematu znalazł już nie jedną odpowiedź.

Ostatnio zmieniony 05 paź 2010, 20:17 przez Evil, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma takiego nabijana postów :D Zamykam