Witam,
Potrzebuję wywrotki do przewozu ziemi, piasku itd. Posiadam kop-ład i coraz częściej właśnie potrzebne jest auto.
Dodam że będzie to moje pierwsze auto ciężarowe.
Myślę nad kupnem Man 26.403 z rocznika 97, 400km
Przebieg: 1 200 000 km!
6x2 (jedna oś podnoszona)
Pytania:
1. Czy taki man, z takim przebiegiem pojeździ jeszcze, czy trzeba myśleć o naprawach itd...
2. Ile pali, czy mają one oszczędne silniki?
3. Jak z awaryjnością tego modelu mana?
4. Czy man z osią podnoszoną spełni swoje zadanie, niekiedy w terenie ziemnym ? Czy to tylko na drogi asfaltowe? Pytam ponieważ nie wiem czego można się spodziewać po podnoszonej osi. Proszę o jak najwięcej informacji.
6. Ile kosztują opłaty na takiego mana? Ubezpieczenia, drogowe itd...
5. Ile może kosztować wywrotka + siłowniki by zamontować do takiego mana (wymiary 7m x 2,30m x 1m) ? Słyszałem że zabudowy skibicki są dobre, czy to prawda? Jakie są ceny itd.
Będę ogromnie wdzięczny za przybliżenie mi tematu. Od dzieciństwa fascynuje mnie świat "dużych" samochodów i sprzętu budowlanego.
Wiem że do przewozu ziemi czy piasku lepsza była by wersja 6x4 ale niestety jest sporo droższa. Dostałem ofertę od firmy na w/w sprzęt w atrakcyjnej cenie i poważnie zastanawiam się nad zakupem. Tylko obawiam się czy taka maszyna spełni moje oczekiwania.
Chodzi głównie o roboty dla siebie, będę robił dużą budowę, wiadomo trzeba nawieść kamienia, piasku, ziemi itd. Może przy okazji jakieś zlecenia zarobkowe.
Dziękuję