Cytuj:
Cytuj:
Wiem dobrze kto wystawia zaświadczenia pracownikowi,ale ja nie jestem pracownikiem,tylko zleceniobiorcą i w tym wypadku jest chyba trochę inaczej. Zleceniodawca twierdzi, że nie moze mi wystawić tych zaświadczeń.
To nie ma nic do rzeczy. Ma Ci wystawić takie zaświadczenie.
Oczywiście, że ma do rzeczy.
Jeśli zleceniobiorca prowadzi własną działalność gospodarczą, polegającą na wykonywaniu usług transportowych, to jego obowiązkiem jest dokumentowanie swojego czasu pracy i uprawnień pozwalających na wykonywanie zawodu. Zleceniodawcy wtedy takie rzeczy nie obchodzą.
Zleceniobiorca wystawia więc sam sobie
zaświadczenie o działalności, gdzie wyraźnie jest napisane:
Cytuj:
All the fields in this form must be filled in and it must be signed both by the company representative and by the driver in order to be valid. For self-employed drivers, the driver signs once as the company and once as the driver.
co w (moim) tłumaczenu znaczy:
Cytuj:
Wszystkie pola w tym formularzu muszą być wypełnione, a formularz musi być podpisany przez przedstawiciela firmy oraz kierowcę, pod rygorem nieważności. Samozatrudnieni podpisują formularz i jako firma, i jako kierowca.
Zleceniobiorca wystawia sobie również stosowne Oświadczenie o spełnieniu wymagań ustawy, wzór do wyszukania w Google w ramach pracy domowej