Cytuj:
Cytuj:
Witam,
Mam sytuację, kiedy samochód ciężarowy stał dość długo na placu i nie jeździł. Chciałem pojechać, ale w dokumentach zobaczyłem, że mam nieważny przegląd techniczny - zapomniałem. Na domiar złego mniej więcej w tym samym czasie skończył się przegląd techniczny windy. I teraz takie pytanie: Jak to rozegrać? Rozumiem, żeby dostać przegląd techniczny samochodu muszę mieć aktualne badanie techniczne windy z UDT. Niestety, żeby pojechać do UDT muszę przejechać mniej więcej 80km w jedną stronę, co bez ważnego badania technicznego samochodu nie wchodzi w grę. Czy jest możliwość, żeby pojechać do stacji kontroli pojazdów i sprawdzić całe auto, wystawią mi zaświadczenie i mam przypuśćmy 14 dni, na dowiezienie dokumentów z UDT? No i jeszcze jedna sprawa, jakie konsekwencje mi grożą w przypadku jazdy samochodem z nieważnym badaniem (przy kontroli policji, czy stłuczki nawet nie z mojej winy - zakładam optymistyczne wersje). Jakieś pomysły?
Pozdraiwam.
80 km to znowu nie taka ogromna odległość więc nie powinieneś mieć większych problemów. Osobiście rzadko mi się zdarza żeby podczas kontroli, policjant prosił mnie o książkę od windy.
No mi się też jeszcze nie zdarzyło, ale boję się właśnie stłuczki nie z mojej winy, ewentualnie coś gorszego
A żebym przeszedł badanie samochodu muszę mieć badanie z UDT, no i w tym problem. SDpróbuję jutro z tym WK. Doweim się co i jak, ewentualnie dowiem się czy wydadzą mi na tydzień badanie techniczne żebym mógł zrobić badanie na windę.