Cytuj:
Zapytałem ostatnio Inspektora z ITD jak wygląda sprawa wtedy, gdy pauza najdzie na jazdę (pytałem tylko o ten przypadek). Otóż taka sytuacja jest NIEDOPUSZCZALNA i nie powinno się tak robić. Nie można tutaj sobie folgować, że na pewno nikt nic za to nie zrobi, bo jak wspominaliście, tarczka jest na 24h. Wszystko zależy od kontrolującego: jeden przymknie na to oko, drugi natomiast już nie. Tak więc lepiej traktować to jako ewentualne przeoczenie jeśli się zdarzy, a nie celowo zostawiać tarczkę, bo idę spać i nie będę wstawał w nocy. W takim przypadku można wyjąć ją przed upływem 24h i włożyć nową tarczkę. To już nie jest traktowane jako nieuzasadnione użycie więcej niż jednej tarczki w ciągu 24h. Co innego jadę godzinę na jednej, a po godzinie wkładam drugą tarczkę.
Z kolei mi podczas kontroli w styczniu br. nic za takową sytuację nie powiedzieli. Stwierdzili że kierowca nie będzie wstawał specjalnie z łóżka w środku nocy by wymienić tarczkę. Jazda na pauzę nie może zajść, natomiast pauza na jazdę owszem. Ale jak widać co inspektor to opinia..
Cytuj:
Wychwyci 20-50 metrów?
Wychwyci. Nie będzie znać na prędkości ale "sierżant" drgnie..