Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: DAF 105 XF

Szanowni forumowicze, Jestem zatrudniony w firmie transportowej jako kierowca na zasadzie umowy o współpracę jako osoba prowadząca działalność gospodarczą.
I tu mam szereg wątpliwości, które ogarniają mnie coraz bardziej.
Ja już wiem, że sam płacę ZUS, reguluję swoje zobowiązania w US, nie mam prawa (?) do urlopu, zwolnienia lekarskiego, zrzeszania się w związek zawodowy ( :) ) moją formą protestu może być tylko próba renegocjacji umowy z moim zleceniodawcą, lub próba sił w sadzie. Ale na boga, doczytałem się na forum, że nie dotyczą mnie przepisy 561/2006 odnośnie czasu pracy. Jaka jest podstawa prawna takiego twierdzenia i stosowne przepisy wykonawcze.
Kto wystawia mi urlopówkę ?
Kto powinien w takim przypadku prowadzić ewidencję mojego czasu pracy i kto powinien go archiwizować?
Na jakiej podstawie ja wystawiam delegację, a mój zleceniodawca wstawia ją sobie w pozycję "koszty". Kurdę może się okazać, że tak naprawdę działam zupełnie nie do końca zgodnie z prawem. A takich jak ja są tysiące. Może ktoś z prawników coś podpowie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Chyba właśnie nie doczytałeś a z drugiej strony to ciekawe, że pracujesz na zasadach o których niewiele wiesz, Twój pracodawca czy jeśli chodzi o działalność to kontrahent winien Cię o wszystkim poinformować. To jest forum miłośników transportu więc "prawników" raczej tu niewielu, choć jakieś firmy doradcze się czasem pojawiają.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN 9.153

Jak jesteś na działalności to wykonujesz usługę pracodawcy na podstawie umowy pomiędzy firmami. Możesz mieć L4 ale z zus a nie od firmy dla której wykonujesz usługę. Ewidencja czasu pracy jako pracodawcy dla PIP cię nie obejmuje ale musisz pamiętać że czas pracy kierowcy w stosunku do przepisów roporządzenia 561 itp są dla ciebie wiążące. Z tego co wiem to sam sobie wystawiasz także zaświadczenie o nieprowadzeniu, trochę paranoja ale świstek warto mieć. Podatki sam rozliczasz z przychodów otrzymanych od firmy dla której pracujesz.
Reasumując jako kierowca musisz przestrzegać czasu jazdy i odpoczynku tyg i dobowego ale dla potrzeb ITD a nie PIP (firmy jednoosobowe nie muszą być zgłaszane w PIP) i wszystkich przepisów związanych ze szkoleniami badaniami psycho.
Jeśli ktoś z forumowiczów ma jakieś odmienne przemyślenia proszę o informację.

Użytkownik

Użytkownik

Witam kolegów, a propos samozatrudnienia to zwykły wyzysk i bandyctwo w naszym kraju,pracuję już 3 rok za granicą i nie spotkałem tu takich wynalazków mało tego to pracuje się w miarę normalnie a kasa lepsza 2 razy za tą samą pracę można zapomnieć o kilometrach i procentach,dniówka lub godziny i co piątek kasa na kącie :P

Ostatnio zmieniony 05 maja 2010, 7:24 przez regan, łącznie zmieniany 1 raz.
koncie

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7261507
Samochód: Scania R420

chyba w kącie

przewóz rzeczy - sierpień 2009
karta kierowcy - marzec 2011

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: DAF XF95

Panowie ja mam takie pytanie. Otuż zakładam działalność gospodarczą i chciałbym sie dowiedzieć jakie dokumenty musze mieć przy sobie, swoje? Podczas ewentualnej kontroli przez ITD,BAG itd. Rozchodzi mi się o badania lekarskie,psychologiczne itp. Na umowie o prace to pracodawca wystawiał zaświadczenie w którym były wszystkie badania i kurs na przewóz rzeczy.A jak jest w moim przypadku? Czy sam sobie wystawiam to zaświadczenie? Czy musze wszystkie kwity mieć przy sobie? Dziękuje zgóry za poradę.

Użytkownik

Użytkownik

jak w temacie?

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Panowie ja mam takie pytanie. Otuż zakładam działalność gospodarczą i chciałbym sie dowiedzieć jakie dokumenty musze mieć przy sobie, swoje? Podczas ewentualnej kontroli przez ITD,BAG itd. Rozchodzi mi się o badania lekarskie,psychologiczne itp. Na umowie o prace to pracodawca wystawiał zaświadczenie w którym były wszystkie badania i kurs na przewóz rzeczy.A jak jest w moim przypadku? Czy sam sobie wystawiam to zaświadczenie? Czy musze wszystkie kwity mieć przy sobie? Dziękuje zgóry za poradę.
Badania psychologiczne i lekarskie masz mieć w domu, a na ich podstawie wpisujesz dane do oświadczenia, tu masz wzór:

http://szkoleniakierowcow.com/files/dok ... ustawy.pdf

Użytkownik

Użytkownik

volvo83-Dziękuje. Jak dobrze rozumiem to zaświadzenie o nieprowadzeniu pojazdu też wystawiam sam sobie,tak?
Mowa o usłudze prowadzenia pojazdu.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
volvo83-Dziękuje. Jak dobrze rozumiem to zaświadzenie o nieprowadzeniu pojazdu też wystawiam sam sobie,tak?
Użyj funkcji "Szukaj" na górnej belce strony.

Ja sam już tyle napisałem postów na ten temat, że aż się dziwię, że chce mi się po raz kolejny odpisywać.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Tak, sam sobie je wystawiasz.

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]