Chciałbym zaznaczyć, że jeśli napisałem ten temat w złym dziale to proszę admina o przeniesienie, bo sam nie znalazłem działu o zwykłych radiach samochodowych (może to dobry pomysł by był jeśli nie ma)
Mam bardzo irytujący problem. Od ponad 2 miesięcy jeżdżę po Polsce Sprinterem 308D.
W samochodzie jest zamontowane radio Sony mniej więcej takie
By
kornfanhead at 2010-05-03
I jest z nim problem który może dzięki objawom jakie przedstawię da się rozwiązać, bądź pozbyć mnie złudzeń że będzie działać poprawnie.
Otóż jako marka Sony gra ładnie, ale ma wielki problem z utrzymaniem i znalezieniem fali radiowych. Czasem nie potrafi na skanowaniu złapać nawet radia Maryja.
Nałogowo słucham Trójki, więc na tym przykładzie będę opisywał dalsze objawy. Jeśli jestem blisko masztu nadawania np. Konin, Sierpc, Łódź itp. Pięknie zbiera fale i gra aż miło, ale wystarczy wyjechać na granicę fali (sprawdzam to wydrukowaną mapą z owego adresu
http://www.polskieradio.pl/czestotliwosci/trojka.aspx ) radio zaczyna coraz bardziej szumieć aż w końcu coraz bardziej traci zasięg by w zupełnie tylko szumieć.
Mało tego, jeśli podłączę pod ładowarkę nawigację to już zupełnie mogę zapomnieć o słuchaniu radia, bo jedynie przy bardzo silnym sygnale da się słuchać a i tak są szumy. Trochę dalej już tylko jeden wielki szum.
Co ciekawe transmiter Fm odbiera bez zarzutu co mnie często ratuje od ciszy w kabinie.
Zrobiłem mały eksperyment i sprawdziłem czy jak w samochodzie zadziała radio z telefonu. Kabel od słuchawek podłączyłem do transmitera ale również sprawdzałem to na słuchawkach. Również występują problemy. Co prawda ładowarka podłączona do nawigacji już nie przysparza aż tak wielu zakłóceń ale radio i tak nie łapie jak powinno. Sytuacja zmienia się jak kabel anteny (słuchawek) zbliżam do kokpitu i miejsca gdzie zamontowane jest radio.
Teraz nasuwa się pytanie, co jest źródłem takiego stanu. Czy kiepska antena lub jej kiepskie podłączenie. Czy może sam odbiornik który swoje lata ma. A może jest to wina jakiegoś elementu samochodu, który swoją pracą osłabia fale radiowe.
Wiem, że się rozpisałem, ale jestem już totalnie zdesperowany i zirytowany a na elektronice się po prostu nie znam. Dlatego proszę was koledzy o pomoc.
A co do trójki, to wcześniej jeżdżąc po Polsce nowym Renault Master czy leciwym Iveco Daily nigdy z tą stacją nie miałem problemów. Co najwyżej w tunelach. Teraz cieszę się jak przejeżdżam blisko miasta z nadajnikiem bo wiem, że może pół godzinki sobie posłucham mojej ulubionej stacji.
Możliwe że problem to błahostka i zanim zgłoszę szefowi co jest uda się namierzyć problem by go łatwo rozwiązać. Jeśli będziecie potrzebowali więcej informacji co do zachowania radia pytajcie.
Będę wdzięczny za pomoc.