Mam mały problem ponieważ zatrudniłem sie w hurtowni spożywczej i mogę z magazyniera przejść za kółko takiego pojazdu http://abaldini.it/Catalog/Images/produ ... tarpic.jpg jako dostawca. I mam mały problem,bo jest to auto do kategori B ale czy muszę zrobić kurs na przewóz rzeczy i czy wogóle można zrobić taki kurs z kategorią B gdyż narazie innej nie posiadam ???
_________________ Jak się nie ma co się lubi,to sie lubi co się ma.
Nie rób czasem tego kursu, to już jest historia Do 3,5 DMC wystarczy Ci sama kategoria B, powyżej 3,5 DMC potrzebna jest kat. C oraz kwalifikacja wstępna.
A co jeżeli pracodawca będzie wymagał tego kursu????
Pomyśl logicznie: jak może go wymagać, skoro go nie potrzebujesz? Jeśli rzeczywiście taka sytuacja miałaby miejsce, to nie ma się co do takiego pracodawcy pchać.
Dlatego to napisałem bo wiedza na temat transportu właścicieli firm w Polsce pozostawia wiele do życzenia i masz sam przykład Twojego szefa. Ustawa o transporcie drogowym ma zastosowanie przy przewozie rzeczy dla pojazdów powyżej 3,5 t a więc wymaga się kategorii C lub C+E. Przepisy odnośnie kwalifikacji wstępnej i kursu na przewóz rzeczy nie dotyczą kat B.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 28 gości