Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 maja 2010, 13:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8694441

W ustawie pisze : "o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną"
Więc jeżeli ja mam 19 lat oraz Kurs na przewóz rzeczy to wydaje mi się nie, że nie mogę jeżdzić.

Post Wysłano: 24 maja 2010, 13:19

Użytkownik

Użytkownik

Z tego co widzę to sobotni odcinek nie został jeszcze wrzucony na stronę.
Ostatni odcinek który został wrzucony na stronę to 350 i jest on z dnia 1.05.2010 więc trzeba trochę poczekać może niebawem wrzucą.

Post Wysłano: 24 maja 2010, 13:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Odpowiedź na pytanie, które nas w tym temacie tak intryguje okazuje się nie być taką oczywistą. Nie wiem wiec czy warto podejmować pracę czy poczekać niecały rok.

Po co ryzykować zgrzytami przy kontrolach..

Post Wysłano: 24 maja 2010, 13:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzwoniłem do ITD w Katowicach. Przedstawiłem mu moją sytuację i Pan Inpektor powiedział mi, że kurs na przewóz rzeczy jest równoważny z KW dopiero wtedy, gdy ukończy się 21 lat.
Więc niestety trzeba czekać do 21 lat lub przejść przez pełną KW.

Niestety...

Post Wysłano: 24 maja 2010, 17:30

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania 124L

Panowie przed chwileczką oglądałem powtórkę "Na Osi" i pan inspektor powiedział, że mając KW można jeździć mając 18 lat. Jeśli chodzi o kurs na przewóz rzeczy także można jeździć od 18 lat, ponieważ jest równoważny z KW. Wnioski:

KW-18 lat
Kurs na przewóz rzeczy-18 lat.

PS: 2 dni temu dzwoniłem do pewnej firmy w sprawie pracy, ponieważ pisało w ogłoszeniu, że może być bez doświadczenia. Mam kurs na przewóz rzeczy, kat C+E. Facet mówi mi, że mogę przychodzić, ale gdy mu powiedziałem, że mam 20 lat to on zmienił zdanie i zaczął mi wykład mówiąc o starych przepisach. Ja mu na to, że są nowe. To kazał mi wysłać link na pocztę z zawartą treścią tej nowelizacji. Wysłalem i teraz czekam na odpowiedź czy mnie przyjmie.
Apeluje do tych co mają 20 lat i stary kurs na przewóz rzeczy: idąc na rozmowę w sprawie pracy bierzcie ze sobą wydruk nowelizacji ustawy o transporcie drogowym, ponieważ większość firm nie jest na bierząco i dalej myślą, że potrzebne jest 21 lat.

Post Wysłano: 24 maja 2010, 17:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R420

Gdyby to było takie proste i z tej nowelizacji wynikało coś oczywistego to nie mielibyśmy takiego mętliku.

Tak więc jak ją podeslesz temu pracodawcy to dowie sie jedynie że 18latek z pełną kwalifikacją wstepną może smigać, a o kursie na przewóz rzeczy słowa tam nie przeczyta.

Post Wysłano: 24 maja 2010, 17:57

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania 124L

Ale lepiej taki mieć taki wydruk ze sobą. Zawsze można podać link do programu "Na osi" żeby przyszły szef sobie obejrzał. Trzeba próbować.

Post Wysłano: 24 maja 2010, 18:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Podaj tego linka z Na Osi !

Post Wysłano: 24 maja 2010, 19:45

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Podaj tego linka z Na Osi !
Tego odcinka jeszcze nie ma w necie. Jeżeli masz mozliwość to na tvn turbo często są powtórki.
Ja rozmawiałem z pewnym inspektorem osobiście dość długo i powiedział mi że osoba z kursem rzeczy nie mająca 21 może jeździć. Może ten policjant do którego ty dzwoniłeś nie był zorientowany w nowych przepisach.

Post Wysłano: 24 maja 2010, 19:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nicek
Napisz mi w PW twoj numer gg.

Post Wysłano: 26 maja 2010, 14:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3309852

A ja napisałem do GITD, tak z ciekawosci taki list:

Witam,

Zwracam się do Państwa z prośbą o interpretację zapisu ustawy z dnia 12 lutego 2010 r."o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie niektórych innych ustaw", która weszła w życie 3 kwietnia br.

Trudny do zrozumienia jest dla mnie zapis art. 39a, ust. 1, pkt 1. ww. ustawy -tj.:
"A) 18 lat – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy,
Dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
- C lub C+E, o ile uzyskał on odpowiednią Kwalifikację Wstępną,
- C1 lub C1+E, o ile uzyskał on odpowiednią Kwalifikację
Wstępną Przyśpieszoną,"
I tu zwracam się z zapytaniem o wykładnię terminu "odpowiednia Kwalifikacja Wstępna". Czy kierowca, który ukończył, kiedyś wymagany kurs dla kierowców przewożących rzeczy (zwanym także Kwalifikacją wstępną) i spełnia wszystkie wymagania podane w ustawie o transporcie drogowym może zarobkowo wykonywać zawód kierowcy?

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.
Z poważaniem,

A oto taką dostałem odpowiedz:

Szanowny Panie,

Zgodnie z ustawą z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. nr 125, poz. 874 ze zm.):

Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) (13) ukończyła:
a) 18 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
– C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
– C1 lub C1 + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
b) 21 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
– C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
– D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
– D1 lub D1 + E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
c) 23 lata - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym;
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
5) (14) uzyskała kwalifikację wstępną lub kwalifikację wstępną przyśpieszoną, zwane dalej "kwalifikacją";
6) ukończyła szkolenie okresowe.

Zgodnie z ustawą z dnia 17 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. nr 235, poz. 1701):

Art. 3. 1. Wymóg określony w art. 39a ust. 1 pkt 5 ustawy, o której mowa w art. 1, nie dotyczy osób posiadających prawo jazdy:

1) kategorii D1, D1+E, D lub D+E, wydane do dnia 10 września 2008 r.;

2) kategorii C1, C1+E, C, C+E, wydane do dnia 10 września 2009 r.

2. Kierowca wykonujący przewóz drogowy, o którym mowa w ust. 1, jest obowiązany odbyć pierwsze szkolenie okresowe i uzyskać wymagany wpis do prawa jazdy w terminie do dnia:

1) 10 września 2009 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii D1 lub D do dnia 31 grudnia 1980 r.;

2) 10 września 2010 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:

a) kategorii C1 lub C do dnia 31 grudnia 1980 r.,

b) kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 1981 r. do dnia 31 grudnia 1990 r.;

3) 10 września 2011 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:

a) kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 1981 r. do dnia 31 grudnia 1995 r.,

b) kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 1991 r. do dnia 31 grudnia 2000 r.;

4) 10 września 2012 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:

a) kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 1996 r. do dnia 31 grudnia 2000 r.,

b) kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 2001 r. do dnia 31 grudnia 2005 r.;

5) 10 września 2013 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:

a) kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 2001 r. do dnia 31 grudnia 2005 r.,

b) kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 10 września 2008 r.;

6) 10 września 2014 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 10 września 2009 r.

3. Kierowcy, o których mowa w ust. 1, obowiązani są po ukończeniu pierwszego szkolenia okresowego wykonać badania lekarskie i psychologiczne, o których mowa w ustawie określonej w art. 1, przed dniem uzyskania wpisu do prawa jazdy.

Powyższe oznacza, iż o konieczności ukończenia kwalifikacji wstępnej (kwalifikacji wstępnej przyśpieszonej) decyduje data uzyskania prawa jazdy.

Pragnę jednak poinformować, iż Główny Inspektor Transportu Drogowego jest organem administracji publicznej powołanym w celu realizacji zadań określonych w przepisach ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. nr 125 poz. 874 ze zm.). Katalog zadań i kompetencji ustawowych nie zawiera obowiązku ani uprawnienia do formułowania wiążącej interpretacji przepisów obowiązującego prawa. Odpowiedzi udzielane przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego nie stanowią zatem wiążących wykładni przepisów prawa, lecz są informacją na ich temat oraz wyjaśnieniem w zakresie stosowania.

Z poważaniem,

Biuro Głównego Inspektora

Główny Inspektorat Transportu Drogowego

hęęę?

Post Wysłano: 26 maja 2010, 15:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7182535

ja nic z tego nie kminie. o co w tym wszystkim w końcu chodzi? :shock:

Post Wysłano: 24 sty 2011, 21:28

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4022121

Witam też się dołączę bo sam szukałem na to pytanie odpowiedzi i znalazłem.
I podzielę się z wami linkiem w którym pan inspektor wytłumaczy.
http://www.filmy-tvbrawo.pl/filmy-72-81 ... k_353.html

Post Wysłano: 15 paź 2011, 19:25

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Czy musi być równy wiek razem z miesiącem 21lat czy wystarczy rocznikowo ?

Dzięki z Góry za odpowiedź.

Post Wysłano: 15 paź 2011, 20:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

a jak jesteś pełnoletni, to rocznikowo, czy wg daty urodzenia? ;)