Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 mar 2010, 8:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1353009
Samochód: Mercedes W124

Witam, nowy nie jest, bo na tym forum już kiedyś byłem. Szukając informacji na wyżej wymieniony problem nic nie znalazłem. Chodzi o to czy policja lub BAG może ukarać kierowcę, za przekroczenie prędkości na podstawie tachografu? Chodzi o to czy są na to jakieś ustawy czy przepisy unijne, lub niemieckie. I najlepiej jak by były w języku polskim i niemieckim.

Ostatnio zapytałem inspektora jak to jest. W Polsce nie ma przepisu, który mówiłby, że można karać z prędkość z tarczki, ale nie ma też takiego, który tego zabrania. Jeśli kierowca "współpracuje", nie stawia się czy nie pyskuje, to z reguły nie ma za to kary. W innym przypadku mogą przyczepić się do wszystkiego. Niestety odnośnie Niemiec nie mam pewności jak to wygląda, ale dzisiaj postaram się zapytać. Warto dodać, że tacho ma tolerancję (około 6km/h) w związku z tym jadąc na autostradzie 89km/h możesz się wybronić do tych 83km/h, ale o tym też mówił, że za te 89km/h jakoś szczególnie nie obciążają mandatami.

Użytkownik

Użytkownik

Tak, ale jazda w Niemczech odbywa się na "landówkach", nie autostradach.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

No tak na landstrase to dla ciężarówki ograniczenie prędkości to 60km/h

Filmy z tras

Zapytałem dzisiaj dokładnie inspektora jak to wygląda. Sytuacja przedstawia się następująco:

W Polsce nie nakłada się mandatu za przekroczoną prędkość na tarczce. Inspektor widząc przekroczenie na tarczce np. 3 dni wstecz nie wie gdzie wtedy byłeś i jakie ograniczenie prędkości tam było więc jaki mandat mógłby Ci wystawić? Do czego może się odnieść skoro nie wie gdzie byłeś?

Jest oczywiście wyjątek. Jesteś np. w Warszawie. Zatrzymuje Cię inspekcja, a 5 min wcześniej na tarczce masz 90km/h. W tym przypadku może Cię ukarać mandatem, bo logiczne, że przekroczyłeś prędkość w mieście. W tym przypadku wygląda to następująco:

Prędkość na tarczce wynosi 90km/h. ZAWSZE z zapisu prędkości na tarczce odlicza się 6km/h, które obejmuje tolerancja. W tym przypadku mandat będzie wystawiony za przekroczenie prędkości o 34km/h, ponieważ po odjęciu tolerancji masz prędkość 84km/h, a w mieście wiadomo, że jest 50km/h.

Mówił też, że raz spotkał się w Niemczech z mandatem nałożonym przez BAG na kierowcę z tarczki z dwóch dni wcześniej.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8161983

Także przypominam że w PL obowiązującymi V są 50, 70, 80. Zawsze zastaniawiało mnie ( jak byłem dużo młodszy) dlaczego wszyscy ładują 90. Dziś już chyba wiem.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

nie odwołam się do przepisów tylko "życia"
podam przykład,jedzie PKS z punktu a do b przez około 30 km ,cały czas jest to teren zabudowany,jezdziłem 3 lata jako pasażer tejże komunikacji więc wiem że jeżdżą po 60-70 norma ,a czasem i po 90-100km/h i zaznaczam ze na tej trasie jest cały czas teren zabudowany.
Kiedyś była kontrola ITD,wzięli mu wszystkie tarczki do busa poszli z kierowcą na jakieś 20 min przetrzepali wszystko i potem mówił że nic nie znaleźli,
więc chyba nie kara się za prędkość z tarczek bo jak by chcieli to mandatów by mogli wypisać multum.a kontrolują dosyć często choćby PKS w moich okolicach.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Węgrzy na pewno każą na prędkość na podstawie zapisu na tarczce.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MIETEK MPIII 18.440

W Niemczech osobiście zarobiłem mandat za prędkość(policja jechała za mną),gdzie dowodem rzeczowym była tarczka,która nawet została zatrzymana.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

Niemcy i Francuzi wlepiają kary na podstawie tarczek.
Np. jest na granicy Hiszpańsko-Francuskiej taki duży zjazd gdzie maksymalna prędkość to 70km/h i na dole są bramki. Za bramkami stoją żandarmy i wyrywkowo biorą tarczki, jak ktoś jechał powyżej 70 to dostaje mandat.
W Niemczech się nie spotkałem osobiście, ale wielu kolegów z firmy mówi że zdarza się.

Użytkownik

Użytkownik

To że na landzie jest 60km/h kierowca wie. Interesowało mnie tylko czy może, czy nie. Myślałem ze są na to jasno określone przepisy. A nie od widzi mi się policjanta czy innego mundurowego.

Post Wysłano: 25 kwie 2010, 13:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Temat jest o tarczkach a jak wygląda sytuacja z tachem cyfrowym, gdzie nam tacho tyknie przekroczenie prędkości jesli ponad 1 min jechałem np 95km/h np z górki puściłem skład i poszedł wiadome szybciej.

Post Wysłano: 25 kwie 2010, 16:01

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

w zeszłym tygodniu miałem kontrole BAG i polizei, cały czas landami na tarczce 70km/h w porywach do 80, obejrzał posmęcił i wlepił mandat 25e za złe zabezpieczenie ładunku(co było kpiną, ale nie będę kłucić bo na łysych oponach, jedna tarczka przekroczona no i ta prędkość to i tak jakbym wygrał w lotka:P) po prostu oni tak mają że za coś muszą, mój ojciec dostał za prędkość z tarczki, ale tam nie dużo, słyszałem że w Niemczech obowiązuje przepis, że mogą Ci maks. 15min wstecz mandat dać, ale jak się pyskuje to się zbytnio do tego nie stosują.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja teraz przechodziłem kontrole ITD a że ostatnio jakoś czas mnie gonił zawsze miałem nasadzone tych przekroczeń prędkości, największe zapamiętane to 115km/h. inspektor mi powiedział że musiał by mnie złapać w danym dniu kiedy miałem przekroczenie wtedy by mnie ukarał bo przesadziłem lekko. Nie wiem czy to prawda ale podczas sczytywania danych z karty nie widać wykresu prędkości tylko czas jazdy, przerwy, innej pracy, dyspozycji oraz przekroczenia. :wink:

Post Wysłano: 09 maja 2010, 10:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Taka luźna uwaga do podpisu kolegi driver18 - mam nadzieję, że twoje rozwinięcie skrótu TIR jest tak jakby żartem? :)

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 30 maja 2010, 23:50

Użytkownik

Użytkownik

W Polsce tego kontrola nie udowodni gdzie i na jakiej drodze tą prędkość przekroczyłeś, więc nie karzą bo nie mają podstawy, ale w Niemczech jeśli jechałeś autostradą udowodnią ci, zadzwonią na punkt kontrolny, obliczą przejazd i pokażą, że na tej drodze w tym miejscu musiałeś przekroczyć prędkość, mandat murowany! Niemiecki BAG nie lubi polskich kierowców więc nie ma co się dziwić! Podobnie jest w innych krajach, szczegóły tylko różnią postępowanie w takich sytuacjach!

Post Wysłano: 31 maja 2010, 13:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jak jest w Niemczech?

a tak:
tarczka tacho/wydruk znajduje się w urządzeniu kontrolnym jest wbudowana na podstawie VO EG 3821/85 i prawnie przewidywana jest do kontroli czasu kierowcy na podstawie porzepisu VO EG 3820.

kierowca na podstawie kodeksu karnego STPO paragraf 94 FF 98.136 ma prawo odmówić zeznań.
kierowca w związku z opisem czasu pracy, które składa dobrowolnie w nie może samooskarżać się, więc na dobrą sprawę może odmówić pokazania tarczki lub udostępnienia wydruku.

tarczka tacho/wydruk nie może podczas kontroli (na podstawie VO EG 3820/85) stanowić dowodu do określenia prędkości pojazdu. jeśli mimo tego potraktowane będą jak dowód przekroczenia szybkości, wtedy będzie to traktowane jak wymuszenie zaznań przez policjanta, który tarczkę/wydruk potraktuje jako dowód.

kierowca pokazuje tarczkę/wydruk na żądanie w dobrej wierze pokazując ją mniema, że będzie ona wzięta do kontroli tylko i wyłącznie CZASU PRACY, a więc w/g VO EG 3820/85.

jednym słowem, jeżeli będą chcieli ukarać takim mandatem, trzeba odmówić przyjęcia mandatu, a potem napisać odwołanie. jeżeli nie skonsultowałeś się z prawnikiem (niemieckim) i nie wiesz jakie masz prawa, to już Twoja sprawa.

Użytkownik

Użytkownik

No to Cyryl teraz zadałeś zagwozdkę, bo nikt wcześniej o tym nie wspominał, czy jesteś pewien tego co napisałeś?

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7411066
Samochód: Volvo

czyli ponowie krótko podsumowując, mówimy to o jeździe po polsce nie przekraczamy granic kraju.
Jak no po autostradzie puszcze sie z np z "anabergu" 120 zestawem to zakładajac ze w danej chwili nikt mnie nie złapie, a np kontrole bede miał za 4 dni to nie maja jako tako prawa mi wlepic mandatu za predkosc ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1125142
Samochód: klekot

Nie masz sie co obawiac. Trzeba pilnowac sie, aby nie zostac zlapanym w danej chwili kiedy predkosc jest przekroczona.