Strona 1 z 10 [ Posty: 200 ] Przejdź na stronę 1 2 3 4 510 Następna
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Witam

Otrzymałem odpowiedź mailową od Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego w sprawie burzliwych na forum wątpliwości dotyczących tego, czy osoba, która zdobyła prawo jazdy C przed 10 wrzesnia 2009 i ma kurs na przewóz rzeczy, może w świetle nowych przepisów prowadzić pojazdy o DMC przekraczajacej 7,5 t nie czekając na 21 lat.

Szanowny Panie,
Zgodnie z ustawą z dnia 12 lutego 2010 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. nr 43, poz. 246 ), zachowują uprawnienia do wykonywania przewozów drogowych kierowcy, którzy nabyli je na podstawie przepisów ustawy o transporcie drogowym, w brzmieniu dotychczasowym. Oznacza to, że kierowca, który uzyskał prawo jazdy kategorii C przed 10 września 2009 r. oraz zrobił kurs na przewóz rzeczy przed tym terminem, a nie ma ukończonych 21 lat może wykonywać przewozy drogowe pojazdami lub zespołami pojazdów o dmc nieprzekraczającej 7,5 tony, ponieważ miał takie uprawnienie przed wejściem w życie powyższej ustawy zmieniającej. Odnośnie dalszego kształcenia (dotyczy to m.in. konieczności ukończenia szkolenia okresowego oraz uzyskania wpisu do prawa jazdy), obowiązują go przepisy ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. nr 235, poz. 1701). Po ukończeniu 21 lat osoba taka będzie miała uprawnienie do kierowania pojazdami oraz zespołami pojazdów o dmc powyżej 7,5 tony.

Pragnę jednak poinformować, iż Główny Inspektor Transportu Drogowego jest organem administracji publicznej powołanym w celu realizacji zadań określonych w przepisach ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. nr 125 poz. 874 ze zm.). Katalog zadań i kompetencji ustawowych nie zawiera obowiązku ani uprawnienia do formułowania wiążącej interpretacji przepisów obowiązującego prawa. Odpowiedzi udzielane przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego nie stanowią zatem wiążących wykładni przepisów prawa, lecz są informacją na ich temat oraz wyjaśnieniem w zakresie stosowania.

Z poważaniem,

Aleksandra Kobylska
Biuro Głównego Inspektora
Główny Inspektorat Transportu Drogowego

Tak więc odpowiedź oficjalna, acz niewiążąca, najlepszym dowodem różnego rozumienia tej kwestii jest wypowiedź Rafała Kochanowskiego w Na Osi.

Lex retro non agit.

Tak jak pisałem: Jeśli na starym kursie na przewóz rzeczy była możliwość jazdy od 21 lat, to niby skąd i dlaczego nagle byłaby możliwość jazdy od 18 lat?

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: 15x iveco

Czyli wychodzi na to że poniżej 21 lat nie może dany kierowca jeździć zestawami powyżej 7.5t.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

muszę pogratulować.

pierwszy raz na tym forum ktoś wykazał się inicjatywą i dogłębnie sprawdził informację.

oczywiście na temat wieku było kilka tematów, setki postów, ale tylko jeden gość, dla którego wysłanie maila nie było ponad siły.

jeden mail lub telefon i wszystko jasne - jakie to proste.

jakiś czas temu w temacie o uprawnieniach B+E zająłem stanowisko fałszywe i czekałem, aż znajdzie się jakiś ofiarny człowiek aby to sprawdzić w wiarygodnych źródłach, np. mail do ITD. dla ułatwienia podałem numer telefonu do znajomego biegłego sądowego, ale do dziś nie doczekałem. nie znalazł się na tyle dociekliwy facet, aby sprawdzić.

1000 postów, 10 000 teorii, ale brak chęci sprawdzenia. dlatego cieszę się, że znalazła się pierwsza osoba, która w profesjonalny sposób podeszła do zagadnienia i mam nadzieję, że stanie się to standardem w rozstrzyganiu sporów na tematy prawne.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7250824
Samochód: Mercedes 814D

Cyryl, muszę przyznać, że sprowokowałeś mnie poniekąd do działania. Od dawna miałem zamiar przeskanować pewien artykuł, który dokładnie wyjaśniał zagmatwaną sprawę z przyczepami a kat. B+E, ale nie umiałem się zebrać, żeby go zeskanować i tutaj wkleić. Twój post mnie do tego mocno zmotywował. :wink:
No, ale o tym artykule to już we właściwym dla niego miejscu:
viewtopic.php?f=45&t=25666&p=355666#p355666

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

tekst w gazecie jest bardzo poglądowy, ale nie jest autorytatywny.

bardzo ładnie wyjaśnia sprawę, ale na poparcie tego przydałoby się stanowisko albo policji, albo ITD.

obie te instytucje są budżetowe i utrzymują się z naszych pieniędzy, oni mają obowiązek (nie jak im się podoba, ale OBOWIĄZEK) odpowiadać na zapytania obywateli i mają zatrudnione osoby odpowiedzialne za to.

proszę się nauczyć korzystać ze swoich praw.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

czyli nie jest tak pięknie jak nam się wydawało,
nurtuje mnie jeszcze jedno dlaczego w NA OSI było co innego mówione...

Użytkownik

Użytkownik

Fuller! Masz czarno na białym, czytaj ze zrozumieniem! Jak dla mnie sprawa jasna, a dla ciebie?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Fuller! Masz czarno na białym, czytaj ze zrozumieniem! Jak dla mnie sprawa jasna, a dla ciebie?

Oznacza to, że kierowca, który uzyskał prawo jazdy kategorii C przed 10 września 2009 r. oraz zrobił kurs na przewóz rzeczy przed tym terminem, a nie ma ukończonych 21 lat może wykonywać przewozy drogowe pojazdami lub zespołami pojazdów o dmc nieprzekraczającej 7,5 tony, ponieważ miał takie uprawnienie przed wejściem w życie powyższej ustawy zmieniającej.

jasne, ale nie jasne ze w NA OSI było co innego

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
jasne, ale nie jasne ze w NA OSI było co innego
W na łosiu gadaja rozne glupoty. Wazniejsze jest to co orzeklo ITD

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tylko wcale nie jest powiedziane, czy na maile odpisuje osoba bardziej kompetentna od inspektorka w na osi ;-)

Trzeba to wziac też pod uwage, ale przede wszystkim wydaje mi się, że trzeba sobie już dać spokój.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Bzdura! Obecnie nie ma ograniczenia wiekowego w postaci 21 lat!!!!!!!!!!!!!

Interpretacja tej pani z ITD jest to mało fachowa. Pozatym ta Pani nie podpisała się jaką pełni funkcję w tej instytucji. Pani ta nie zna pojęć prawa, ale całe szczęście ma odwaga do tego się przyznać.
Cytuj:
Pragnę jednak poinformować, iż Główny Inspektor Transportu Drogowego jest organem administracji publicznej powołanym w celu realizacji zadań określonych w przepisach ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. nr 125 poz. 874 ze zm.). Katalog zadań i kompetencji ustawowych nie zawiera obowiązku ani uprawnienia do formułowania wiążącej interpretacji przepisów obowiązującego prawa. Odpowiedzi udzielane przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego nie stanowią zatem wiążących wykładni przepisów prawa, lecz są informacją na ich temat oraz wyjaśnieniem w zakresie stosowania.
Inną rzeczą są uprawnienia, a inną obowiązki!

Inspektor ITD w programie "Na Osi" stwierdził zupełnie co innego, zapewne jego wypowiedź została przygotowana przez ekspertów prawa gdyż była zgodna ze stanem faktycznym.

Dodatkowo należy podkreślić, zresztą Pani Aleksandra też to stwierdziła, iż ITD nie jest instytucją stanowiącą prawo, wszelkie interpretacje mąjące wartość prawną, należy uzyskiwać w instytucji ustawodawczej czyli w tym wypadku Ministerstwie Infrastruktury!!!!

Tak więc reasumując jest możliwoś prowadzenia pojazdów powyżej 7.5t DMC, nie ukończywszy 21 lat, a posiadawszy "kurs na przewóz rzeczy"

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7182535

dobra dobra.. ale pracodawca chce to na papierze;/ sam by się w tym wszystkim pogubił :mrgreen:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ixi wszystko okey, ale co masz na podparcie swoich racji? ;-)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
ixi wszystko okey, ale co masz na podparcie swoich racji? ;-)
Propunuje napisać do tego isnpektorka ITD z programu "Na Osi" niech on się wypowie na ten temat

Filmy z tras

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Innymi słowy niech powie, dlaczego tak powiedział? ;-)

A nie znacie przypadkiem telefonu do niego bezpośrednio? lub pośrednio?

Z jakiego on jest miasta? Siedzi za biurkiem to może da sie do niego jakoś dodzwonić.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Przecierz podają numer telefonu do niego i paru innych w trakcie programu lub tu http://www.naosi.pl/szkolenia.html
Inspektor czasem nie jest z Opola :?:

Filmy z tras

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7182535

Kto dzwoni? Dziś jest okazja..:P

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5194326

Dokładnie chyba godzinę po programie można dzwonić i zadawać pytania ;] o której program?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

o 14.

Dzwońcie, a ja napisałem kolejny raz do GITD aby sie ustosunkowali do wypowiedzi Kochanowskiego, ale jestem pewny ze odpowiedzą, bo nie widzieli tego programu.

Strona 1 z 10 [ Posty: 200 ] Przejdź na stronę 1 2 3 4 510 Następna