Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 cze 2010, 22:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6451835
Samochód: Crafter

Witam,
ostatnio naszła mnie pewna wątpliwość. Postaram się moje myśli zgrabnie sklecić w zdania.

Po pierwsze, nie jestem pełnoletni, jednak chciałbym pracować jako kierowca zawodowy. Już dużo się naczytałem, wiem, że przy rekrutacji dla pracodawcy liczy się moje doświadczenie. Ale wszyscy wymagają doświadczenia - nie ma gdzie go zdobyć.
Mój ojciec ma samochód dostawczy. Jest to auto o DMC to 3,5 tony (transit). Wozi on nagrobki. Często wyjeżdża w dalsze trasy. Ojciec ma zarejestrowaną działalność.
Czy da się zrobić tak, że w momencie zdania prawka tato zatrudnia mnie do swojej firmy jako kierowcę, a mi lecą lata, które w CV mogą być wpisane jako doświadczenie w zawodzie kierowcy?

Post Wysłano: 11 cze 2010, 8:33

Użytkownik

Użytkownik

Tak możesz tak zrobić, ale doświadczenie będziesz miał na papierze, a w praktyce już nie.

Post Wysłano: 11 cze 2010, 10:08

Użytkownik

Użytkownik

Będziesz miał doświadczenie, ale do określonego tonażu więc takie zdobywanie doświadczenia nie pomoże ci, choć i też nie zaszkodzi wspomnieć!
Z tym wymaganym doświadczeniem to troszkę przeginka, jak nie było kierowców, to brali jak leci i nikt nikogo o nic nie pytał(oprócz wymaganych papierów) teraz ich jest nadmiar to przewoźnikom w głowie się poprzewracało, ale powoli ten problem się odwraca, co widać po ilości szkolących się na C, C+E!
Kiedyś czytałem takie ogłoszenie: Zatrudnię sekretarkę o miłej aparycji, do 21 lat, wymagania;skończone studia i co najmniej 3 staż w zawodzie!
Nic dodać, nic ująć!

Post Wysłano: 11 cze 2010, 11:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6451835
Samochód: Crafter

Cytuj:
Tak możesz tak zrobić, ale doświadczenie będziesz miał na papierze, a w praktyce już nie.
Nie jest powiedziane, że w praktyce nie będę go miał - w każdej wolnej chwili będę jeździł w trasy, jako kierowca.
Cytuj:
Będziesz miał doświadczenie, ale do określonego tonażu więc takie zdobywanie doświadczenia nie pomoże ci, choć i też nie zaszkodzi wspomnieć!
Tak, wiem, że nie będzie to świadectwem moich wielkich umiejętności kierowcy, jednak sądzę, że taki wpis przyda się do CV.

Dziękuję za odpowiedzi.

Post Wysłano: 11 cze 2010, 12:14

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

Zatrudnienie w firmie rodzinnej dla potencjalnego przyszłego pracodawcy nie będzie traktowane poważnie. Wiadomo lepiej mieć jak nie mieć, ale musisz sobie pomyśleć czy to się opłaca, bo ojciec już ZUS będzie musiał za Ciebie płacić, no chyba, że będziesz jakoś na pół etatu i jako uczeń.

Post Wysłano: 12 cze 2010, 0:05

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: na baterie

Cytuj:
stasek napisał(a):

Nie jest powiedziane, że w praktyce nie będę go miał - w każdej wolnej chwili będę jeździł w trasy, jako kierowca.
ale jak będziesz chciał wsiąść na coś większgo to nic to ci nie daje nawet jak masz 20 lat doświadczenia do 3,5t to krzywo na to patrzą chociaż trasy znasz i przyzwyczajenie do dłuższych tras masz to z zestawem 40t jest różnica

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]