Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 maja 2010, 22:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam, chce kupic busa którego chce przerobic na autolawete pojazd specjalny o DMC 3,5 tony. Bedzie to Sprinter 2,9 td albo VW LT 35 2,5 TDI. W związku z tym mam kilka pytań.

Czy bede potrzebowal tachograf albo bede musial oplacac winiety drogowe jezeli bede jezdzil takim pojazdem?

Czy jezeli kupie busa z podwojna kabina, czy starczy mi ladownosci zeby zaladowac auto o masie ok. 1,5 tony?

Czy najazd o dlugosci 4,5 m bedzie wystarczajacy?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.

Post Wysłano: 14 cze 2010, 19:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Kolkego winiety obowiązują od 12 t DMC, długość najazdu 4,5 m, to na styk powinno wystarczyć ale S klasy i podobnych limuzyn trudno będzie przewieść będą troche wystawać. Tu liczy się rozstaw osi aby zmieściły się na najeździe. O ile dobrze pamiętam, to do 50 cm poza tylny obrys samochodu ładunek może wystawać bez problemu. Bus z podwójną kabiną dobry pomysł ale musisz sprawdzić w dowodzie jego ładowność i odpowiesz sobie sam. Powinno styknąć, zwykłe blaszaki mają ok 1,3 lub 1,4 tony ładowności. Tacho obowiązuje powyżej 3.5 t DMC pojazdu lub zespołu pojazdów. Poza tym - choć tego nie jestem pewien, to pojazdy specjalne są wyłączone z tacho ( to musiałbyś sprawdzić).

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]