Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 mar 2010, 20:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam,
nurtuje mnie jedno pytanie - jezdzac po drogach wojewodzkich gdzie winiety nie musze miec w jednym miasteczku (teren zabudowany) przejezdzam skrzyzowanie z droga krajowa(przecinam ja) - powinienem miec ta zakichana winiete??

Post Wysłano: 01 kwie 2010, 23:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Tak.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 03 kwie 2010, 19:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Z tego co gdzie indziej sie dowiedzialem jest odwrotnie ale chcialbym miec jakis tekst z ustawy ktory o tym mowi.

Post Wysłano: 03 kwie 2010, 22:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

jeżeli nie poruszasz sie po drodze krajowej to nie musisz mieć winety

Post Wysłano: 03 kwie 2010, 23:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
jeżeli nie poruszasz sie po drodze krajowej to nie musisz mieć winety
Ale przecina skrzyżowanie z DK, czyli chwilowo też się na niej znajduje. Niby nic, niby tylko te pare sekund, ale trafisz na debila (slużbistę) i co wtedy?
Też chętnie poczytam, jak ktoś do napisania coś popartego ustawami/przepisami.

Post Wysłano: 04 kwie 2010, 8:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

spójrz na to z innej strony- na skrzyżowaniu cie nie zatrzyma żaden debil czy służbista tylko na drodze i fakt że sie przecina droga wojewódzka z krajową to nie znaczy że przejeżdzając je poruszasz sie po drodze krajowej ( nie wiadomo który dywan jest na wierzchu :lol: ) sytuacja w realu wręcz niemożliwa żeby ktoś próbował ciebie ukarać za brak winety w takiej sytuacji

Post Wysłano: 04 kwie 2010, 19:19

Użytkownik

Użytkownik

Będąc na kursie na przewóz rzeczy policjant opowiadał taką ciekawostke o tym co ty kolego napisałeś. Właśnie miał taka sama sytuację co Ty przejeżdżał przez skrzyżowanie z drogą krajową i niestety zobaczyli to policjanci i został ukarany mandatem za brak winiety, musiał być bardzo skrupulatny policjant skoro tak zrobił wiadomo człowiek jest różny jeden by go puścił a drugi nie.

Post Wysłano: 04 kwie 2010, 19:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Na logike to przecinając drogę krajową, cały czas znajdujesz sie na wojewodzkiej.

No bo niby jak? środek skrzyżowania należy do drogi wyższej kategorii?

Post Wysłano: 05 kwie 2010, 15:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Na logike to przecinając drogę krajową, cały czas znajdujesz sie na wojewodzkiej.

No bo niby jak? środek skrzyżowania należy do drogi wyższej kategorii?
W podstawówce na matematyce było o zbiorach, wspólnych także :)

Skrzyżowanie należy zarówno do drogi wojewódzkiej, jak i do krajowej. Poruszasz się więc po dwóch rodzajach dróg jednocześnie - wojewódzkiej i krajowej. Winieta jest więc niezbędna.

Mój znajomy również został ukarany za brak winiety w dokładnie takiej samej sytuacji, o której pisał nicek90, moje "Tak" nie jest więc wyssane z palca.

Do autora wątku: przeczytaj sobie "Ustawę o transporcie drogowym", jeśli chcesz poznać akt prawny, który takie rzeczy reguluje.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 15 maja 2010, 13:10

Cytuj:
Tak.
Otóż jeśli tylko przecina drogę krajową, to nie musi mieć winiety. Jeśli sytuacja wyglądała by tak, że z drogi wojewódzkiej skręca w drogę krajową, przejeżdża nią np. 10m i znowu skręca w na drogę wojewódzką, to wtedy musi mieć winietę.

Post Wysłano: 18 maja 2010, 0:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
Cytuj:
Tak.
Otóż jeśli tylko przecina drogę krajową, to nie musi mieć winiety. Jeśli sytuacja wyglądała by tak, że z drogi wojewódzkiej skręca w drogę krajową, przejeżdża nią np. 10m i znowu skręca w na drogę wojewódzką, to wtedy musi mieć winietę.
Niby wydaje się to logiczne, ale wiadomo jak jest w naszym pięknym kraju. Możesz swoją wypowiedź uzasadnić/poprzeć ustawą/przepisem ?

Ja natomiast mam takie pytanie : czy zjeżdząc z promu w Polsce, i jadąc max 150km od promu, nawet po DK, obowiązkowy jest zakup winiety? Kolega mówił, że od wielu lat tak jeździ nie kupując winiety, miewał w międzyczasie kontrole, i nigdy nikt go nie ukarał za jej brak.

Post Wysłano: 18 maja 2010, 8:26

Cytuj:
Cytuj:
Niby wydaje się to logiczne, ale wiadomo jak jest w naszym pięknym kraju. Możesz swoją wypowiedź uzasadnić/poprzeć ustawą/przepisem ?
Są to słowa inspektora ITD, który tak właśnie tłumaczył nam tę sprawę na Kwalifikacji Wstępnej.

Post Wysłano: 18 maja 2010, 8:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6330420
Samochód: CLK Black Series

A wzięliście pod uwagę to, że DK nie wyklucza drogi wojewódzkiej? Co jest jak na jednym odcinku drogi jest zarówno droga wojewódzka i krajowa? Np. odcinek Połczyńskiej i Wolskiej pomiędzy al. Prymasa Tysiąclecia a Trasą AK w Warszawie (DK2 i 719)? Ruszam na Pruszków ze wspólnego odcinka i wtedy chyba nie muszę mieć winiety, bo poruszam się po 719 a nie po DK2.

Post Wysłano: 18 maja 2010, 22:59

Użytkownik

Użytkownik

Kolego jeszkin art 42 ustawy o transporcie drogowym wskazuje kto i w jakich przypadkach jest zwolniony z kupna winiety.
1. przedsiębiorców wykonujących transport drogowy taksówką;
2. komunikacji miejskiej;
3. zakładów pracy chronionej lub zakładów aktywności zawodowej.
4. transportu kombinowanego.
i właśnie zgodnie z definicją transportu kombinowanego to właśnie Twój kolega korzystał z tego przywileju i podczas kontroli nikt się nie czepiał

Post Wysłano: 08 cze 2010, 21:21

Użytkownik

Użytkownik

Trochę po czasie, ale przychylam sie do tego co napisał kolega Borek.
Kurs na przewóz rzeczy, w którym uczestniczyłem prowadził inspektor ITD i omawiał właśnie taką sytuację, kidy na pewnym odcinku droga krajowa pokrywa się z drogą wojewódzką. Zgodnie z tym co mówił inspektor, to sytuacji opisanej przez Borka, nie trzeba mieć winiety.

Post Wysłano: 13 cze 2010, 14:10

Użytkownik

Użytkownik

GG: 11099498

A mi na wykładach na kursie prawa jazdy kat. C wykładowca mówił o takim przypadku, gdy się przecinają drogi wojewódzka z krajową - trzeba mieć winietę.

|(@) |(@)"""**|(@)(@)********* |(@

Post Wysłano: 13 cze 2010, 15:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6330420
Samochód: CLK Black Series

Cytuj:
A mi na wykładach na kursie prawa jazdy kat. C wykładowca mówił o takim przypadku, gdy się przecinają drogi wojewódzka z krajową - trzeba mieć winietę.
A ja tego nie rozumiem. Czemu miałbym wykupować winietę skoro i tak nie skorzystam z drogi krajowej tylko wojewódzkiej bo kieruję się od miejsca startu do miejsca docelowego tylko po niej, a to że gdzieś się przecina czy pokrywa z DK to powinno mnie g**** obchodzić.

Post Wysłano: 18 cze 2010, 21:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: man

Cytuj:
Cytuj:
A ja tego nie rozumiem. Czemu miałbym wykupować winietę skoro i tak nie skorzystam z drogi krajowej tylko wojewódzkiej bo kieruję się od miejsca startu do miejsca docelowego tylko po niej, a to że gdzieś się przecina czy pokrywa z DK to powinno mnie g**** obchodzić.
JESTEM TEGO SAMEGO ZDANIA,-ZA ROK BEDZIEMY MIEC TAKIE URZADZENIA JAK GPRS (ODPOWIEDNIK WINIET) ,BEDA NALICZAĆ KASĘ ZA PRZEJECHANE KILOMETRY ,GDZIEŚ WIDZIAŁEM MAPKE Z MIEJSCAMI ZA KTÓRE BĘDĄ POBIERANE OPŁATY.SA TAM OBWODNICE,WIADUKTY ,SKRZYŻOWANIA (CHYBA SIĘ COŚ KOMUŚ PO.........O .?).POLSKA JEST NAPRAWDĘ CUDNYM KRAJEM ,"JAK NIE KIJEM TO GO PAŁĄ".?

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]