Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 cze 2010, 19:05

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Chciałbym, żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości wobec koniecznego posiadania kursów na prawo jazdy kat. B. Chyba nie wymaga się tego, jeżeli chce się jeździć samochodem dostawczym, busem do 3.5 t takich kursów na przewóz osób i rzeczy ? Na swoją osobówkę nie mam takich kwitów a ostatnio sprawdzałem ofertę pracy na kat. B to powiedzieli, że muszę mieć badania, i kursy. Czyli co nie mogę jeździć do 3.5t bo nie mam kursów i jakiś świadectw ?

Post Wysłano: 17 cze 2010, 19:13

Jeśli chcesz pracować jako kierowca pojazdu o DMC do 3,5t, to wystarczy prawo jazdy kat. B, badania lekarskie, badania psychotechniczne i możesz jeździć. Jeśli będziesz chciał przewozić osoby przysłowiowym "busem", to wiedz, że nie można robić tego autem zarejestrowanym do 9 osób łącznie z kierowcą (mowa o przewozach zarobkowych). Musi być to pojazd przeznaczony do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą więc automatycznie jest to autobus, a co za tym idzie wymagana jest kat. D oraz Kwalifikacja Wstępna.

Post Wysłano: 17 cze 2010, 20:29

Użytkownik

Użytkownik

Czy ktoś może to potwierdzić ? Chodzi mi tylko o przewóz rzeczy dostawczakiem a nie osób. Chyba na kat. B nie ma takich kwitów jak badania psychotechniczne, psychologiczne i lekarskie ?

Post Wysłano: 17 cze 2010, 20:32

Cytuj:
Czy ktoś może to potwierdzić ? Chodzi mi tylko o przewóz rzeczy dostawczakiem a nie osób. Chyba na kat. B nie ma takich kwitów jak badania psychotechniczne, psychologiczne i lekarskie ?
Przed podjęciem jakiejkolwiek pracy musisz przejść badania lekarskie, a jeśli będziesz jeździł nawet dostawczakiem, to też musisz je mieć. Kurs na przewóz rzeczy, a właściwie Kwalifikacja Wstępna obowiązuje powyżej 3,5t.

Post Wysłano: 17 cze 2010, 20:39

Użytkownik

Użytkownik

Ok dzięki, a możesz jeszcze mi to wyjaśnić : trasa po Europie, szybka
paczka, przed podjęciem pracy trzeba przejść szkolenie z zakresu obsługi CW ? Orientujesz się co to szybka paczka i CW ?

Post Wysłano: 17 cze 2010, 20:47

Cytuj:
Ok dzięki, a możesz jeszcze mi to wyjaśnić : trasa po Europie, szybka
paczka, przed podjęciem pracy trzeba przejść szkolenie z zakresu obsługi CW ? Orientujesz się co to szybka paczka i CW ?
Nie wiem co to ta szybka paczka, ale na logikę pewnie transport jakichś przesyłek w szybkim tempie, czyli zapałki w oczy, gaz w podłodze i jazda do upadłego - tak mi się to kojarzy.

Pytasz o szkolenie z obsługi CW, a sam nie wiesz co to jest. Ja również nie wiem.

Post Wysłano: 17 cze 2010, 20:50

Użytkownik

Użytkownik

No też mi sie tak wydaję, że tyranie ponieważ system 4/1 więc 4 tygodnie jazdy i tydzień wolnego. To praktycznie miesiąc od chaty, spanie w busie i na dodatek pewnie marna kasa. Żal normalnie z dostaniem pracy na kat. B. Nie mówiąc o wyrobieniu C.

Post Wysłano: 17 cze 2010, 21:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak przy okazji .

Skąd się wzięło nazewnictwo "BUS", na pojazd dostawczy (mini ciężarówka) :?: :?: :?:

Wiem , że w Polsce ludzie lubują się w wymyślaniu nazw a'la angielskich,
ale dlaczego "BUS" dla pojazdu towarowego :?:

Ta nazwa jest "zarezerwowana" dla pojazdów przewożacych OSOBY (więcej niż SEDAN i VAN).

Jest to nieznajomość języków, czy o co chodzi :?:

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Post Wysłano: 18 cze 2010, 8:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Nie ma w ogóle czegoś takiego jak bus w polskim prawie. Do 9 osób jest samochód osobowy, a powyżej autobus, żaden samochód nie ma w dowodzie rejestracyjnym wpisane bus.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 18 cze 2010, 9:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Szoferowi chodzi o zwyczajowe nazewnictwo, wiadomo, że nie znajdziesz go w prawie.

Dlaczego bus? Nie wiem, podejrzewam, że dlatego, ze nie ma innej sensownej krótko brzmiącej alternatywy.

No bo jak nie bus to co? dostawczak? To sie nie kojarzy z samochodami, które jeżdża w duże trasy po Europie, wrecz przeciwnie.

Blaszak? A co z "busami", które nie są "blaszakami"? :D

Post Wysłano: 18 cze 2010, 15:37

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: na baterie

w ogóle to jest zamotane bo czy to plandeka ,izoterma,furgon(blaszak), przeszklony,wywrotka to w dowodzie ma wpisane rodzaj pojazdu:ciężarowy a nie dostawczy ,są jeszcze podkategorie lekki dostawczy,ciężki dostawczy,lekki ciężarowy ,jest jeszcze przeznaczenie kiedyś miałem dostawczego blaszaka i miał towarowy inny miał uniwersalny a teraz w sprinterze mam ---

Post Wysłano: 18 cze 2010, 23:00

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
... Jeśli będziesz chciał przewozić osoby przysłowiowym "busem", to wiedz, że nie można robić tego autem zarejestrowanym do 9 osób łącznie z kierowcą (mowa o przewozach zarobkowych). Musi być to pojazd przeznaczony do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą więc automatycznie jest to autobus, a co za tym idzie wymagana jest kat. D oraz Kwalifikacja Wstępna.
Wybacz ale nie bardzo rozumiem tego co napisałeś.
Dlaczego niby nie wolno mi przewozić zarobkowo ludzi "busem" do 9 osób z kierowcą?
Sam znam co najmniej kilka osób które tak właśnie zarabiają.

Post Wysłano: 18 cze 2010, 23:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
. Jeśli będziesz chciał przewozić osoby przysłowiowym "busem", to wiedz, że nie można robić tego autem zarejestrowanym do 9 osób łącznie z kierowcą (mowa o przewozach zarobkowych)
To znaczy, że wszyscy taksówkarze jeżdżą nielegalnie ? Możesz przewozić osoby maluchem a nawet transit-em ale musisz mieć na to odpowiednią licencje + oczywiście trzeba spełnić warunki o których mowa w ustawie o transporcie drogowym.

Post Wysłano: 19 cze 2010, 6:46

Nie wyraziłem się precyzyjnie. Miałem na myśli np. połączenia regularne typu jadę z jednej miejscowości do drugiej, po ustalonej trasie, zatrzymuję się tylko na wyznaczonych przystankach, jadę według rozkładu. Nie można tego robić autem zarejestrowanym do 9 osób łącznie z kierowcą.

Post Wysłano: 19 cze 2010, 10:31

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Nie wyraziłem się precyzyjnie. Miałem na myśli np. połączenia regularne typu jadę z jednej miejscowości do drugiej, po ustalonej trasie, zatrzymuję się tylko na wyznaczonych przystankach, jadę według rozkładu. Nie można tego robić autem zarejestrowanym do 9 osób łącznie z kierowcą.
Ale jakaś podstawa prawna.
Bo jak już napisałem mam paru znajomych którzy tak właśnie zarabiają.
Miałem nawet propozycję pracy na takim autku, z tym że musiałem zrezygnować bo nie miałem kursu na przewóz osób.

Post Wysłano: 19 cze 2010, 12:57

Cytuj:
Cytuj:
Ale jakaś podstawa prawna.
Bo jak już napisałem mam paru znajomych którzy tak właśnie zarabiają.
Miałem nawet propozycję pracy na takim autku, z tym że musiałem zrezygnować bo nie miałem kursu na przewóz osób.
Rozporządzenie 561/2006:
Cytuj:
„regularne przewozy osób” oznacza krajowe lub międzynarodowe usługi zdefiniowane w art. 2 b rozporządzenia Rady (EWG) nr 684/92 z dnia 16 marca 1992 r.w sprawie wspólnych zasad międzynarodowego przewozu osób autokarem i autobusem"
Autobus, to pojazd przystosowany do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą. Jak widać przepis wyraźnie mówi, że pojazdy zarejestrowane do 9 osób łącznie z kierowcą nie mogą być używane w takim rodzaju przewozów.

Post Wysłano: 20 cze 2010, 10:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Równie dobrze mógłbyś wozić samochodem osobowym na stałej trasie regularnie ludzi.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]