Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:

co zostało wyjaśnione??
To że nie ma limitu wieku! Podparte i wyjaśnione zostało to aktami prawnymi!!!!
Cytuj:
1 odpowiedz ITD zanegowaliście drugą ITD
która w 1 poście została za promowana jako weryfikator przepisów
a nie interpretator...
Nie drugą (odpowiedzią) ITD, tylko "Ustawą o Transporcie Drogowym".
Zresztą w pierwszym poście jest zawarte, że Pani Aleksandra (nie wiadomo jaką pełni funkcję w tejże instytucji) zastrzega się, iż nie ponosi odpowiedzialności za błędną interpretację, gdyż jest osobą niekompetentną!
Natomiast Pan Kochanowski wypowiada się oficjalnie i z całą pewnością racji(czego brakuje w piśmie Pani Aleksandry), zatem ponosi wszelką odpowiedzialność za ewentualne wprowadzenie w błąd.

Cytuj:
Wg. Ciebie robiąc wszystko na starych przepisach
na dzień po wejściu ustawy w życie 19latek może jeździć zestawem do 40t
Jeśli "łapie" się na stary kurs to TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cytuj:
sorry ale ITD tak samo gubi się w przepisach jak policja
Bo w tego typu instytucjach pracują różni ludzie czasami z przypadku!!!
Wypowiedź osób, nie może być uznana za wykładnię prawa. Wykładnią prawa nie są wypowiedzi, a akty prawne w tym przypadku, przede wszystkim UoTD.
Cytuj:
jak będzie tu konkretna odpowiedź od instytucji interpretującej prawo to wtedy przyznam rację...
Dlatego pisze, iż kompetentną instytucją jest: MINISTERSTWO INFRASTRUKTURY.
Cytuj:
w tym momencie się zgodzić nie mogę
A to niby dlaczego?? Jakie są powody, argumenty??
Cytuj:
Chciałem tylko uzyskac konkretną odpowiedź od was czy mogę według "nowych" przepisów jeździc zawodowo zestawem powyżej 7.5t. Tylko tyle mnie interesuje. Jest to dla mnie w chwili obecnej bardzo ważne ponieważ od 2 tyg jestem bez pracy.
Było już kilkakrotnie napisane, że TAK!

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

dzisiaj spytałem się inspektorów
na eliminacjach YETD

odpowiedź krótka: 21 lat!!
bez gadania...

a kolego IXI
krążysz wokół jednego pkt, a niczego sam nie wyjaśniasz

pan Kochanowski nie jest wyrocznią jak w Matrixie
jeżeli wierzycie w to co mówią w TV, to pogratulować

:lol: dzisiaj się dowiedziałem że itd z kazdego województwa inaczej interpretuje przepisy

także za to co w Mazowieckim Ci dowala, to u nas na dolnym pojedziesz bez problemu...

więc ja będę bronił jak Westerplatte opinie że na starych papierach masz mieć 21 lat jak chcesz jeździć w Transporcie powyżej 7,5

...a podparte ustawą nie jest
bo nikt znaku = tam nie postawił
więc nawet itd rozróżnia stare przepisy od nowych....
o czym dzisiaj Panowie mówili....
a specjalnie się do nich dobiłem,
żeby usłyszeć to na live

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Widzisz a ja dzwoniłem do 3 różnych gości z itd oraz z jednym gadałem na drodze i sami nie wiedza jak to respektować. 3 z nich powiedzialo ze mozna jezdzic 4 ze nie ale jesli zatrzyma takiego mlodego to mu mandatu nie da za to

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: brak

właśnie o to chodzi
że nie ma precyzyjnej interpretacji

a takiej nie reprezentuje ustawa jak kolega wyżej wymieniał...
jedynie jakiś organ do tego uprawniony....

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
dzisiaj spytałem się inspektorów
na eliminacjach YETD

odpowiedź krótka: 21 lat!!
bez gadania...
Jestem ciekaw co to za inspektorzy byli.
Cytuj:
a kolego IXI
krążysz wokół jednego pkt, a niczego sam nie wyjaśniasz
Jak nie wyjaśniam????????
Przecież wszystko opisałem wyżej!!!!!!!!!!
Cytuj:
pan Kochanowski nie jest wyrocznią jak w Matrixie
jeżeli wierzycie w to co mówią w TV, to pogratulować
Oczywiście, że nie jest wyrocznią tak jak Pani Aleksandra, ani inni inspektorzy ITD.
Tylko, że jak ktoś świadomie wprowadza kogoś w błąd ponosi za to odpowiedzialność!
Cytuj:
:lol: dzisiaj się dowiedziałem że itd z kazdego województwa inaczej interpretuje przepisy

także za to co w Mazowieckim Ci dowala, to u nas na dolnym pojedziesz bez problemu...
Ale prawo jest prawem. ITD ani Milicja nie są instytucjami orzekającymi.
Jeśli przedstawi się argument podczas kontroli, to jest możliwość, że się trafi na inteligentną osobę i na tym się zakończy. A w przypadku "tępego młota", który uważa, że tak mu powiedzieli i tak jest, to zawsze zostaje odwołanie do kompetentnych osób.

Cytuj:
więc ja będę bronił jak Westerplatte opinie że na starych papierach masz mieć 21 lat jak chcesz jeździć w Transporcie powyżej 7,5
Tylko do obrony potrzebujesz argumentów!!!!!!!
PS. Chyba nie muszę Tobie mówić jak skończyło "Westerplatte".
Cytuj:
...a podparte ustawą nie jest
bo nikt znaku = tam nie postawił
więc nawet itd rozróżnia stare przepisy od nowych....
o czym dzisiaj Panowie mówili....
a specjalnie się do nich dobiłem,
żeby usłyszeć to na live
Raczej nic z tego nie zrozumiałem.

Dzisiaj zapytałem inspektora ITD jak to wygląda. Sprawa przedstawia się następująco:

Jeśli ktoś zdobył prawo jazdy kat. C przed 10.09.2009r. (kat. E nie ma znaczenia), zrobił kurs na przewóz rzeczy na starych zasadach a nie ma ukończonych 21 lat, to NIE MOŻE PROWADZIĆ TEGO WASZEGO NIESZCZĘSNEGO "TIRA".

Jeśli chce jeździć bez ograniczeń tonażowych mając 18-21 lat MUSI PRZEJŚĆ KWALIFIKACJĘ WSTĘPNĄ 280H, NAWET JEŚLI ZDOBYŁ PRAWO JAZDY PRZED WEJŚCIEM W ŻYCIE KWALIFIKACJI WSTĘPNEJ DLA KAT. C, CZYLI PRZED 10.09.2009r. .

To tyle w tym temacie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8643619

Orientuje się ktoś gdzie można znaleśc link z tym programem "NA OSI" a dokładniej z tym wywiadem z Inspektorem Kochanowskim? Jutro ja też zadzwonię do WITD w Wawie i się dopytam co i jak po czemu:)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R420

Wolfzan,
Przekrzykiwanie się tutaj nie ma sensu.

Jeśli myślisz, że Twoja wypowiedź utnie spekulacje, to jesteś w błędzie ;-)

To po prostu kolejny zapytany inspektorek ze swą własną wizją.
Nie wiem czy dalsza dyskusja ma sens, wszystko zostalo powiedziane i są dwa wyjścia

1. albo każdy postapi po swojemu
2. albo uda się zdobyć interpretację z najwyższego szczebla.

Tylko czy to coś zmieni względem kontroli drogowych?
Wątpie.

Cytuj:
To po prostu kolejny zapytany inspektorek ze swą własną wizją.
Akurat ten inspektor nie jest jakimś tam kolejnym "inspektorkiem". Jest naczelnikiem wydziału inspekcji i widać, że ma wiedzę więc dla mnie ta odpowiedź jest satysfakcjonująca.

Od siebie dodam, że umożliwienie ludziom jazdy 40 tonowym zestawem w wieku 18 lat, to jakieś nieporozumienie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8643619

http://www.filmy-tvbrawo.pl/filmy-72-81 ... k_353.html

Wszystko jasne, wsłuchajcie się w słowa p. Kochanowskiego.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Akurat ten inspektor nie jest jakimś tam kolejnym "inspektorkiem". Jest naczelnikiem wydziału inspekcji i widać, że ma wiedzę więc dla mnie ta odpowiedź jest satysfakcjonująca.
Widzisz a ja dzwoniłem do Wojewódzkiego Inspektora Transportu Drogowego z oddziału z Łodzi i nie widział żadnych przeciwwskazań popierając to tym ze w przepisach nie ma żadnej wzmianki o czymś takim jak jazda pojazdem o DMC 7,5t do 21 lat. Co inspektor to inne zdanie.
Cytuj:
Od siebie dodam, że umożliwienie ludziom jazdy 40 tonowym zestawem w wieku 18 lat, to jakieś nieporozumienie.
Widzisz na zachodzie to praktykują i jakoś żyją

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Widzisz na zachodzie to praktykują i jakoś żyją

Czyli gdzie dokładnie? Pytam, bo jakoś nie udało mi się jeszcze spotkać takiego 18 latka.... .

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
http://www.filmy-tvbrawo.pl/filmy-72-81 ... k_353.html

Wszystko jasne, wsłuchajcie się w słowa p. Kochanowskiego.
Wsłuchałem się po raz kolejny i w zasadzie można by w sposób krótki podsumowac jego wypowiedź tak:

W aktualnej ustawie owszem jest mowa o ograniczeniach wiekowych, ale dotyczą one osób, które uzyskują kwalifikację wstępną, a osoby, które zrobiły prawo jazdy przed 10.09.2009 są z odbycia kwalifikacji wstepnej zwolnione
toteż nie dotyczą ich ograniczenia w tej ustawie.
Cytuj:
Masz rację, jednak zauważ, że nie rozchodzi się o umożliwienie, bo już to zrobiono. To czy takie osoby jak ja i inne mogą jeździć, to jedno, ale 18latkowie którzy odbębnią pełną KW mogą pełni wiedzy i doświadczenia wyjechać na drogę...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czyli gdzie dokładnie? Pytam, bo jakoś nie udało mi się jeszcze spotkać takiego 18 latka.... .
W belgi w firmie GHEYS pracuje 2 Polaków mających po 19 lat i jeżdżą na legalu gdyż według Belgijskiego prawa jest to dozwolone

Cytuj:
Masz rację, jednak zauważ, że nie rozchodzi się o umożliwienie, bo już to zrobiono. To czy takie osoby jak ja i inne mogą jeździć, to jedno, ale 18latkowie którzy odbębnią pełną KW mogą pełni wiedzy i doświadczenia wyjechać na drogę...
To było moje prywatne zdanie, a temat nie dotyczy tego więc proponuję EOT. Tak na marginesie może mi ktoś podpowiedzieć co zrobić, żeby wyświetlić ten filmik, bo ani na Firefox'ie, ani na Operze nie mogę tego obejrzeć... :mrgreen:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Tak na marginesie może mi ktoś podpowiedzieć co zrobić, żeby wyświetlić ten filmik, bo ani na Firefox'ie, ani na Operze nie mogę tego obejrzeć... :mrgreen:
Zainstaluj najnowszego Flash'a

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wstawiłem Ci tu, ale i tak przyczyną jest pewnie brak Real Playera.

http://www.speedyshare.com/files/230466 ... Brawo3.flv

Dzięki Marix. Obejrzałem filmik i co mogę powiedzieć: w moim odczuciu jest to tylko i wyłącznie wolna interpretacja tego inspektora. Według mnie mamy tutaj klasyczną lukę w prawie, ktoś przeoczył ten fakt. Poza tym ten inspektor nie wygląda żeby był jakoś specjalnie przekonany do tego co mówi. Jest też jedna zasada, o której już wspomniałem w tym temacie: LEX RETRO NON AGIT - prawo nie działa wstecz.

Użytkownik

Użytkownik

Nosz k****! chyba wyłożę tę kasę i napiszę do ministerstwa, bo mnie "rozkłada" jak czytam te bzdury. Kolejne osoby podkreślają, że będą prosić ITD o interpretację. A ITD nie jest odpowiednią instytucją!!! To, że jakiś inspektor powie coś na gębę to jest zwykła informacja, która nie zawsze musi być prawdziwa.
Czy moje posty wogóle się wyświetlają??!!
Zresztą jak komuś nie zależy to niech czeka, ale też niech nie wprowadza w błąd osoby, którym naprawdę zależy.
I nie ma mowy żeby kogoś wsadzać na pojazdy o masie 40 ton. Bo są pojazdy np. o DMC 12 ton!
Cieszę się, że są osoby, które rozumieją co się do nich pisze, bo po niektórzy pracują na opinię, iż "kierowcy to są osły".

Użytkownik

Użytkownik

Tak ixi twoje posty się wyswietlają. :)
I ja jestem tego zdania, że nie mając 21 lat mozna jeździć powyżej 7.5t, starych przepisów już nie ma zastąpiono je nowymi, a w tych nie ma nic takiego że poniżej 21 można jeździć tylko do 7.5t ale także nie ma że można, a skoro nie ma zakazu to inspektorzy nic nie moga zrobić. Ten kto wymyślał te przepisy myslał chyba tylko o tych kwalifikacjach wstępnych itp, a o kursu na przewóz rzeczy nie wziął pod uwagę.