Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam
Szanowni forumowicze co na drodze sprawdza Służba Celna. Do czego się doczepia i jakie ma uprawnienia

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
i jakie ma uprawnienia
Pełne, jak policja, i ITD razem wzięci. Szczególnie w strefie przygranicznej.

http://www.mf.gov.pl/index.php?const=2&dzial=503&wysw=2 Nie chciało się poświęcić 5sek na szukanie w google ?

Użytkownik

Użytkownik

tak tylko czy w praktyce są "gorsi" od ITD

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A czemu mieli by być gorsi ? Jak w każdej służbie, jak coś się im nie spodoba to przetrzepią cały samochód. Myślę, że wszystko zależy od człowieka na jakiego trafisz, jeden przymknie na coś oko a inny będzie szukał dziury w całym. Mnie Litewscy celnicy kontrolowali, byli bardziej uprzejmi niż nasze krawężniki.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania

Przetrzepia tarczki, manadatow nie wypisuja tylko protokol pisza. Mandaty przysyla chyba ITD.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

tutaj trzeba widzieć co mogą kontrolujący na drodze.art. 129-131.

np.
kontrolujący ITD, strażnik miejski, czy celnik nie może badać na obecność alkoholu, może wezwać policję, ale sam nie może tego zrobić,
nikt oprócz policji nie może zatrzymać nam prawa jazdy, inne słuzby mogą wnioskować,
sprawdzania stanu technicznego, wyposażenia, ładunku, wymiarów, masy lub nacisku osi pojazdu znajdującego się na drodze. stan techniczny może sprawdzać tylko policja oraz ITD, to samo z ładunkiem, natomiast ważą służby z ramienia administratora dróg, ci nie mają uprawnień kierowania ruchem, więc zatrzymuje ITD a oni ważą. ITD występuje o ukaranie - wszczyna postępowanie karne.
celnik nie może sam kontrolować przewozu materiałów niebezpiecznych ADR, musi to robić z policjantem lub ITD.
celnik nie może używać urządzeń nagłaśniających i nadających sygnały świetlne do wydawania wiążacych poleceń.
celnik nie może pilotować pojazdów których wymiary lub naciski na oś przekraczają dopuszczalne normy.

tylko proszę zwrócić uwagę, że prawo o ruchu drogowym obowiązuje na drogach publicznych i strefach zamieszkania. więc nie na parkingach, stacjach benzynowych itp. (chyba żeby zapobiec zagrożeniu).

ogólnie rzecz biorąc kontrole wewnątrz kraju celnicy odbywają razem z policją.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
kontrolujący ITD, strażnik miejski, czy celnik nie może badać na obecność alkoholu, może wezwać policję, ale sam nie może tego zrobić,
Jak wobec tego wytłumaczyć kontrolę, którą miałem w czerwcu ub. roku, gdy inspektor kieleckiego oddziału ITD kontrolował moja trzeźwość, a jej wynik został wpisany do raportu poinspekcyjnego? Poza tym art. 129 ust. 4a mówi IMHO, w przypadku celników, co innego.
Cytuj:
sprawdzania stanu technicznego, wyposażenia, ładunku, wymiarów, masy lub nacisku osi pojazdu znajdującego się na drodze. stan techniczny może sprawdzać tylko policja oraz ITD, to samo z ładunkiem, natomiast ważą służby z ramienia administratora dróg, ci nie mają uprawnień kierowania ruchem, więc zatrzymuje ITD a oni ważą.(...)
Jak wobec tego zinterpretować art. 55 ust. 1 pkt. 4 Ustawy o Transporcie Drogowym?
Cytuj:
tylko proszę zwrócić uwagę, że prawo o ruchu drogowym obowiązuje na drogach publicznych i strefach zamieszkania. więc nie na parkingach, stacjach benzynowych itp. (chyba żeby zapobiec zagrożeniu).
Czyli można to rozumieć tak, że na parkingu np. celnik nie musi się stosować do Ustawy?
Cytuj:
ogólnie rzecz biorąc kontrole wewnątrz kraju celnicy odbywają razem z policją.
W sierpniu ub. roku miałem kontrolę celną na DK 11 Koszalin - Kołobrzeg. Nie zauważyłem tam policjantów.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Cytuj:
Cytuj:
Czyli można to rozumieć tak, że na parkingu np. celnik nie musi się stosować do Ustawy?
Nie chodzi o to, że na drodze publicznej stosuje się do ustawy, a poza drogą (np. na parkingu) już nie.

Przykład działania służb na drogach publicznych:

Odpoczynek tygodniowy nie może być odbierany w aucie. Który szef zapewnia swojemu kierowcy za granicą hotel, aby ten mógł odpocząć zgodnie z prawem? Parking, to parking. Kierowca odbywa odpoczynek i nie jest on obiektem zainteresowania inspektorów ITD. Oni zajmują się tymi, którzy są w trasie (słowa inspektora ITD).

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przepisy przepisami, a realia są (czasami) inne.

Tak czy owak. Straż Graniczna i Służba Celna "szuka" przemytu :!:

Jak będzie jakiś upierdliwy, to może szukać czegokolwiek (o ile znajdzie)........ później Przepisy.

W praktyce nie słyszałem, aby czepiali się czasu pracy, spraw technicznych itp.
Kilka lat temu miałem kilka kursów turystycznych na południu Polski, gdzie trafiły mi się trzy kontrole (różne dni) :arrow: Straż Graniczna i Celnicy.
Poprosili grzecznie o Prawo Jazdy.... pytając skąd jadę :?:
W "dowcipny sposób" zagadali do wszystkich pasażerów (bez sprawdzania dokumentów) i po chwili - Do Widzenia .

Później stwierdziłem, że musiało im chodzić o przerzut ludzi :!:
Bagażnika (bagażu) nie chcieli oglądać.

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Odpoczynek tygodniowy nie może być odbierany w aucie.
Skrócony odpoczynek tygodniowy, czyli trwający między 24 a 44h59m może być odbierany w aucie. Natomiast regularny, czyli trwający minimum 45h nie może.
W czasie odbierania odpoczynku czy to dobowego, czy też tygodniowego, żadne służby nie mogą kontrolować kierowcy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przepraszam, ale jakoś nie mogę doszukać się przepisu, który mówi, że regularny tygodniowy okres odpoczynku nie może być odebrany w aucie.

Oświeci mnie może ktoś przepisem, który _wyraźnie_ nakazuje kierowcy szukanie jakiegoś innego miejsca odpoczynku, niż własne auto? Jak na razie widzę tylko literę "h" art. 4 rozp. 561/2006/WE oraz pkt. 8 art. 8 wspomnianego rozporządzenia.

Nie miałem w praktyce _żadnego_ problemu z odbieraniem odpoczynków tygodniowych. Wg wspomnianego rozporządzenia mam prawo dysponować swobodnie swoim czasem podczas odpoczynku. IMHO wobec tego, mam prawo nawet spać w przydrożnym rowie 45 godzin i taki odpoczynek powinien zostać mi zaliczony.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Przepraszam, ale jakoś nie mogę doszukać się przepisu, który mówi, że regularny tygodniowy okres odpoczynku nie może być odebrany w aucie.

Oświeci mnie może ktoś przepisem, który _wyraźnie_ nakazuje kierowcy szukanie jakiegoś innego miejsca odpoczynku, niż własne auto? Jak na razie widzę tylko literę "h" art. 4 rozp. 561/2006/WE oraz pkt. 8 art. 8 wspomnianego rozporządzenia.

Pisząc mój poprzedni post, sugerowałem się tym : http://www.jeszke.org/odpoczynki_tygodniowe.doc

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Pisząc mój poprzedni post, sugerowałem się tym : http://www.jeszke.org/odpoczynki_tygodniowe.doc
Z całym szacunkiem dla mecenasa, moim zdaniem nastąpiła nadinterpretacja przepisów. Pan mecenas założył, że skoro prawo mówi o sposobie wykorzystania odpoczynku skróconego, mówi także pośrednio o wykorzystaniu odpoczynku regularnego. Musimy pamiętać, że służby kontrolujące czas pracy kierowców zobowiązane są do literalnego stosowania prawa - bez interpretacji. Tłumaczyć się można ewentualnie w sądzie. Dlatego ciągle stoję przy swoim zdaniu: prawo wyraźnie nie nakazuje odbierania regularnego tygodniowego odpoczynku poza autem, dlatego np. tysiące kierowców, jeżdżących na tzw. przerzutach, spędzają po 4-6 tyg. w trasie bez żadnych reperkusji prawnych.

Poza tym, IMHO pan mecenas zbytnio szafuje art. 12 rozp. 561/2006/WE. Bezproblemowo można go zastosować, w ramach przyzwoitości, do uzasadnienia przekroczeń czasu jazdy lub pracy dobowej, natomiast użycie tego art. do uzasadniania tygodniowych przekroczeń jest, delikatnie mówiąc, dyskusyjne. Wykładnię p. mecenasa należy traktować raczej jako możliwość ewentualnej obrony w sądzie niż praktykę, którą można stosować w codziennej pracy.

Proszę o sprostowanie, jeśli jestem w błędzie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
1...ak wobec tego wytłumaczyć kontrolę, którą miałem w czerwcu ub. roku, gdy inspektor kieleckiego oddziału ITD kontrolował moja trzeźwość, a jej wynik został wpisany do raportu poinspekcyjnego? Poza tym art. 129 ust. 4a mówi IMHO, w przypadku celników, co innego...

2...Jak wobec tego zinterpretować art. 55 ust. 1 pkt. 4 Ustawy o Transporcie Drogowym?...
1. prawo o ruchu drogowym dział V kotrola ruchu drogowego:
"Kontrolę ruchu drogowego mogą przeprowadzać także funkcjonariusze Straży Granicznej lub organów celnych, którym przysługują uprawnienia, o których mowa w ust. 2 pkt 1-5 i 7-12 oraz w art. 130a ust. 4 pkt 1.", czyli w uzasadnionych przypadkach. jednym słowem, aby dorobić sie sprawdzania trzeźwości ze strony celnika ja przez cała karierę nie spotkałem się z czymś takim, trzeba sobie zasłużyć. jak każdy człowiek jest on dość leniwy, a badanie trzeźwości oznacza dla niego pisanie papierów w związku z kontrolą, a to zajmuje czas. raz miałem przypadek, że z Czech wracał kierowca mający alkohol we krwi (1,2 promila). wzbudzał wątpliwości celników na przejściu w Trzebini, jednak oni nie kontrolowali go, ale wezwali policję z Prudnika.

2. faktycznie tak jest, jednak na Dolnym Śląsku odbywa się tak jak ja to opisałem.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

Cytuj:
Witam
Szanowni forumowicze co na drodze sprawdza Służba Celna.
m.in. paliwo

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]