Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 maja 2008, 15:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam mam pytanko odnosnie swiatel dziennych led czy ktos takie ma zamontowane jak misiaki na to sie zapatruja i itd mnie zainteresowaly takie http://www.allegro.pl/item361467771_swi ... gacja.html

Post Wysłano: 14 maja 2008, 19:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10480858
Samochód: 440 dxi

Cytuj:
Witam mam pytanko odnosnie swiatel dziennych led czy ktos takie ma zamontowane jak misiaki na to sie zapatruja i itd mnie zainteresowaly takie http://www.allegro.pl/item361467771_swi ... gacja.html

Siema.
W temacie jest napisane ze mają homologacje wiec sie nie moga miski przyczepic, wiec jesli na prawde jest ta homologacja to zakładaj smiało.
Pozdrawiam

Post Wysłano: 14 maja 2008, 19:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6330420
Samochód: CLK Black Series

kolega zakupil ostatnio fiaciora 500 i on ma swiatla dzienne i podobno ale to tylko podobno (nie jestem pewien) ze zeby ich uzywac trzeba miec na nie odpowiedni papier. ale jak cos nie sugeruj sie moja wypowiedzia poniewaz sam dokladnie nie wiem.

Post Wysłano: 14 maja 2008, 21:21

Użytkownik

Użytkownik

Tylko że światła dzienne obowiązują pewne przepisy. Muszą być zamontowane conajmniej ileś cm od ziemii (chyba 40cm) a odgległość między nimi musi być większa niż ileś tam cm (chyba 80cm).
Trochę mało dokładnie, ale trzeba by poszukać tego przepisu w kodeksie. Jestem pewien, że jest.

Post Wysłano: 16 maja 2008, 10:49

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: DAF2700/MB1117/Ford Fiesta

Cytuj:
Ja bym na twoim miejscu chciał od sprzedawcy najpierw skan tej homologacji. Poczytać co tam napisane lub lepiej pójść z tym do najbliższej stacji diagnostycznej i spytać diagnosty co on na to...
Jak dla mnie (na oko) to te światełka w kabinie można sobie zamontować. Ale to tylko na oko.
Z innej strony - co masz przeciw jeżdżeniu na światłach mijania?

Post Wysłano: 16 maja 2008, 14:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Z innej strony - co masz przeciw jeżdżeniu na światłach mijania? Do jazdy na swiatlach mijania nie mam nic chce je poprostu zalorzyc dla wygladu mam miejsce w zderzaku gdzie by idealnie wygladaly i przyciagaly wzrok innych kierowcow tak mam i to lubie :D :D :D

Post Wysłano: 17 maja 2008, 22:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: kadetem tera

Widziałem dziś mercedesa s-klasę z takimi światłami, fajnie to wyglądało i nie specjalnie wyróżniało się żeby rozpraszać uwagę.
Tylko montując coś takiego do auta żarówki musimy mieć xenon żeby jakoś to wyglądało bo inaczej wieś ;)

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Post Wysłano: 24 cze 2010, 8:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 539082

witam,
a jak wygląda sprawa z holowaniem przyczepy czy wtedy trzeba zapalać światła mijania czy można jechać na światłach dziennych :?:
pozdro

Post Wysłano: 05 lip 2010, 22:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Postaram się wyjaśnić sprawę. Światła dzienne są legalne od bodajże roku. Jeśli spełniają określone warunki :
- homologacja świateł dziennych RL wybitę na kloszach lamp,
- homologacja któregoś z krajów europejskich E i 2 cyferki kraju unii w którym miały homologację np. E 02 wybita na kloszach lamp,
- światłą dzienne nie mogą się palić jednocześnie ze światłami pozycyjnymi lub mijania, więc przy montażu trzeba tak to zrobić, że gdy zapalamy co najmniej pozycjine gasną dzienne. Większość sprzedawanych świateł na allegro jest tak skonstruowana,
- montaż zgodnie z przepisem, nie pamiętam dokładnie, ale jeśłi kupujecie na allegro to na wszystkich pudełkach tych lamp jest insrtukcja z rysunkiem wymiarów do montażu.
Światła dzienne od ubiegłego roku ( chyba czerwca) nie muszą się palić wraz z światłami tylnymi postojowymi.
Poza tym od 2012 roku wszystkie nowe produkowane samochody i sprzedawane w UE będą obowiązkowo wyposażane w światłą do jazdy dziennej.
Ledy mają to do siebie, że porządne zrobione będą świecić przez całe życie samochodu pobierając mniej niż 1 postojówka prądu. Kto ma nowszy samochód i próbował zmienić żarówkę mijania to wie co to znaczy.
Co do spotkań z Polocją. Ja miałem już kilka ( używam dziennych od września 2009 r.) drogówka wbrew pozorom dobrze wie o zmieniających się przepisach więc ich to nie dziwi. Miałem kiedyś krótką wymianę zdań z dupkami z prewencji. Chcieli mi pisać mandat za jazdę bez świateł, odrazu powiedziałem żeby się nie kompromitowali, bo mandatu nie przyjmę,a w sądzie wyjdą na niedouczonych i poprosiłęm żeby przez szczekaczkę zapytał dyżurnego z ruchu drogowego - poskutkowało.
Generalnie polecam, dobrej jakości. Miałem doświadczenie z chińskimi, jakość dyskusyjna, natomiat Hella, Philips i Osram są ok.

Post Wysłano: 05 lip 2010, 23:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
- światłą dzienne nie mogą się palić jednocześnie ze światłami pozycyjnymi lub mijania, więc przy montażu trzeba tak to zrobić, że gdy zapalamy co najmniej pozycjine gasną dzienne. Większość sprzedawanych świateł na allegro jest tak skonstruowana,
Większość świateł na allegro nie ma tego "automatu", jest to jedynie opcja. Za taki prosty układ śpiewają sobie zwykle po 70 zł. W internecie są opisy, jak podłączyć, aby wydac jedynie 2 zł na odpowiedni przekaźnik

Cytuj:
- montaż zgodnie z przepisem, nie pamiętam dokładnie, ale jeśłi kupujecie na allegro to na wszystkich pudełkach tych lamp jest insrtukcja z rysunkiem wymiarów do montażu.
Przed montażem, radze dokladnie przesledzić przepisy, lub ich rzeczowe zobrazowaniem. Na przykład na stronie:

http://bezswiatel2.ath.cx/dzienne

Widze bowiem masę samochodów, w ktorych montaż jest na 100% niezgodny z przepisami (Często rozstaw jest zbyt maly)
Poza tym radzę zasięgnąc opini co do konkretnych świateł, bo niektóre świecą tak marnie, że ręce opadają, nie mówiąc już o szybko przepalających się diodach.

Cytuj:
Miałem doświadczenie z chińskimi, jakość dyskusyjna, natomiat Hella, Philips i Osram są ok.
Tu wlaśnie jest problem.
Światła za 100 zł są niezadowolające, a za pareset złotych oszczędności będa się nam baaaardzo długo zwracały.

Co nie zmienia faktu, że popieram inicjatywę.
Cytuj:
witam,
a jak wygląda sprawa z holowaniem przyczepy czy wtedy trzeba zapalać światła mijania czy można jechać na światłach dziennych
pozdro
Światła do jazdy dziennej pojawiają się tez w ciagnikach siodłowych i wszystko jest w porządku.

Tak wiec nie widzę powodu dlaczego miałoby być inaczej przy wszelakich przyczepach.

Post Wysłano: 06 lip 2010, 17:05

Cytuj:
a jak wygląda sprawa z holowaniem przyczepy
Proponuję zacząć od podstaw: przyczepię się CIĄGNIE, a holuje się uszkodzony pojazd. EOT.

Post Wysłano: 06 lip 2010, 19:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Światła dzienne są legalne od bodajże roku...
światła jazdy dziennej pierwszy raz pojawiły się pod koniec lat siedemdziesiątych.
był to wymóg rynku.

Maluchy (Fiaty 126p) przez pierwsze 10 lat produkcji posiadały tylko prądnicę, a w tym czasie wprowadzono nakaz jazdy w dzień na światłach mijania w okresie zimowym. w Maluchach były żarówki 45/55W i po 2h jeżdżenia po mieście akumulator padał. więc dopuszczono światła jazdy dziennej, w których stosowano żarówki 21W.

po przeminięciu Maluchów światła jazdy dziennej poszły w zapomnienie, a dzisiaj przeżywają renesans bo przepis dopuszczający je nie został zlikwidowany i pozwala to na stosowanie LED-ów.

najważniejszy jest sposób włączania ich o którym przepis mówi:
"Powinny się automatycznie wyłączać, jeżeli włącza się światło mijania lub drogowe, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła mijania lub drogowego jako ostrzegawczego sygnału świetlnego."

mają być 2,
z przodu,
nie dalej jak 400mm od bocznego obrysu pojazdu,
na wysokości 250 - 1500mm,
w rozpodządzeniu w sprawie warunków technicznych oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (załącznik 1) nie ma wymogów co do własności świetlnych.

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]