Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 03 lip 2010, 19:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3536965

Czesc chciałem się zapytać o zakazy weekendowe. Czy obowiązują one w Polsce i zagranicą jak mam roczną winietę w Polsce wykupioną ?
Ponoć słyszałem że jak wracam z zagranicy to zakaz mnie nie obowiązuję. Ale potem muszę opisać to na tarczce z tachografu czy jak ? Bo w razie kontroli za parę dni jak udowodnię ITD że wracałem z zagranicy ?
I czy jak wracam z zagranicy do Polski ale z Włoch i jadę przez Niemcy czyli wracam do domu to we Włoszech już też mnie nie obowiązują te zakazy ?
Oczywiście nie wiozę żywności szybko psującej.

I jeszcze jeden temat.
Czy możecie podać przykładowe opisy na tarczkach przy różnych nieścisłościach np.
-przestawienie auta na postoju przy robieniu pauzy
-nieznalezienie miejsca na parking
- przekroczenie czasu jazdy bo do domu nie daleko
Chodzi mi o opis i numer ustawy na jaką się powołujemy.
Wiem że niejeden z nas ma z tym problem i fajnie by było taki temat w opisywaniem tarczek zrobić. Przyda się nie jednemu.

Post Wysłano: 04 lip 2010, 11:09

Cytuj:
Czy możecie podać przykładowe opisy na tarczkach przy różnych nieścisłościach np.
-przestawienie auta na postoju przy robieniu pauzy
W tym przypadku kontrolujący może uznać opisanie tarczki, ale nie musi i może Ci dowalić mandat za przerwanie odpoczynku. Wszystko zależy na kogo trafisz.
Cytuj:
-nieznalezienie miejsca na parking
W tym przypadku na 99% usłyszysz stwierdzenie: "trzeba było szukać parkingu wcześniej".
Cytuj:
- przekroczenie czasu jazdy bo do domu nie daleko
Piszesz na odwrocie tarczki: "12/561/2006 - przekroczenie czasu jazdy w związku z dojazdem do miejsca postoju" lub coś w tym stylu (doświadczeni kierowcy pewnie sprecyzują jak to opisać). Jednak nie wolno tego robić za często i nie możesz przekroczyć czasu za dużo. Niestety nie jest to sprecyzowane ile więc nie ma gotowej recepty, że tyle i tyle możńa przekroczyć.
Cytuj:
Chodzi mi o opis i numer ustawy na jaką się powołujemy.
Napisałem Ci już wyżej: 12/561/2006 - to jest ten "magiczny kod".

Post Wysłano: 05 lip 2010, 21:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Jeśli z tarczki wychodzi, że zaczynasz szukać parkingu po 4h15 min, to zapomnij o przymknięciu oka przez ITD i powoływaniu się na 561. Jeśli przez kilkadziesiąt minut masz przerwy na tarczce i małą prędkość, to inspektor widzi, że szukasz miejsca na parkingu. Wtedy jak opiszesz tarczkę to raczej napewno to uwzględnią.

Post Wysłano: 05 lip 2010, 22:08

Z rozmów z Inspektorem ITD na YETD 2010 w Krakowie:
Kary za złamanie zakazu są nakładane w trybie administracyjnym i możesz się od nich odwołać. Takie pismo wystosować do odpowiedniego organu ma pracodawca/przewoźnik i wówczas zostaje anulowana nałożona kara. Tak samo ma się to do przypadku, gdy jedzie się podjąć ładunek w postaci świeżej żywności itp.
Jeśli dobrze zrozumiałem pierwszą część pytania: Niemca, Włocha nie będzie to podczas kontroli interesowało, że masz wykupioną winietę roczną w Polsce a poruszasz się po drogach Niemiec, Włoch w czasie zakazu wioząc towar nieobjęty wykluczeniem. Dostaniesz mandat i nie będzie gadania. Roczna winieta zwalnia z zakazu tylko i wyłącznie w Polsce i tylko pod warunkiem powrotu z zagranicy, dojazdu do miejsca rozładunku i innych wyłączeń spod zakazu.

Post Wysłano: 08 lip 2010, 17:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Chciałem tylko doprecyzować: zakazy obowiązujące w Polsce obowiązują tylko w Polsce. Nie obowiązują w Niemczech, we Włoszech itp. Tam obowiązują ich zakazy.

Jaki sens ma jakiekolwiek opisywanie tarczek? Przecież wpisujesz na niej miejsce rozpoczęcia i zakończenia jazdy. Takie opisywanie, tylko jako nota dla ITD, bez powoływania się na żadne przepisy, ma sens tylko w przypadku krótkich "wyskoków" za granicę, zamykających się w jednej dobie kierowcy. Gdy ITD zechce za to ukarać, zawsze - jak już wspomniał Cyryl - można się od tej decyzji odwołać, używając - jak dowód w sprawie - na przykład CMR lub innego dokumentu, dokumentującego pobranie/zrzucenie/inną czynność wykonywaną za granicą w danym dniu.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]