Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 lip 2010, 11:30

Użytkownik

Użytkownik

Drążąc dalej temat.
Wg BOTM :
dokumenty potwierdzające posiadanie sytuacji finansowej zapewniającej podjęcie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie transportu drogowego (na całość taboru) (wymagana forma: oryginał lub kopia potwierdzona : przez organ wydający odpis lub upoważnionego pracownika BOTM za okazaniem oryginału lub notariusza), w wysokości:
9000 euro – na pierwszy pojazd,
5000 euro na każdy następny pojazd.
W roku 2010 wartość euro przeliczana jest po średnim kursie NBP obowiązującym w ostatnim dniu roku poprzedzającego rok, w którym składana jest gwarancja finansowa tj. po 4,1082 zł.
Posiadanie sytuacji finansowej zapewniającej podjęcie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie transportu drogowego potwierdza się:
rocznym sprawozdaniem finansowym;
dokumentami potwierdzającymi:
dysponowanie środkami pieniężnymi w gotówce lub na rachunkach bankowych lub dostępnymi aktywami,
posiadanie akcji lub udziałów lub innych zbywalnych papierów wartościowych,
udzielenie gwarancji lub poręczeń bankowych,
własność nieruchomości.

A więc: Dokumentami potwierdzającymi dysponowanie środkami pieniężnymi w gotówce lub na rachunkach bankowych lub dostępnymi aktywami.
I tu interesuje mnie ostatnia kwestia" dostępnymi aktywami.

Podczas rozmowy z pracownikiem BOTM usłyszałem , że musi to być wartość jednego aktywa, przykładowo samochód o wartości 500tyś a nie 10 samochodów po 50tyś.
Dzwoniąc drugi raz nikt nie widział problemu , żeby to było 10x50tyś.
Jeśli potrzebuję zabezpieczenia 14000E, na dwa pojazdy. Potrzebna suma to 57514.8zł(dokładnie). Posiadam 3 naczepy nowe o wartości 56000zł każda. Wg jednego pracownika te trzy sztuki nie dają podstawy do zabezpieczenie , wg drugie tak.

Druga sprawa, roczne sprawozdanie finansowe. Tu jestem zielony i prosiłbym jeśli ktoś może o wytłumaczenie mi tego. Z rozmowy dowiedziałem się(tak mi powiedziano) , że dotyczy to tylko spółek. Czy to prawda?

Na koniec pytanie, jak to wygląda w waszych sytuacjach. Jak wykazujecie posiadaną kwotę? Tylko kasa na koncie i wartość nieruchomości? Pomińmy to, inne sposoby. Być może ktoś miał doczynienia z pierwszym przykładem z aktywami i wie jak to faktycznie wyglada.
Dla mnie interpretacja jest oczywista, dostępne aktywa. Co aktywem jest wiem, więc mogę mieć 1000paczek fajek jako aktywo obrotowe i w sumie powinno to być akceptowane. To akurtat dość taki ekstremalny przykład.

Nie pytam tu o to, czy powinieniem mieć takie pieniądze na zabezpieczenie chcąc robić działalność czy nie, nie o to tu chodzi.

edit. Z tego co się dowiedziałem roczne sprawozdanie finansowe może zrobić każdy rodzaj działalności gosp. Musi być wykazane, że za cały rok ogólny bilans netto był conajmniej na kwotę równą wymaganemu zabezpieczeniowi.

Post Wysłano: 11 lip 2010, 14:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Najprostszym, wg mnie, sposobem, jest okazanie wymaganych pieniędzy na zaświadczeniu z banku. Pieniądze nie muszą by na koncie w momencie złożenia wniosku o licencję, zaświadczenie ma ważność 3 m-cy.

Jak te pieniądze zdobyć na 1-3 dni (zależy od banku, który zaświadczenia wydaje) - leży w gestii przewoźnika.

Jak już powiedziałem - jest to sposób najprostszy, najmniej problemowy, najbardziej jednoznaczny. Cała reszta to walka z dowolnymi interpretacjami urzędników.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]