Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 cze 2010, 18:25

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam
Prowadzę gospodarstwo rolne i posiadam samochód ciężarowy o masie całkowitej powyżej 7,5 tony oraz prawo jazdy C+E. Samochód użytkuję osobiście w celu wywozu płodów rolnych, przywiezienia rzeczy potrzebnych w gospodarstwie, itp. Posiadam w nim fabrycznie zamontowany tachograf. Po przeczytaniu wielu tematów na forum doszedłem do wniosku, że wykonuję transport na użytek osobisty. Więc nie muszę prowadzic ewidencji czasu pracy. Więc jak mam przedstawic podczas kontroli ( ITD, Policja), że wykonuję transport na użytek osobisty?

Post Wysłano: 29 cze 2010, 20:23

Użytkownik

Użytkownik

Musisz udać się do WK i załatwić sobie zaświadczenie że pojazd jest używany na użytek własny. Jak Cie teraz złapią to z tego co pamiętam dostaniesz 1000zł mandatu.

Post Wysłano: 29 cze 2010, 20:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Musisz udać się do WK i załatwić sobie zaświadczenie że pojazd jest używany na użytek własny. Jak Cie teraz złapią to z tego co pamiętam dostaniesz 1000zł mandatu.
Za co i na jakiej podstawie ukarzą go mandatem?

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 29 cze 2010, 22:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam
Prowadzę gospodarstwo rolne i posiadam samochód ciężarowy o masie całkowitej powyżej 7,5 tony oraz prawo jazdy C+E. Samochód użytkuję osobiście w celu wywozu płodów rolnych, przywiezienia rzeczy potrzebnych w gospodarstwie, itp. Posiadam w nim fabrycznie zamontowany tachograf. Po przeczytaniu wielu tematów na forum doszedłem do wniosku, że wykonuję transport na użytek osobisty.(...)
Zgodnie z art. 3 ust. 2 pkt. 3 Ustawy o Transporcie drogowym, do rolników jako podmiotów niebędących przedsiębiorcami (chyba że prowadzisz działalność rolniczą jako firma), stosuje się przepisy ustawy dotyczące niezarobkowego przewozu drogowego. Przeczytaj zatem art. 4 pkt. 4, szczególnie lit. c.
Zgodnie z art. 33 ust. 1 pkt. 2 nie potrzebujesz również zaświadczenia, o którym wspominał Crunck.
Na podst. art. 39a, pkt. 9 nie musisz mieć 21 lat oraz ukończonej kwalifikacji wstępnej ani szkolenia okresowego. Można także założyć, że nie obowiązują Cię badania lekarskie ani psychologiczne, bo nie można spełnić warunków art. 39j ust. 5 oraz 39k ust. 4.
Na podst. art. 42 musisz kupić winietę.
Na podst. art 29 Ustawy o Czasie Pracy Kierowców, zwolniony jesteś z przestrzegania art. 5-9 rozp. 561/2006/WE oraz z posiadania urządzenia rejestrującego. Jeśli jednak je posiadasz, masz obowiązek jego używania (powtórzone za inspektorem ITD, prowadzącym szkolenie na kursie). Należy pamiętać, że te zwolnienia obowiązują tylko w promieniu 100 km od gospodarstwa rolnego (561/2006/WE art. 13 ust. lit. b).

Jeśli chodzi o płody rolne, to sprawa jest prosta - jesteś rolnikiem, więc przecież musisz wozić słomę, sianokiszonkę, ziemniaki czy zboże. Na produkty zakupione w sklepach dobrze jest mieć fakturę VAT. Z doświadczenia wiem jednak, że po oświadczeniu na kontroli, że jesteś rolnikiem i wieziesz coś do/ze swego gospodarstwa (w jego pobliżu), inspektorzy odstępują od kontroli. Raz tylko się zdarzyło, że znajomy musiał dostarczyć do WITD nakaz płatniczy wystawiony przez UG.

Zapamiętaj jednak, że jestem tylko kierowcą - tak się składa, że rolnikiem również, jednak ciągle przede wszystkim przewoźnikiem. Wszelkie moje rady i porady nie zastąpią jednego telefonu do twego regionalnego Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego :)

Post Wysłano: 29 cze 2010, 23:50

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Wg. taryfikatora itd:

Wykonywanie przewozu na potrzeby własne bez wymaganego zaświadczenia 2 000 zł

http://gitd.gov.pl/index.php/pol/conten ... ikator.pdf

Post Wysłano: 08 lip 2010, 15:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Wg. taryfikatora itd:

Wykonywanie przewozu na potrzeby własne bez wymaganego zaświadczenia 2 000 zł

http://gitd.gov.pl/index.php/pol/conten ... ikator.pdf
Crunck... Nie chciało Ci się przeczytać mego posta w całości? Za trudny?

W 2 akapicie od góry podałem przecież, dlaczego nie musi mieć zaświadczenia. Czarne jest czarne, nie wybielaj.

Post Wysłano: 08 lip 2010, 23:28

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Crunck... Nie chciało Ci się przeczytać mego posta w całości? Za trudny?

W 2 akapicie od góry podałem przecież, dlaczego nie musi mieć zaświadczenia. Czarne jest czarne, nie wybielaj.
To wytłumacz mi czemu mojemu sąsiadowi dali mandat ? Jest rolnikiem ...

Post Wysłano: 11 lip 2010, 14:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Na mandacie powinna być napisana podstawa prawna. Mógł nie przyjąć, jeśli nie był pewien, czy rzeczywiście popełnił wykroczenie. Po to dano nam takie prawo - policjant czy inspektor ITD nie jest Alfą i Omegą.

To sąsiad powinien wiedzieć, za co dostał mandat, nie ja. Ja tylko wiem, że wg prawa rolnik nie musi mieć wspomnianego zaświadczenia. Koniec i kropka.

Post Wysłano: 11 lip 2010, 15:44

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Na mandacie powinna być napisana podstawa prawna. Mógł nie przyjąć, jeśli nie był pewien, czy rzeczywiście popełnił wykroczenie. Po to dano nam takie prawo - policjant czy inspektor ITD nie jest Alfą i Omegą.

To sąsiad powinien wiedzieć, za co dostał mandat, nie ja. Ja tylko wiem, że wg prawa rolnik nie musi mieć wspomnianego zaświadczenia. Koniec i kropka.
Pewnie już za późno, ale przekażę jemu, może się przydać na przyszłość.
Dzięki za info.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]