Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
MAN a nie jest tak że możesz zrobić w wieku 18 lat KW przyśpieszoną ale jeździć dopiero od 18? tak mi sie coś wydaje...
czyli tak na chłopski rozum, mając wszystkie potrzebne kwity do prowadzenia ciężarówki dmc powyżej 7,5t a mając 20 lat zrobię badania okresowe i na tym koniec? wszelkie wątpliwości na temat wieku zostaną rozmyte? Już się gubię w tym wszystkim po raz kolejny... :/
Ale jeśli ktoś ma 18 lat i kat.C lub 21 lat. i kat.D nie może robić KW 140h.
Musi czekać na C do 21 a na D do 23 roku życia.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7182535

sory za małą pomyłkę, gdzie zamiast 21 lat napisałem 18:P

Misztal dzięki za małe wyjaśnienie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Dzisiaj z rana zaskoczyła mnie kolejna odpowiedź mailowa ze strony GITD.
Otóż w odpowiedzi na list, jaki przedstawiłem na pierwszej stronie tego tematu, napisałem tak:

Szanowna Pani,

Dziękuję za odpowiedź.
Czy mogłaby się Pani ustosunkować do wypowiedzi Rafała Kochanowskiego (jest to inspektor ITD bodajże w Opolu) w programie Na Osi wyemitowanego na TVN TURBO w ostatnim czasie? Przedstawił on zupełnie odmienne stanowisko w tej sprawie iż osoba, która uzyskała C przed 10 września 2009 i posiada kurs na przewóz rzeczy nie ma ograniczeń wiekowych dotyczących tonażu.

Z poważaniem,
xx

Dzisiaj dostałem odpowiedź:
Cytuj:
Szanowny Panie,

Uprzejmie informuję, iż Pańskie zapytanie zostało przekazane do Opolskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego. Proszę zatem stamtąd spodziewać odpowiedzi.

Z poważaniem,
Aleksandra Kobylska
Biuro Głównego Inspektora
Główny Inspektorat Transportu Drogowego

Tylko, że udało się już w międzyczasie wyciagnąc od Kochanowskiego swą wersję na piśmie ;-)

Poza tym to niestety kolejna instytucja, która jest przecież najwyższym inspektoratem, a niejako zwracają się o pomoc do inspektoratu opolskiego. Czy to nie jest śmieszne?

Może wypadałoby poinformować Panią Aleksandrę, bądź nawet wkleić jej wyjaśnienie Kochanowskiego i prosić o zdecydowane kroki, celem ukazania się rozporządzenia w tej sprawie.

Jednak jeśli mamy czekać następne 3 tygodnie, to mi się odechciewa ;-)

Szczerze mówiąc, to rzuciłem ostatnio obecną pracę, robie sobie krótkie wakacje i zdecydowałem, że przestanę się ceregielić i poszukam pracy na ciężarówce. Mam na oku pewną dystrybucje, gdzie przyjmują młodych kierowców, a praca jest w porządku.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Iveco

Marix Dostałeś od Kochanowskiego wersje na piśmie?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przeczytaj cały temat, gdzieś 2-3 strony wczesniej jest;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jak tam panowie, wiecie coś nowego?, bo ja ciągle pytam, draże, śle listy i nic. Na razie jeżdżę Mascotem do 6,5 t na międzynarodówce i tylko Niemcy mnie sprawdzali i nie było żadnych zastrzeżeń, tylko nie wiem co by na to nasze ITD, bo ci z Wrocławia powiedzieli, że tylko i wyłącznie KW lub 21lat jak na sam. cięż. pow 3,5dmc.:):):):)

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania 124L

A ja tam już nie drążę bo po co czas tracić. Jak gdzieś pytam się o pracę to nie mówię ile mam lat(mam 20 lat, w lutym kończę 21 czyli pół roku), a jak pracodawca spojrzy w moje dokumenty, to wtedy mu dopiero tłumaczę to co powiedział Kochanowski. Narazie zahaczyłem się u mojego sąsiada na solówce, bo prowadzi tartak i wywozi nią gotowe sortymenty. Auto to 3 osiowy Man TGA 24.360. Tylko że w tym przypadku wożę ze sobą zaświadczenie o przewozie na potrzeby własne także problem wieku mam narazię z głowy, ale w między czasie szukam roboty na zestaw bo u sąsiada jest jazda z doskoku(czyt. jak narżną drewna to się jedzie, nie ma codziennych kursów) dlatego i sie za dużo nie zarobi. Niedługo zrobię fotki Mana i wrzucę do garażu, a także opowiem jak się dostałem do niego za fajere, bo historia ciekawa.

Cytuj:
Narazie zahaczyłem się u mojego sąsiada na solówce, bo prowadzi tartak i wywozi nią gotowe sortymenty. Auto to 3 osiowy Man TGA 24.360. Tylko że w tym przypadku wożę ze sobą zaświadczenie o przewozie na potrzeby własne także problem wieku mam narazię z głowy
Jeden z warunków niezbędnych do spełnienia podczas przewozu na potrzeby własne:
Cytuj:
-kierowca powinien mieć ukończone 21 lat (chyba że będzie wykonywał przewozy drogowe rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, ale nieprzekraczającej 7,5 t – wówczas ten warunek go nie dotyczy),

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania 124L

Skąd to wytrzasnąłeś? To chyba przepis jeszcze z przed 10 lutego? A nawet jeśli nie można to co z tego? Jak wrzucę auto do garażu to opiszę wam jak się stało, że jestem jego kierowcą(jedynym kierowcą jak na razie)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

mariusz90r opisz, opisz, bo sam jestem ciekawy jak Ci się udało usiąść za sterami Man-a TGA 24.360. :):)

Użytkownik

Użytkownik

czyli mając kat C i KW a nie mając 21 lat mozna jezdzic ciężarówką ponad 7,5t?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Cytuj:
czyli mając kat C i KW a nie mając 21 lat mozna jezdzic ciężarówką ponad 7,5t?
Nie. Było tyle razy na forum, poszukaj sobie, forumowa szukajka nie gryzie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Skoro temat został odkopany...

Mam teraz pewne problemy ze znalezieniem pracy na samochodzie dostawczym, bo przy każdym ogłoszeniu jest tak duża konkurencja, że nie ma o czym mówić. Ogłoszeń takich jest mało, zaś w przypadku ogłoszeń dotyczących poszukiwań kierowców kat C, lub C+E jest po kilka dziennie w moim regionie, a nawet więcej.

Tymbardziej boli mnie to, że przez tę jakże wspaniałą sytuację prawną nie mogę podjąc jakiejkolwiek pracy na czymś cięższym.

Tak sobie analizuje to wszystko, co ustaliliśmy i szczerze mówiąc mam wątpliwości dotyczące tezy, że przedwczesne zrobienie szkolenia okresowego coś by zmieniło.

W końcu podsumowując to co wycisnęliśmy od wzorowo poinformowanych organów owszem można jeździć w wieku 18 lat, ale warunkiem jest ukończenie pełnej kwalifikacji wstępnej.

Czy można mówić o równorzędności szkolenia okresowego z pełną kwalifikacją wstępną? Mam pewne wątpliwości.

Jak wygląda ten wpis w prawie jazdy?
Czy faktycznie nie jest tam wyszczególnione czy przeszlo się całą KW na nowych zasadach, czy tylko szkolenie okresowe?
Jeśli tak, to faktycznie w czasie kontroli nie ma jak tego rozpoznać.

Podsumowując, dlaczego mam wątpliwości?

- okazuje sie, że posiadając prawo jazdy C wydane przed 10 wrzesnia 2009 i stary kurs na przewóz rzeczy, nie można go w świetle nowych przepisów uznawać za równoznacznego z kwalifikacją wstepną pełną. "Eksperci" "dają" nam takie uprawnienia, jakie dawała nam już nieistniejąca ustawa.

- Idąc tym samym tokiem rozumowania. Skoro nowa ustawa owszem daje możliwośc jazdy poniżej 21 roku życia pojazdem o DMC >7,5 t, ale tylko w przypadku ukończenia pełnej kwalifikacji wstępnej, to jakim cudem osoby, które mają kurs na przewóz rzeczy, po zrobieniu szkolenia okresowego mogłyby również otrzymać takie uprawnienia?

Piszę to, bo wielokrotnie w tym temacie padała opinia, że ratunkiem dla osób w mojej sytuacji byłoby zrobienie szkolenia okresowego.

Tymbardziej, że w myśl kolejnego zapisu, jeśli do roku nie podejmie się pracy jako kierowca (od 10 wrzesnia 2009), to to szkolenie okresowe i tak przejśc trzeba będzie....

Chociaż ustawodawca nie sprecyzował, czy wystarczy zatrudnić się na stanowisku "kierowca" i jeździć seicentem, bo być moze tak....

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Ja złapałem robotę jako kierowca kat, BC. Moj pracodawca nie bardzo wierzył w wypowiedz Kochanowskiego wiec zadzwonił do Itd i odpowiedz padła ze jeździć nie mogę wiec zacząłem jeździć na kat.B ale wieczorem trzeba było jechać większym wiec namówiłem kierownika zakładu żeby zadzwonił jeszcze raz i o dziwo ta sama babka powiedziała ze można jeździć :shock: . Tak wiec chyba sami nie wiedza jak to interpretować i maja niezły burdel u siebie.

Użytkownik

Użytkownik

ja czegos nie rozumiem
zrobie prawko na kat c, zdam egzamin i co niemoge isc do pracy?
musze czekac do 21lat?
nie mając KW także nie moge isc do pracy? musze ją zrobić? jeszcze szkolenie okresowe? i psychotesty? skąd ja wezmę na to kase?
dlaczego do 21lat mozna jezdzic ciężarówką do 7,5t? przeciez pojazd na którym sie uczę ma dmc 12ton
mysle pójde sobie na kat d i do roboty a tam podobno prawko na d jest od 21lat a jezdzic mozna od 23 to przez te 2 lata co mam robic?

Cytuj:
skąd ja wezmę na to kase?
Nikogo to nie interesuje. Chcesz pracować w tym zawodzie, to musisz zdobyć wszelkie uprawnienia, a to kosztuje. Wziąłeś się za to nie mając pojęcia co i jak więc teraz nie stwarzaj problemów i nie zaśmiecaj forum ciągle tymi samymi pytaniami w każdym temacie.

Użytkownik

Użytkownik

to ile wkońcu ta KW kosztuje? 3tys zł?
a to w przeszłości nie było tak ze wystarczyła kat C, C+E, D i mozna bylo pracować bez żadnych kursów?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kolego, to co wyprawiasz na forum, przechodzi ludzkie pojęcie.

Założyłeś milion tematów, między innymi ten, w którym do cięzkiej cholery OSOBIŚCIE CI ODPOWIADAŁEM

viewtopic.php?f=47&t=26649

Użytkownik

Użytkownik

Panowie zgadza się użytkownik jan2294 zaśmieca forum i nie tylko to tutaj.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/prof ... le&u=23160

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

czy ktoś moze zechce się wypowiedzieć w kwestii tego szkolenia okresowego?
Cytuj:
Skoro temat został odkopany...

Mam teraz pewne problemy ze znalezieniem pracy na samochodzie dostawczym, bo przy każdym ogłoszeniu jest tak duża konkurencja, że nie ma o czym mówić. Ogłoszeń takich jest mało, zaś w przypadku ogłoszeń dotyczących poszukiwań kierowców kat C, lub C+E jest po kilka dziennie w moim regionie, a nawet więcej.

Tymbardziej boli mnie to, że przez tę jakże wspaniałą sytuację prawną nie mogę podjąc jakiejkolwiek pracy na czymś cięższym.

Tak sobie analizuje to wszystko, co ustaliliśmy i szczerze mówiąc mam wątpliwości dotyczące tezy, że przedwczesne zrobienie szkolenia okresowego coś by zmieniło.

W końcu podsumowując to co wycisnęliśmy od wzorowo poinformowanych organów owszem można jeździć w wieku 18 lat, ale warunkiem jest ukończenie pełnej kwalifikacji wstępnej.

Czy można mówić o równorzędności szkolenia okresowego z pełną kwalifikacją wstępną? Mam pewne wątpliwości.

Jak wygląda ten wpis w prawie jazdy?
Czy faktycznie nie jest tam wyszczególnione czy przeszlo się całą KW na nowych zasadach, czy tylko szkolenie okresowe?
Jeśli tak, to faktycznie w czasie kontroli nie ma jak tego rozpoznać.

Podsumowując, dlaczego mam wątpliwości?

- okazuje sie, że posiadając prawo jazdy C wydane przed 10 wrzesnia 2009 i stary kurs na przewóz rzeczy, nie można go w świetle nowych przepisów uznawać za równoznacznego z kwalifikacją wstepną pełną. "Eksperci" "dają" nam takie uprawnienia, jakie dawała nam już nieistniejąca ustawa.

- Idąc tym samym tokiem rozumowania. Skoro nowa ustawa owszem daje możliwośc jazdy poniżej 21 roku życia pojazdem o DMC >7,5 t, ale tylko w przypadku ukończenia pełnej kwalifikacji wstępnej, to jakim cudem osoby, które mają kurs na przewóz rzeczy, po zrobieniu szkolenia okresowego mogłyby również otrzymać takie uprawnienia?

Piszę to, bo wielokrotnie w tym temacie padała opinia, że ratunkiem dla osób w mojej sytuacji byłoby zrobienie szkolenia okresowego.

Tymbardziej, że w myśl kolejnego zapisu, jeśli do roku nie podejmie się pracy jako kierowca (od 10 wrzesnia 2009), to to szkolenie okresowe i tak przejśc trzeba będzie....

Chociaż ustawodawca nie sprecyzował, czy wystarczy zatrudnić się na stanowisku "kierowca" i jeździć seicentem, bo być moze tak....