Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 07 lip 2010, 19:06

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Jakiś czas temu poruszałem już temat zlecen spedycyjnych, transportowych.

Głównie w tym przypadku chodzi mi o wpis typu" ochrona danych kontrahentów, zakaz prowadzenia rozmów konkurencyjnych, działalności konkurencyjnyj na rzecz kontrahentów firmy X przez okres Y pod grzywną kary Z"
No ale konkrety.
1.Czy taki wspis faktycznie ma moc prawną? Tzn jakiś paragraf który go potwierdza, a nie zabrania. Ogólnie w zleceniu mogą być napisane różne fanaberie, które nie są zgodne z prawem.
2. Co w wypadku, gdy któryś z reszty podpunktów umowy nie zostanie dotrzymany, ze strony spedycji np termin płatności. Można sugerować unieważnienie wszystkich podpunktów...?
3. Czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami, zagadnieniami z tą sprawą związaną?
4. Co w wypadku jeśli na otrzmanym zleceniu nie ma naszej pieczątki podpisu itp.?

Proszę o poważne odpowiedzi,
z góry dziękuje :wink:
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

to jest "zasada zachowania neutralności wobec klienta".

a bywa z nią tak:
1. gdy podwykonawca złamie ją trzeba dość dużego wysiłku prawnika, aby wyrwać kasę zastrzeżoną w zleceniu.
2. jednak ta zasada na ogół jest przestrzegana, gdy załmie ją i spedycji wyrwę klienta nie mogę oczekiwać dalszych zleceń od tej spedycji, a co więcej to się rozniesie, poprzez forum LoginTransa i w gronie spedytorów z http://www.transportowcy.info, wobec czego przewoznik może miec realne kłopoty ze znalezieniem roboty w swoim rejonie i nie tylko.
3. jednak więksi przewoźnicy tacy do 50-100 aut mają zawsze zarejestrowane 2-3 firmy. jedna faktycznie działa druga jest w uśpieniu. gdy zdarzy się bardzo atrakcyjny klient, który wart jest zachodu to jeżdżąc poprzez spedycję jako firma X, ofertę składamy i umawiamy się na spotkanie jako firma Y.
4. niestety opóźnienie płatności jest na rynku tranportowym nie jako standardem i nie jest postrzegane jako zerwanie umowy transportowej. płatność 45dni zwykle realizowana jest w ciągu 60 po naszych 3-4 telefonach ponaglających. pracując w transporcie międzynarodowym miałem taki punkt dnia jak monitorowanie płatności - dostawałem wydruk z programu transportowego z terminami płatności faktur jakieś 10 stron A4 i zawsze przed upływem terminu przypominałem się telefonicznie w rezultacie kasę otrzymywalem "prawie" w terminie.
5.gdy jedna ze stron nie dotrzyma którego z punktów umowy to nie znaczy, że umowa traci ważność w całości.
przykłady: gdy spóźnisz się, oznacza to ustaloną karę, a nie odstąpienie od zlecenia lub od zapłaty.
innymi słowy, gdy złodziej okrada Cię nie znaczy to, że cały kodeks karny w tej sytuacji traci ważność i nie pozwala to na bezkarne zabicie go, więzienie go, czy poddawanie torturom.

Użytkownik

Użytkownik

Drążąc dalej temat.
przewoźnik zobowiązuje się do nie prow. dział. konkurencyjnej wobec zleceniodowacy przez dokonyw. we własnym zakresie dost. na rzecz odbiorców/klientów zleceniodawcy

Tu wg mnie pojawia się pewna nieścisłość.
Jasno czarno na białym powinien być wg mnie określony odbiorca mojego zleceniodawcy ale i też ten co mu to zleca.
Ja nie jestem jasnowidz i nie wiem kto jest jego partnerem biznesowym. To, że ja biorę przykładowo ładunek z ulicy mariańskiej w Katowicach od firmy X i zrzucam go w Gdańsku na ulicy Sopockiej dla firmy Y można różnie interepretować. Firma x to może być DHL który tylko magazynował towar, zlecany przez inną firmę. A to, że ja go rozładuję na Sopockiej, to może być już przykładowo sklep jakiś(towar nie został zwalony u formalnego właściciela w Gdańsku tylko od razu pojechał "dalej" do jego odbiorcy.

Troche to zagmatwałem, ale cóź. Wg mnie żeby wszystko było jasne i prawne to na zleceniu powinno pisać kto jest dla spedycji odbiorcą tego towaru a kto nadawcą. Bo to, że ja go ładuje w firmie X to nie znaczy , że to jest klient spedycji.

Użytkownik

Użytkownik

Poruszę ten temat 3 i ostatni raz.
Przepraszam za post pod postem.

Głębiłem temat długo, rozmawiałem z innymi ludźmi, godziny spędzone w "sieci"
Znalazłem podstawe prawną jak i wyroki sądu stwierdzającą nieważność "zakazu konkurencj" w określonych przypadkach. Jak się okazuje nie trzeba zakładać nowej firmy, komplikować życia jeśli komu to potrzebne. Fakt , faktem, ktoś nas może obsmarować, ale jeśli ma się troche oleju w głowie nawet sąd nie pomoże spedycji. Przypadki w których jest ten zapis ważny wg mnie są marginesalne i wszystkie te, które obecnie w ręku miałem takiej mocy prawnej nie mają.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]