Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5194326

Nie trzeba nawet szkolenia okresowego. Po zmianie przepisów można jeździć od 18 lat z kursem na przewóz rzeczy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

No niestety kolego to nie jest takie proste :)
Zdania na ten temat są podzielone, GITD raz mówi tak, raz tak, inspektorki "szeregowe" również raz tak raz tak.

Oczywista sytuacja jest tylko w przypadku tych, którzy ukonczyli KW w pełnym wymiarze

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

aha dzięki a teraz mam pytania jesli mozna

1. zeby robic KW trzeba miec prawko na kat C lub D?

2. czy naprawdę KW kosztuje 6tys a przyspieszona 3tys? i czym sie różni KW od KW przyspieszonej, dlaczego tak jest i co oni pomijają?

3. jak zrobie kat C i zrobie KW za 6tys czyli pełną to po tym będę mógł pracowac niemając nawet 21lat na pojazdach ponad 7,5t?

4. a jak później zrobie kat D a nie będę miec 23 lat to znowu musze od początku robic KW całą czy tylko na D? ile to będzie kosztowało?

5. kat C+E to pojazd z przyczepą, pojazd członowy, a kat D+E to autobus przegubowy?

6. gdzie niby robią tą KW w warunkach specjalnych? jesli niema maty poślizgowej w mieście? polewają plac wodą? jakis duzy plac?

7. czy 5, 10lat temu albo 20lat temu tez tak było? co trzeba było przejsc zeby zrostac kierowcą ciężarówki/autobusu?

8. majac kat c, d bez KW moge jezdzic tymi pojazdami? tylko ze pustymi bez ładunku?

9. ile trwa KW w pełnym i skróconym wymiarze?

dzięki, myśle ze to duzo wyjaśni

Cytuj:
aha dzięki a teraz mam pytania jesli mozna

1. zeby robic KW trzeba miec prawko na kat C lub D?
Nie. Trzeba mieć prawko przed przystąpieniem do egzaminu.
Cytuj:
2. czy naprawdę KW kosztuje 6tys a przyspieszona 3tys? i czym sie różni KW od KW przyspieszonej, dlaczego tak jest i co oni pomijają?
Naprawdę. Pomijają 140h.
Cytuj:
3. jak zrobie kat C i zrobie KW za 6tys czyli pełną to po tym będę mógł pracowac niemając nawet 21lat na pojazdach ponad 7,5t?
Tak.
Cytuj:
5. kat C+E to pojazd z przyczepą, pojazd członowy, a kat D+E to autobus przegubowy?
To autobus z przyczepą. Autobus przegubowy to "jednolity" pojazd. Doczepa w autobusie przegubowym nie jest osobnym pojazdem jak przyczepa w ciężarówce. Wystarczy kat. D.

Cytuj:
6. gdzie niby robią tą KW w warunkach specjalnych? jesli niema maty poślizgowej w mieście? polewają plac wodą? jakis duzy plac?
Jak nie ma w mieście, to organizujący szuka takiego toru w innym miejscu, dowozi tam ludzi i się ich szkoli.
Cytuj:
7. czy 5, 10lat temu albo 20lat temu tez tak było? co trzeba było przejsc zeby zrostac kierowcą ciężarówki/autobusu?
Kronikę prowadzisz? Teraz jest jak jest i trzeba się do tego dostosować, albo zająć się czymś innym.

Cytuj:
8. majac kat c, d bez KW moge jezdzic tymi pojazdami? tylko ze pustymi bez ładunku?
Nie.
Cytuj:
9. ile trwa KW w pełnym i skróconym wymiarze?
280/140h.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
aha dzięki
Za co dziękujesz? Wtranżalasz mi sie w temat, konkretnie w pytanie na ktore nie uzyskałem odpowiedzi i zadajesz po raz kolejny pakiet kretyńskich pytań. Długo jeszcze będzie sie tak kurrr wydurniać?

A jaki związek mają te twoje pytania z tym konkretnym tematem?

Mało masz do ciężkiej........ $#%@#$% swoich tematów?

Wnoszę o ostrzeżenia dla jan2294 jeśli jeszcze raz zapyta o to samo

Użytkownik

Użytkownik

Marix przepraszam

Użytkownik

Użytkownik

Marix on kopiuje posty i daje na kilka forów. Pyta kilka razy o to samo w kółko!!!
Na forum prawojazdy.pl te jego pytania, które umieścił tu wyżej, już są w koszu:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=25159
Bana trzeba mu dać, a nie ostrzeżenia. To chyba faktycznie jakiś dzieciak. Zwykł psychol. Dawno mu wytłumaczyłem ile jest godzin na KW, a idiot pyta dalej.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco

Panowie ahh wybaczcie, ale mam tak namieszane w głowie z tego wszystkiego, że zdam wam wyjątkowo głupie pytanie ( tylko proszę odpowiedzcie raczej co o tym myślicie a nie według przepisów, bo tego nawet inspektorki nie potrafią zrobić). Mam te wyjątkowe szczęście że załapałem się na międzynarodówkę na Mascotta 6,5 Dmc, mam pj. przed wrześniem 2009 i kurs na przewóz rzeczy, jeżdżę od 2 miesięcy i nie miałem jeszcze kontroli w Polsce, ale z tych przepisów nowych doszedłem do wniosku, że w ogóle nie można jeździć sam. pow. 3,5 t bez KW lub 21lat. Oświećcie mnie proszę jak według was zachować się podczas kontroli ITD w Polsce (bo za granicą nie miałem problemu) i czy waszym zdaniem moje obawy są uzasadnione, bo przecież auto ma 6,5 dmc. Z góry dzięki pozdrawiam i powodzonka.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Zachowuj sie tak jak gdyby obowiązywały stare przepisy tj. Posiadajac kat C a nie majac ukonczonych 21lat mozna prowadzic pojazd ciezarowy ktorego DMC nie przekracza 7,5T

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Mam te wyjątkowe szczęście że załapałem się na międzynarodówkę na Mascotta 6,5 Dmc, mam pj. przed wrześniem 2009 i kurs na przewóz rzeczy, jeżdżę od 2 miesięcy i nie miałem jeszcze kontroli w Polsce, ale z tych przepisów nowych doszedłem do wniosku, że w ogóle nie można jeździć sam. pow. 3,5 t bez KW lub 21lat.
A kaj to jest napisane/powiedziane??????????
Cytuj:
Oświećcie mnie proszę jak według was zachować się podczas kontroli ITD w Polsce (bo za granicą nie miałem problemu) i czy waszym zdaniem moje obawy są uzasadnione, bo przecież auto ma 6,5 dmc. Z góry dzięki pozdrawiam i powodzonka.
Normalnie jak podczas kontroli. Okazujesz dokumenty i tyle. Nawet pod kątem poprzednio obowiązującej treści ustawy, jesteś clear. Inspektor mógłby robić problemy jakbyś poruszał się pojazdem pow. 7,5t DMC, ale do tego też masz prawo i nie masz się co bać wsiadać na 40 tonowy zestaw.
PS: Cały topic jest o tym właśnie.
Cytuj:
Zachowuj sie tak jak gdyby obowiązywały stare przepisy tj. Posiadajac kat C a nie majac ukonczonych 21lat mozna prowadzic pojazd ciezarowy ktorego DMC nie przekracza 7,5T
????

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco

Dziękuje koledzy za podpowiedzi wiem, że mój wcześniejszy post jest może trochę "oklepany", ale naprawdę się gubię w tym a każda trasa (szczególnie przejazd przez Wrocław) to są nerwy, bo kto wie co inspektorek na ten temat wymyśli (jak przecież dzwoniłem do ITD z Wrocławia to w ogóle byli zdziwieni, że kiedyś był taki zapis o 7,5 dmc a teraz można od 18 pod warunkiem pełnej KW!!!). No nic te 5 miesięcy trzeba się jeszcze pomęczyć, jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 376746
Samochód: Actros 2540

Witam koledzy :D , przeczytałem cały temat oraz wysłuchałem wypowiedzi inspektora i wywnioskowałem, że osoba która zrobiła prawo jazdy kat. C / EC po wrześniu 2009 (dobrze mówię wrześniu?) oraz pełną KW 280H może prowadzić pojazdy powyżej 7,5 dmc. Dobrze zrozumiałem?? 8)
Pozdro :P

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

To nie jest jasne i klarowne, każdy oddział inspekcji, ba, każdy inspektor interpretuje te prawa inaczej i nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, bo w przepisach pojawiła się pewna luka po zmianie kursu na przewóz rzeczy na KW :)

Trudno decydować o tym, jak masz swoje auto to na Twoim miejscu jeździłbym nim ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kurcze, bo to właściwie jest tak, że ojciec ma firme z mat. budowlanymi i ma pare samochodów pow. 7,5 dmc. Jakby któryś przeszedł na mnie to nie miałbym zniżki 60% którą on posiada i opłaty byłyby kosmiczne :(
Niech się wezmą i poprawią/wyklarują te ustawy żeby można coś z tego zrozumieć.... brać piniądze każdy chce a robić nima komu 8)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam koledzy :D , przeczytałem cały temat oraz wysłuchałem wypowiedzi inspektora i wywnioskowałem, że osoba która zrobiła prawo jazdy kat. C / EC po wrześniu 2009 (dobrze mówię wrześniu?) oraz pełną KW 280H może prowadzić pojazdy powyżej 7,5 dmc. Dobrze zrozumiałem?? 8)
Pozdro :P
Przykro mi, ale czytając straciłeś kupe czasu i nie zrozumiałeś nic :)

Właśnie co do przypadku osoby, która zrobiła pełną kwalifikacje wstępną nie ma w tym temacie najmniejszych nawet wątpliwości.

Taka osoba nie ma ograniczeń tonażowych.

W tym temacie wielokrotnie padał ten fragment ustawy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jak to nie zrozumiałem, napisałeś przecie, że nie ma ograniczeń tonażowych więc nie ma problemu z prowadzeniem pojazdów pow. 7,5dmc :D
pozdrawiam :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Sorry źle przeczytałem :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No no hmm ludzie w tych ministerstwach, itd... nie potrafią jasno sprecyzować tylko jeden sobie drugi sobie i później potrzeba kilka stron forum i kilkadziesiąt wypowiedzi aby w miarę coś zajarzyć. :x
Słyszałem, że KW robi się po ok. 6h dziennie. 8) To prawda? Czy mozna indywidualnie dostosowywać godziny np. dziś mam zajęty dzień ide na 2h, jutro mam wolny dzień ide na 8h. Jest taka możliwość?? :D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Możesz uczyć się na zasadach E-Learningu, kiedy masz czas, z materiałów, które dostajesz na maila :)

Zorientuj się, niektóre szkoły dają taką możliwość.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

O kurcze, to duże ułatwienie widzę. No bo faktycznie z jednej strony iść tam i słuchać gościa tyle godzin można zwariować po pewnym czasie :D