Wydaje mi się że ryczałt w Twoim przypadku jest najlepszym rozwiązaniem, przynajmniej na początek gdyż prosta księgowość, niższy podatek niż w przypadku dochodowego, na który i tak możesz z czasem przejść.
Pozytywem podatku dochodowego jest możliwość odliczania kosztów od przychodu czyli pomniejszania dochodu. Zakładając, że podatek zryczałtowany wynosi 8,5%(jest to ryczałt od działalności usługowej, którą prawdopodobnie byś świadczył) od przychodu, a dochodowy 19% od dochodu, czyli:
x - przychód
a - koszty
x-a dochód
8,5% *x = (x-a)*19% // zakładając że 8,5 / 19 =0,5
wynika że x/2=a - generalnie trochę uprościłem bo trzeba by jeszcze uwzględnić kwotę wolną od podatku i być może inne czynniki o których nie mam nawet pojęcia
Z powyższego wnioskować można, żeby podatek dochodowy był bardziej opłacalny to połowę przychodu powinny stanowić koszty.
Będąc na ryczałcie możesz tez być płatnikiem VAT (pow 50k zł przychodu rocznie obowiązkowe) co generalnie Cię nie obciąża bo wystawiając fakturę za świadczenie usług przewozowych za dany miesiąc dodajesz % podatku VAT, i po prostu otrzymany VAT przekazujesz dalej do US, ale cześć VATu możesz sobie odliczyć np z telefonu, odzieży roboczej, paliwa gdybyś zakupił auto na swoją firmę itp.