Cytuj:
Tak Kastyk - to jest dwukierunkowa łączność satelitarna - bez udziału jakichkolwiek innych łączy.(...)
Tak, Harry - przyznaję, że ceny naprawdę spadły, skoro można mieć (bardzo teoretycznie) 1 Mbps down za 200 PLN
Ciągle jednak prędkość jest naprawdę teoretyczna, czemu dali przykład testujący łącze, a opóźnienia po jakimś czasie naprawdę zaczynają denerwować.
Dlatego podtrzymuję swoje zdanie - łącza takie nadają się tam, gdzie nie ma innych możliwości podłączenia do Sieci. Interesowałem się tym jakiś czas temu dość dokładnie, bo sam nie mam zbyt wielu opcji. Jako mieszkaniec wsi, który ma do najbliższej centrali telefonicznej 6 km, moje możliwości dostępu do Internetu to kabel telefoniczny, gdzie prędkość max. to 1 Mbps / 256 Kbps (realna i stabilna) lub właśnie łącze satelitarne, które testowałem i które nie spełniło
moich wymagań.
Jeśli łączność satelitarna jest dwukierunkowa, dziwi nie fakt, że pracownica TP S.A mówiła, że działa to tylko na terytorium Polski. Nie sądzę, żeby Telekomunikacja używała technologii Spot Beam, o której wspominałeś. Mogę się jednak ponownie mylić