Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 31 sie 2010, 13:26

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Mam takie pytanie.
Zgodnie z ustawą kierowcy którzy zdobyli prawo jazdy w określonym czasie , podlegają jego wymianie. W czym problem. Kierowca 4 września kończy kurs, robi badania. Wniosek o zmiane prawa jazdy. I teraz... Jeśli nie dostanie nowego do 10 września przy kontroli będzie problem, czy jeszcze stare prawo jazdy będzie honorowane ze zaświadczeniem o ukończeniu szkolenia?

Próbowałem dowiedzieć się coś od ITD, ale oczywiście wszystkie telefony zajęte....
z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

Kierowcy do czasu uzyskania wpisu do prawa jazdy obowiązani są mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego organu wydane przez przewoźnika drogowego zaświadczenie potwierdzające zatrudnienie i spełnienie wymagań określonych w Ustawie o transporcie drogowym (przepis ten stosuje się odpowiednio do przewoźnika drogowego wykonującego osobiście przewozy oraz do niezatrudnionego przez przewoźnika drogowego kierowcy wykonującego przewozy na jego rzecz) - Art 5 Ustawy o zmianie ustawy o transporcie drogowym (Dz. U. 06.235.1701)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11516920
Samochód: DAF CF 440 Euro 6 Space Cab

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj :)
Jak to jest z osobami, które zdały prawo jazdy kat. C przed 10 września 2009 i zrobili stary kurs, to czy po 10 września 2010 jak nie byli wcześniej zatrudnieni i nie wykonywali pracy jako kierowca to musi taka osoba szkolenie okresowe robić czy nie? Bo te nasze przepisy są tak nie jasne, że głowa boli.

Użytkownik

Użytkownik

Pytanie dotyczace tej samej kwestii. C mam od 2006r ,tak samo kurs na przewóz rzeczy. W tym roku w lipcu dorobiłem przyczepy. Czy mój kurs jest ważny? Kiedy bede musiał odnowic kurs (za rok tak myślę)?

Użytkownik

Użytkownik

Ludzie, czytajcie co jest już na tym forum, ci co mają KW przed 2009r. robią okresowe za pięc lat, jednak wpis w PJ będzie obowiązkowy jak każdego innego, to że ktoś dorobił w tym czasie np kat. E nie ma nic wspólnego z KW, bo ono jest jedno bez względu na kategorię PJ.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
ci co mają KW przed 2009r
chyba PJ...

Poza tym koledze nie chodziło o to.
Pyta on o przepis, który mówi, że jeśli posiada się uprawnienia na starych zasadach, ale do roku po zmianie przepisów (10 września 2010) nie podejmie się pracy, to trzeba przejść szkolenie okresowe.

Ja od siebie odpowiem, że trzymając się tego przepisu - owszem, trzeba.
Z drugiej strony to jest chyba najśmieszniejszy przepis, jaki weseli ustawodawcy nam zaproponowali.

Wokół tych przepisów jest już wystarczająco niejasności, a doszedł jeszcze taki.
Pytanie tylko kto ma to sprawdzać, czy ktoś przez ten rok był zatrudniony, czy nie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]