Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 02 wrz 2010, 18:03

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Różne

Pytanie moje dotyczy tego czy wymiana prawa jazdy jest obowiązkowa? i Kogo dotyczy tylko transportowców czy też wszystkich kierowców ciężarówek? Prosze o szybką odpowiedz

Post Wysłano: 02 wrz 2010, 18:18

Cytuj:
Pytanie moje dotyczy tego czy wymiana prawa jazdy jest obowiązkowa?
Nie rozumiem po co chcesz wymieniać?
Cytuj:
i Kogo dotyczy tylko transportowców czy też wszystkich kierowców ciężarówek?
O ile wiem kto to jest kierowca ciężarówki, to nie mam pojęcia kogo masz na myśli pisząc "transportowcy".

Post Wysłano: 05 wrz 2010, 21:36

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Różne

A więc tak co 5 lat robi się kurs dokształcający na przewóz rzecz i podobno prawko też trzeba będzie wymieniać co 5 lat bo ten kurs ma być wbity w prawko. A moje pytanie dotyczy tego czy wszyscy kierowcy posiadający prawo jazdy zawodowe muszą te prawo jazdy wymieniać, a transportowcy to ci którzy wożą towary jaśnie tego chyba się nie da opisać. Bo kat C uprawnia do kierowania pojazdami pow 3,5tony czyli też dźwigami pompami podnośnikami itd. A te pojazdy nie są pojazdami służącymi do transportu towarów. Jasne?

Post Wysłano: 14 wrz 2010, 20:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

jak jesteś kierowca zawodowy to jesteś kierowca, nieważne czym jeździsz. Wymiana na prawo jazdy zawodowe będzie następowała stopniowo przez najbliższe chyba 5 lat.
Składając wniosek o prawo jazdy zawodowe będziesz musiał od razu odnowić psychotesty i kurs na przewóz rzeczy czy osób i chyba badanie lekarskie, dopiero z tymi dokumentami możesz iść po prawko. Nie musisz czekać na swoja kolej, jak bedzie ci sie kończyć ważność kursu na przewóz rzeczy ( szkolenie okresowe jest droższe od psychotestów) to wtedy bedzie sie opłacać zrobić wszystkie dokumenty od nowa i złożyc wniosek o prawko zawodowe.
Aha, chcąc mieć prawko zawodowe trzeba już obowiązkowo zrobić kurs na przewoz rzeczy (szkolenie okresowe), nie ważne czy jeździsz na potrzeby własne czy usługowo, bez tego nie dostaniesz prawka zawodowego.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]