W momencie spuszczenia z hamulca ręcznego powietrze idzie do siłowników na zwolnienie hamulcy a zarazem na hamowanie z dwóch przewodów na raz. Wymieniłem zawór od zaciągania ręcznego hamulca na nowy i zawór hamujący główny hamulca nożnego. Czy może wie ktoś jaka jest przyczyna dalszych problemów?
Najlepiej to by było lecieć po schemacie pneumatycznym ,gdzie te przewody się mogły zmostkować. Na którymś zaworze przepuszcza powietrze na ręczny, a przewody do manetki dobrze podłączone?
Siłowniki w tatrze potrafią się blokować mechanicznie, trzeba je rozebrać wyczyścić i przesmarować. Do rozebrania potrzebna jest prasa żeby nie zrobić komuś krzywdy sprężyną.
_________________ Bo dory Bóg zrobił co mógł,a teraz trzeba fachowca!!
GG: 0
Samochód: tatra
Witam
Może ktoś ma większą wiedzę i pomoże rozwiązać mi problem.
W tatrze w ciągniku balastowym trzy-osiowym nie można wypełnić układu hamulcowego powietrzem, została wymieniona sprężarka i nadal nie ma hamulcy na dwie tylne osie. Jeżeli układ wypełni się powietrzem wraz hamulec zasadniczy i postojowy jest bardzo słaby.
zdejmij dekiel od pedału hamulca jeśli wlejesz do neigo troche płynu z wodą i zacznie leciec powietrze to masz pedał hamulca do wymiany.CZesty przypadek w tych Tatrach.
GG: 11580101
Samochód: tatra
WITAM MAM TAKI PROBLEM W TATRZE 815 ROK 85 GDY ODBLOKUJE CHAMULEC REDZNY TO NA DZOCH TYLNICH PRAWYCH KOLACH SA ZABLOKOWANE CHAMULE A Z LEWEJ STRONY SA ODBLOKOWANE .WYMNIENILEM ZAWOR OD CHMULCA RECZNEGO I OD CHAMULCA NOZNEGO I DALEJ TO SAMO ALE CZASAMI SIE ODBLOKUJA I WSZYSTKO DZIALA GDY JEST MNIEJ POWIERZA NIZ MA BYC. A POZA TYM GDY ODBLOKUJE CHAMULEC RECZNY TO SWIECA LAMPY OD STOPU.
Z GORY DZIEKUJE I PROSZE O POMOC
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 24 gości